Hoppa till huvudinnehåll

Irans högsta ledare fördömer omfattande protester mot chockhöjning av bränslepriser: "Skurkar som stöds av fientliga makter"

Spontana protester bröt ut i över 20 städer efter att regeringen på fredagen höjde bränslepriserna med minst 50 procent
Spontana protester bröt ut i över 20 städer efter att regeringen på fredagen höjde bränslepriserna med minst 50 procent. Spontana protester bröt ut i över 20 städer efter att regeringen på fredagen höjde bränslepriserna med minst 50 procent Iran

Irans högsta andliga ledare Ayatolla Ali Khamenei ger sitt stöd åt regeringens överraskande beslut att chockhöja bränslepriserna vilket har utlöst sällsynta, landsomfattande protester. Khamenei kallade demonstranterna för skurkar som arbetar för fientliga främmande makter och antydde att protesterna krossas med hård hand.

Han anklagade särskilt kretsar kring den avlidne shahens familj och exilgruppen Mujahedeen-e-Khalq.

- Att tända eld på banker är inte sådant som folket gör, det är vad skurkar gör, sa Khamenei i ett direktsänt tal.

Minst en demonstrant och en polisman har dödats och tiotals civila har skadats i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor sedan bränslepriserna höjdes i fredags. Tiotals demonstranter har också gripits, särskilt i mellersta Iran där demonstranter angrep statliga bränslelager och tände eld på en del av dem på fredag kväll.

Myndigheterna har också stängt av internet för att dämpa protester som har spritts till över 20 städer. Protesterna har på många håll lett till våldsamheter och det har förekommit skottlossning i en del städer.

Stöder regeringens beslut

Khamenei sade att beslutet om prishöjningarna fattades av det Högsta rådet för ekonomisk koordination, som består av presidenten, parlamentets talman samt högsta chefen för rättsväsendet.

- Jag är inte någon expert och folk har olika åsikter men jag sade att jag skulle stöda de tre grenarnas beslut, sade Khamenei som samtidigt uppmanade folk att undvika demonstrationer.

Bränslepriserna i Iran hör fortfarande till de billigaste i världen, trots att priserna höjdes med minst 50 procent per liter. En liter bensin kostar nu drygt elva cent, men invånarna i världens fjärde största oljeproducent betraktar låga bensinpriser nästan som en födslorätt.

Vägar över hela Iran blockerades av folk som parkerade sina bilar mitt på vägarna. Bilden är från Isfahan i mellersta Iran.
Vägar över hela Iran blockerades av folk som parkerade sina bilar mitt på vägarna. Bilden är från Isfahan i mellersta Iran. Vägar över hela Iran blockerades av folk som parkerade sina bilar mitt på vägarna. Bilden är från Isfahan i mellersta Iran. Iran

Regeringen införde också bränsleransonering, som irriterar konsumenter eftersom bränslepriserna blir dyrare ju mer privatpersoner förbrukar.

Regeringen motiverar sitt beslut med att ekonomin har försvagats ytterligare på grund av nya amerikanska sanktioner och att man behöver pengar för att hjälpa 60 miljoner fattiga iranier med att betala dem större penningbidrag.

Hårda tag befaras

Myndigheterna är uppenbarligen oroade att veckoslutets protester sprids och blir ännu större. Liknande protester mot den dåliga ekonomin under åren 2017 och 2018, krossades brutalt av polisen och det revolutionära gardet. Åtminstone 25 personer dödades medan 5 000 arresterades.

-Illegala aktioner skulle inte lösa några problem utan bara öka osäkerheten mitt bland alla andra problem. Bristen på säkerhet är den värsta katastrofen för alla länder, varnade den högsta andliga ledaren.

Regeringen brukar vältra över skulden för ekonomiska problem på USA och president Donald Trump, men iranierna tycks inte längre nöja sig med det.

Regeringen och president Hassan Rouhani är väl medvetna om att folket kan säga sitt i parlamentsvalet i februari, och att den ökande arbetslösheten och den iranska valutans kollaps kan fälla utslaget.

Den högste andlige ledaren Ayatolla Ali Khamenei kallade demonstranter för skurkar som stöds av främmande fientliga makter.
Den högste andlige ledaren Ayatolla Ali Khamenei kallade demonstranter för skurkar som stöds av främmande fientliga makter. Den högste andlige ledaren Ayatolla Ali Khamenei kallade demonstranter för skurkar som stöds av främmande fientliga makter. Iran,Ayatollah Ali Khamenei

Valutan rials värde föll ytterligare på lördagen. En dollar är nu värd 122 600 rial då den var värd 32 000 rial då det internationella kärnavtalet med Iran ännu var i kraft i fjol våras.

Trump hävde avtalet för USA:s del och Iran har därefter återupptagit anrikningen av uran medan den isolerade ekonomin körs allt mer i botten.

Irans ställning i regionen angrips också i Libanon på grund av massprotester mot regeringen som domineras av Irans allierade Hizbollah.

I grannlandet Irak, har regeringskritiska demonstranter också protesterat mot Irans stora inflytande i landet och spänningen ledde på lördagen till att gränsen mellan länderna stängdes tills vidare.

Källor, AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes