Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Konsulternas rapport hjälpte Finland till slutspel, men det här laget är tillräckligt bra för att skapa vågor i EM

Kvalmatch.
Kvalmatch. fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

Mitt i helgens fotbollsyra kan det vara på sin plats att påminna om att den allra största orsaken till att historia skrivits i helgen är att EM-slutspelet har blivit så mycket större. Nu startar direkt nästa projekt, att visa att Finland kan bidra i finrummet, skriver Christoffer Herberts från Aten.

Markku Kanerva och Teemu Pukki har fått en stor del av äran för att Finlands herrar för första gången tagit sig till ett slutspel. Men om ni lovar att inte bli sura kan jag avslöja att det allra största tacket för att EM-platsen redan nu är klar ska gå till det konsultbolag som Uefa anlitade år 2007.

Konsulterna fick då i uppdrag att reda ut för- och nackdelar kring förslaget att utöka antalet lag i herr-EM från 16 till 24.

Låter i dag kanske som en fråga med ett självklart svar, men det fanns framför allt två stora farhågor. Vad som bland annat reddes ut av konsultfirman var därför om kvalskedet på det här sättet skulle bli totalt ointressant i de stora fotbollsländerna, och hur det skulle påverka EM att utökningen skulle göra det svårt för ett enda värdland att ta hand om hela arrangemanget.

Mycket kan sägas om Uefa, men brist på kreativitet kan organisationen inte anklagas för. Rädslan för ointressanta kval motarbetades med det nya Nations League-systemet som gör att själva EM-kvalet stökas undan på futtiga åtta månader, innan det ens hinner bli tråkigt. Och problemet med att hitta tillräckligt stora värdländer löses 2020 genom att låta 12 länder dela på arrangemanget.

Bild inifrån Wembley
Bland annat på Wembley kommer det att spelas EM-matcher nästa sommar. Bild inifrån Wembley Bild: /All Over Press fotboll,Wembley Arena,Wembley

Gamla modellen hade gett fortsatt kval

Konsultfirmans slutrapport till Uefa rekommenderade hur som helst ett Europamästerskap med 24 lag, och den 26 september 2008 klappades förändringen igenom. Det allra viktigaste steget mot en finländsk slutspelsplats också på herrsidan var taget.

Tycker ni jag överdriver? Det pågående kvalet är ett strålande exempel på hur stor skillnaden mellan 16 och 24 lag är för Finlands del.

Årets kval består av tio grupper. Enligt "gammal modell" hade de tio gruppettorna varit direktkvalificerade, tillsammans med ett värdland. De tio grupptvåorna hade fått spela dubbelmöten om de sista fem platserna.

Så i stället för att ägna helgen åt att dricka bubbel hade grupptvåan Finland nu laddat för två matcher mot till exempel Holland, Portugal eller Sverige.

Varit bland de 24 bästa förr

Så sent som 1992 deltog bara 34 länder i EM-kvalet. Nu går 24 till slutspel. Visst, bredden har blivit större, men knappast toppen. De allra flesta av de 21 (!) lag som kommit till sedan dess finns längre ner i kvaltabellerna.

Och Finland var faktiskt bland de 24 bästa europeiska länderna också i kvalet till EM 2012, liksom i VM-kvalen både 2010 och 2002.

Så viska det igen tyst så ingen blir arg, men lika mycket som helgens hysteri handlar om ett nytt och fräscht finländskt landslag, är framgångskonceptet ett nytt och mer tillåtande kvalsystem. Det har helt enkelt blivit lättare att ta sig till EM.

Lyckligtvis erbjuds ett sällsynt enkelt, tacksamt och effektivt sätt för de finländska herrarna att visa att den historiska första slutspelplatsen inte enbart beror på att antalet lag höjts. Genom att ta sig vidare från gruppspelet i sommar. In bland de 16 bästa. Ett både logiskt och lämpligt mål.

Fredrik Jensen firar efter mål mot Armenien.
Fredrik Jensen firar efter mål mot Armenien. Finlands herrlandslag i fotboll,Fredrik Jensen

Blöt och rejäl fest

När det finländska laget i går mötte medierna på flygplatsen i Vanda och satte sig på de tio första raderna i flyget till Aten (där medierna hade plats lite längre bak) var det ingen som stack under stol med att spelarna hade fått släppa allt efter fredagens seger. Det hade festats. Rejält. Det blev blött. Och sömnen kort.

Den som vill kan moralisera över idrottare som glatt berättar om mintshots och nattklubbar, men när det gäller framtida resultat inbillar jag mig att den här inställningen är den rätta.

Här handlar det inte om att se hela kvalet och det kommande slutspelet som en sammanhängande båge med en match i taget. För nu är kvalet fixat. Med bravur. Men planinvasioner, fyrverkerier, bad i vattentomma fontäner och folkfester.

De finländska herrarnas första slutspelsplats kan ingen nånsin ta ifrån dem, oavsett hur det går nästa sommar. Framgångssagan är skriven. Men samtidigt stängd, nollad och firad med råge. Åtminstone efter tisdagens torgfest.

Nästa projekt i gång

Redan i samband med dagens fokuserade träningspass på Atens Olympiastadion startade nästa projekt. Att göra slutspelet till samma finländska succé. I morgon spelas den första matchen som framför allt är uppladdning inför EM.

Konsulterna har gjort sitt, nu är det upp till Kanerva, Pukki och alla andra kvalhjältar att fixa fortsättningen. Och som det här laget uppträder finns det faktiskt ingen anledning att tvivla på att nästa sommar också kan bli hur kul som helst, Finland är ingen enkel motståndare för något lag.

Kreativiteten på Uefakontoret har lett Finland till ett slutspel utspritt på tolv länder, ett EM där ingen lättförståeligt kan förklara ens hur grupplottningen går till.

Bara att ta efter. Visar landslaget samma kreativitet på plan var fredagens fester bara början.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport