Hoppa till huvudinnehåll

Nya översvämningar i Venedig – vattenståndet steg till 1,5 meter över det normala under söndagen

Markusplatsen är översvämmad.
Så här såg det ut på Markusplatsen i dag. Det stängdes för allmänheten på grund av det höga vattenståndet. Markusplatsen är översvämmad. Bild: EPA-EFE/All Over Press Venedig,översvämningar,Markusplatsen

Markusplatsen i Venedig fick stänga under söndagen, då staden drabbades av höga vattenstånd för tredje gången inom loppet av en vecka. Hårda regn har också drabbat städerna Florens och Pisa.

Under söndagen uppmätte vattenståndet i Venedig 1,5 meter över det normala. I tisdags var vattennivån betydligt högre, 1,87 meter, men vattnets höga salthalt medför konsekvenser för stadens gamla byggnader.

Skadorna väntas bli stora och kostsamma. Venedigs borgmästare Luigi Brugnaro tror att priset för skadorna saltet åsamkar kan röra sig kring över en miljard euro. Flera byggnader uppges ha skadats i och med översvämningarna.

Varning för översvämning har utfärdats också i Toscana där man tagit till säkerhetsåtgärder för att förhindra att flodbankerna vid Pisa ska rämna.

Översvämmat bageri i Venedig.
Flera företagare har drabbats av de kraftiga översvämningarna. Så här ser det ut i ett konditori i Venedig. Översvämmat bageri i Venedig. Bild: EPA-EFE/All Over Press översvämningar,Venedig

Källa: AFP

Läs mera:

Saltänglarna ska hjälpa Venedig där skadorna väntas uppgå till miljardbelopp – värdefulla manuskript räddades av ungdomsnätverk

Kyrkor, affärer och hem i Venedig har svämmats över under den senaste veckan, och stadens borgmästare, Luigi Brugnaro, befarar att prislappen för skadorna vattenmassorna gett upphov till kommer att vara hög.

Läs också