Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland återbördar beslagtagna ukrainska krigsfartyg på måndag - förtroendeskapande åtgärd inför toppmöte

Den ukrainska marinens fartyg i Kertj
De tre beslagtagna ukrainska fartygen för ankar i Kertjsundet som kontrolleras av Ryssland Den ukrainska marinens fartyg i Kertj Bild: Sergei Malgavko/TASS All Over Press Krim,Kertj,Kertjsundet,Ukraina,Ryssland

Ryssland gör sig beredd att återbörda tre ukrainska krigsfartyg som beslagtogs i fjol höstas i Kertjsundet mellan Svarta havet och Azovska sjön. Ryska fartyg bogserar som bäst de tre fartygen mot Svarta havet, där de på måndag skall överlåtas till ukrainska myndigheter.

Enligt ryska medier kommer Ryssland att behålla kanonerna och alla dokument som fanns i fartygen, innan de överlämnas till ukrainska bogserbåtar i Svarta havet.

- Tre fartyg bogseras till en plats som har avtalats med Ukraina för överlåtelsen som äger rum den 18 november, säger kustbevakningen i ryskkontrollerade Krim i ett uttalande.

Fartygens besättning som också greps i fjol, frigavs redan i september som en del av en större fångutväxling.

Två ukrainska patrullbåtar och en bogserbåt beslagtogs utanför Krimhalvön efter att ryska fartyg först hade öppnat eld mot dem och skadat flera besättningsmän.

Ryssland anklagade fartygen för att ha trängt in på Rysslands territorialvatten, något som Ukraina bestämt avvisade.

Karta över Krim och Kertjsundet.
Karta över Krim och Kertjsundet. Bild: Yle kartor,Krim,Kertj,Kertjsundet

Förtroende inför toppmöte

Överlåtelsen ses som en förtroendeskapande åtgärd inför ett planerat toppmöte mellan Ryssland,Ukraina, Frankrike och Tyskland den 9 december i Paris.

Toppmötet försöker fortsätta de pågående fredsförsöken i Ukraina, som redan har lett till att regeringsstyrkor och pro-ryska separatister har retirerat från vissa frontavsnitt i östra Ukraina.

Ryssland tog i alla fall ett litet steg tillbaka på söndagen, då en talesman i Kreml konstaterade att ett datum för toppmötet inte ännu har slagits fast, även om det är möjligt att mötet äger rum före årsskiftet.

Över 13 000 människor har dödats under det över fem år långa kriget i östra Ukraina.

Relationerna mellan Ryssland och Ukraina har varit ytterst ansträngda, men de har förbättrats betydligt sedan president Volodymyr Zelenskyj vann presidentvalet i Ukraina i april med löften om att han försöker få slut på konflikten.

Källor: Itar-tass, Reuters