Hoppa till huvudinnehåll

Parterna i poststrejken träffas under söndagen – här är stödstrejkerna som hotar ifall inget medlingsbud läggs fram

Postilaisten mielenilmaus Ilmalassa
Aktiva inom PAU demonstrerade mot de planerade arbetsvillkoren i veckan. Postilaisten mielenilmaus Ilmalassa Bild: Petteri Sopanen / Yle Posti Group Abp,post,Finlands post- och logistikunion PAU

Parterna i poststrejken träffades i dag på eftermiddagen hos förlikningsmannen Vuokko Piekkala i Helsingfors. De gick in till förhandlingsbordet klockan 14.

Inget medlingsbud lades fram under söndagens förhandlingar. Parterna fortsätter förhandla på måndag klockan 12.

Under förhandlingarna i fredags nådde parterna små framsteg. Det är på basen av de små framstegen som parterna fortsätter förhandla.

Utvidgade stödstrejker väntas nästa vecka

Eftersom man inte kommit fram till någon överenskommelse, inleds stödstrejker under måndagen.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och fackförbundet RAU inom järnvägsbranschen har berättat att de stoppar järnvägens godstrafik på tisdag och onsdag.

Det här påverkar inte passagerartrafiken.

På lördagen meddelade transportfacket AKT att de utvidgar sina stödåtgärder från och med tisdag 18.11. Då handlade det om övertidsförbud och förbud för skiftesbyten inom vägtrafiken.

Dessutom ska logistikbranschen avhålla sig från att behandla Postens försändelser.

På söndagen meddelade AKT att dessa åtgärder också ska börja gälla hamnpersonal i oljehamnar, kabinpersonal, resebyråbranschen, Airpro Oy, och lyftkransförare i företaget Avainta. Dessa åtgärder inleds 20.11.

AKT:s övertidsförbud berör drygt 40 000 anställda, alltså så gott som alla AKT:s medlemmar.

PAU meddelade från början om en två veckors poststrejk, men nu ska den pågå i fyra veckor i fall inget avtal sluts. Ungefär 9 000 anställda deltar i strejken.

Den 25 november kommer poststrejken inte bara gälla hantering av brev och paket utan också försäljningstjänster.

Riksförlikningsmannen var beredd på långa förhandlingar

Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala var beredd på långa förhandlingar i dag.

– Planen är att vi sitter så länge vi behöver. Vi sitter fast hela dagen och längre också om det behövs. Allting beror på hur förhandlingarna framskrider, säger Piekkala.

Hon hoppas på att kunna lägga fram ett medlingsbud i dag.

– Jag hoppas, men jag vet inte ännu om jag tror att det sker, kommenterade Piekkala före parterna satt sig ned för att förhandla.

Vuokko Piekkala (till höger i bilden) träffar parterna under poststrejken. I bakgrunden syns en TV-fotograf.
Vuokko Piekkala (till höger i bilden) är redo att förhandla så länge det behövs på söndag. Vuokko Piekkala (till höger i bilden) träffar parterna under poststrejken. I bakgrunden syns en TV-fotograf. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN riksförlikningsman,Vuokko Piekkala

Poststrejken är inne på sitt sjunde dygn. Det här tredje gången under poststrejkens första vecka som parterna träffas för att försöka hitta en lösning på konflikten.

Post- och logistikunionen PAU och servicebranschens arbetsgivare Palta var senast hos förlikningsmannen Vuokko Piekkala på fredagen. Då gav inte Piekkala ett förlikningsförslag.

Både PAU:s ordförande Heidi Nieminen och Paltas vd Tuomas Aarto sa på fredagen att det var en god stämning under förhandlingarna.

Skärgårdens postutdelning hotas

På måndagen börjar Finlands Sjömans-unions stödstrejk och den hotar också skärgårdens postutdelning.

På grund av det så tar inte inrikestrafiken emot postförsändelser. Det här gäller på förbindelsefartygen, färjorna inklusive vajerfärjorna.

Godstrafiken påverkas också av Sjömans-unionens stödstrejker, som utökas nästa torsdag och följande måndag.

Källa: STT, AKT, Sjömans-unionen

Artikeln uppdaterades klockan 10.30 den 17.11.2019 med information om transportfacket AKT:s utvidgade stödåtgärder.

Artikeln uppdaterades klockan 11:11 den 17.11.2019 med information om skärgårdens postutdelning.

Artikeln uppdaterades klockan 14.18 med riksförlikningsmannens kommentarer.

Rättelse klockan 14.30: Logistikbranschen ska avhålla sig från att behandla postens försändelser, inte vidhålla som det felaktigt stod tidigare i artikeln.

Rättelse klockan 15.20: AKT:s stödåtgärder berör inte järnvägstrafiken som det felaktigt stod tidigare. Det är RAU:s stödstrejker som drabbar järnvägstrafiken.

Artikeln uppdaterades klockan 18:22 med tillägget om att förhandlingarna ännu är i full gång.

Artikeln uppdateras 23:30: Ändring i rubriken och tillägg om att inget medlingsbud lagts fram.

Artikeln uppdaterades den 18.11.2019 klockan 5.58 med att JHL:s stödåtgärder inleds tisdag och onsdag, inte måndag och tisdag som det stod tidigare.