Hoppa till huvudinnehåll

Kravlös gemenskap över en kopp kaffe – det är målet för den nybildade gruppen Fredagsfika

Två unga kvinnor sitter och dricker kaffe på en soffa framför en vägg.
Ester Rudnäs och Hanna-Madeleine Andersson prickar in en fredagsfika i sin kalender varannan vecka. Två unga kvinnor sitter och dricker kaffe på en soffa framför en vägg. Bild: Frida Hasselblatt kvinnor,Hanna-Madeleine Andersson

Fyra par i Vasa vill öppna dörrarna till sina hem för gamla och nya bekantskaper genom något de kallar Fredagsfika. På den första träffen dök hela 25 personer upp.

Lärarstuderande Ester Rudnäs och nyblivna läraren Hanna-Madeleine Andersson saknade regelbundna träffar med vänner i vardagen. Då bestämde de sig för att starta Fredagsfika.

Den första träffen ordnade de hemma hos Hanna-Madeleine Andersson den 18 oktober .

– Vi hade kaffet varmt klockan tre och sedan droppade folk in efter jobbet eller när de var färdiga med sitt program för dagen, säger Andersson.

Frukt och bakverk framdukade på vita fat.
Alla tar med sig något till fikabordet. Frukt och bakverk framdukade på vita fat. Bild: Jakob Lillas dukning,frukt,Kaffebord

En efter en dök folk upp och plötsligt var lägenheten fylld med 25 personer i olika åldrar. Ljudnivån höjdes snabbt av barnskrik och studie- och jobbsnack.

– Det var ganska kaotiskt men en väldigt trevlig stämning, säger Andersson.

Under studietiden i Åbo blev Rudnäs och Andersson bekanta med ett liknande koncept som ordnades av en förening. När vännerna flyttade till Vasa och en del fick barn började de sakna regelbundna träffar med umgängeskretsen. Då föddes idén till Fredagsfika.

– Nu samlas vi varannan vecka hemma hos någon och försöker bjuda med folk och få en trevlig samvaro, säger Rudnäs.

Två kvinnor och två små barn sitter på en matta i ett vardagsrum.
Organiserat kaos när småbarn, studerande och vuxna träffas för att fika tillsammans Två kvinnor och två små barn sitter på en matta i ett vardagsrum. Bild: Jakob Lillas barn (familjemedlemmar),föräldrar,fredagsfika

De fyra paren som grundat konceptet vill upprätthålla sin vänskap och samtidigt utöka sin umgängeskrets. De organiserar träffarna i en sluten Facebookgrupp, men medlemmarna kan också bjuda in utomstående personer.

– För mig är i alla fall halva idén att lära känna nya människor. Man ska kunna bjuda med någon som man träffat under veckan, säger Rudnäs.

– Det ska vara en kravlös gemenskap. Man ska kunna komma dit, sätta sig i soffan och säga att det varit en tung vecka. Och jag vill inte prata med någon, jag vill bara ha kaffe, säger Andersson.

Precis som det är populärt att ordna bokklubbar är Fredagsfikan ett koncept som gör det möjligt för vänner att hinna träffas i den stressiga vardagen.

– Alla tycker kanske inte om eller har tid att läsa böcker. Då kan man istället satsa på en grupp som träffas regelbundet för att bara umgås, säger Andersson.

– Ett tips om någon vill starta Fredagsfika är att ordna träffar fredag klockan tre. Då är det slutet på veckan och många kanske slutar tidigare, säger Rudnäs.

Tanken med träffen är inte att värden ska behöva baka flera olika tårtor. Alla gäster bidrar med något till fikabordet.

– Jag är själv en riktig gottegris så jag ser helst något hembakat som är saftigt på fikat. Då vinner det hela mitt hjärta, säger Rudnäs.

Artikeln är skriven av Janice Mattlar och Frida Hasselblatt,
studerande vid Åbo Akademi i Vasa

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten