Hoppa till huvudinnehåll

Många behöver fräscha upp skolans vardagskunskaper: "Det kan vara många år mellan högstadiet och att man flyttar hemifrån"

En person håller på att bre svampsallad på triangulära brödskivor.
På Marthaförbundet lär man ut traditionella finska maträtter. Här svampsallad på rågbröd. En person håller på att bre svampsallad på triangulära brödskivor. Bild: Yle / Petter Blomqvist matlagning,Finlands svenska Marthaförbund,Närbild

På Marthaförbundet vill man lära alla att handskas med vardagssysslorna på ett bra sätt. Matlagningen är grunden till mycket av det vi borde kunna.

I Marthaköket på Busholmen i Helsingfors har det dukats fram traditionella ingredienser från det finska köket. Rotselleri, svamp och blåbär ska alla ingå i en traditionell finsk måltid.

De som ska laga den är alla invandrare som vill lära sig mer om den finländska matkulturen.

- Den här kursen är en del av Marthaförbundets projekt Hantera vardagen. Vi riktar oss förutom till invandrare också till barnfamiljer och personer med funktionsvariation, berättar Solveig Backström.

En kvinna med kort grått hår instruerar under en matlagningskurs.
Solveig Backström är hushållsrådgivare på Marthaförbundet. En kvinna med kort grått hår instruerar under en matlagningskurs. Bild: Yle / Petter Blomqvist Finlands svenska Marthaförbund,matlagning,Närbild,solveig backström

Hon är hushållsrådgivare och leder dagens kurs.

De som deltar i kursen är sådana som själva är nyfikna på den finländska maten och vill lära sig mer om hur den smakar och tillagas.

- Det kan ofta vara att deras barn ätit av den i skolan eller att de sett olika produkter i matbutiken och vill lära sig mer om dem. Många har med sig god mat i bagaget, men vill veta mer om det traditionellt finska, säger Backström.

Michael Dove är en av deltagarna. Han kommer från Storbritannien och har gått på Marthaförbundets kurser i två år.

- Jag tycker om den finska maten, den är väldigt hälsosam. Jag har själv diabetes och måste hålla koll på vad jag äter. Den finska maten passar mig bra, säger han.

Mat och ekonomi går hand i hand

Projektet Hantera vardagen behandlar inte bara matlagning utan alla aspekter av vardagen. En viktig del är hur man får vardagsekonomin att gå ihop. Även där är matkostnaderna centrala.

- Pengar och mat gå hand i hand, i och med att pengar och det vi äter faktiskt är den allra största kostnaden i hushållet. När folk vill få tips för hur man kan spara pengar, brukar vi säga att man ska granska matkostnaderna, säger Mia-Maja Wägar, ekonomirådgivare på Marthaförbundet.

Ett skärbräde med några potatisar, en vitlök och några lökar samt en liten kniv och två skalknivar.
Maten är central också i vardagsekonomin. Ett skärbräde med några potatisar, en vitlök och några lökar samt en liten kniv och två skalknivar. Bild: Yle / Petter Blomqvist matlagning,Skärbräda,Finlands svenska Marthaförbund,Närbild

Hon säger att det finns väldigt stora skillnader i människors kunskaper.

- Det som en del ser som självklarheter kan kännas helt främmande för andra.

Solveig Backström tror att det skulle vara bra för alla att få minnet uppfriskat när det gäller vardagskunskaperna.

- Idag behöver man kanske fräscha upp de där kunskaperna som man lärde sig grunderna till i högstadiet. Det är ofta många år mellan att man lär sig och det ögonblick då man behöver använda sig av kunskaperna.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen