Hoppa till huvudinnehåll

Sara Torvalds har köttallergi: “Jag blir psykiskt trött av att hela tiden vara på min vakt”

Bilden är tvådelad. Den första delen visar en kvinna i kort brunt hår, iklädd en pyamas från ett sjukhus. Hon står i ett rum i ett sjukhus. Den andra bilden visar en fästing i närbild.
På bilden var Sara intagen på sjukhus, men då visste ingen att det var ett gammalt fästingbett som gjorde att hon mådde så dåligt. (Fästingen på bilden har inget med Sara att göra.) Bilden är tvådelad. Den första delen visar en kvinna i kort brunt hår, iklädd en pyamas från ett sjukhus. Hon står i ett rum i ett sjukhus. Den andra bilden visar en fästing i närbild. Bild: Sara Torvalds/Viktor Cap 2013 Köttallergi,sara torvalds

Det finns många saker som kan ställa livet upp och ner. Att älska blodiga biffar och drabbas av köttallergi är en sådan sak. Det hände Sara Torvalds.

I september i år fick Sara Torvalds diagnosen köttallergi. I början trodde hon det bara gällde kött från ko, får och gris och då var hon väldigt besviken eftersom hon gillar blodiga biffar.

- Jag kände en sorg över att inte kunna äta det längre. Men nu har jag insett att det handlar om ännu mer, så nu skulle det vara skönt om det bara handlade om biffar, säger hon.

Köttallergi

 • Köttallergiker är egentligen inte allergiska mot kött, utan mot kolhydraten alfa-gal som finns i kött från nöt, gris, får och vilt. Även mejeriprodukter och gelatin kan ge reaktioner. Fågel, fisk och skaldjur går bra eftersom de inte innehåller alfa-gal.
 • Köttallergi kan ge olika symtom, som nässelutslag, magproblem och vid svår allergi anafylaxi. Anafylaxi kan innebära andnöd, yrsel och svimning.
 • Den som är allergisk rekommenderas att alltid ha en adrenalinpenna och antihistaminer till hands, och ta ambulans till sjukhus vid svårare reaktioner.
 • Köttallergi är en ganska ny upptäckt och fortfarande en mycket ovanlig allergi. I Sverige har åtminstone 200 fall diagnostiserats, men det finns antagligen fler fall som inte har diagnostiserats.
 • År 2009 upptäckte amerikanska forskare ett samband med fästingbett och allergiantikroppar mot kolhydraten alfa-gal. Deras teori var att fästingar triggar allergin mot kött som innehåller kolhydraten alfa-gal.
 • År 2013 kom en svensk forskargrupp fram till att alfa-gal finns i fästingars tarmkanal. De publicerade också en artikel där det framkom att köttallergi även finns i Sverige.
 • De flesta patienter som studerats har haft många fästingbett, till och med över 100 bett.
 • Det går inte att bota köttallergi, men man kan skydda sig genom att ha rätt klädsel när man vistas i områden med många fästingar.
 • Personer med blodgrupp B eller A/B verkar vara ändå lite mer skyddade mot allergin, men inte helt. Det beror på att deras blodgrupp har en kolhydrat som liknar alfa-gal, vilket gör att de är mindre benägna att reagera.
 • Källa: Astma- och allergiförbundet och Karolinska institutet.

Genom att testa sig fram har hon insett att hon också reagerar på mjölkprodukter och på lanolin, alltså fett från fårull.

- Lanolin finns i en massa kemikalier. Hela tiden är det något jag inser att jag inte kan äta eller använda.

Sara har aldrig tidigare varit allergisk så det här är en helt ny upplevelse för henne.

- Det är mycket jag tvingas avstå från och det gör mig jätteledsen. Jag vill heller inte vara besvärlig för andra, men det tvingas jag nu till när jag måste fråga vad saker är gjorda av och sedan säga att jag inte kan äta det.

Vissa reagerar på stekos

Sara är ändå glad över att hon inte hör till dem som har en riktigt svår allergi. De kan till exempel få andnöd av kolhydraten alfa-gal, som alltså är det ämne man är allergisk emot som köttallergiker.

Alfa-gal finns i alla däggdjur utom apor och människor.

- Mina symtom påverkar magen och de kan ge klåda men jag dör ju inte av det. En del kan vara så allergiska att de inte ens kan vistas i ett rum där någon steker kött. Det betyder att man till exempel aldrig kan gå på restaurang eller röra sig i närheten av restauranger där det serveras rött kött. Så egentligen har jag ju det bra.

stekning av kött
Sara är glad över att hon i alla fall tål stekos från kött. stekning av kött Bild: Mostphotos kött,stekpannor

Sara kan äta fågel, fisk och skaldjur eftersom de inte innehåller alfa-gal, men hon kan inte ens röra vid lanolin utan att få kliande händer.

Dessutom påverkar också andra ämnen den allergiska reaktionen.

- Jag tål till exempel kött sämre om jag samtidigt fått i mig artificiellt framställd citronsyra. Därför tog det så länge för mig att fatta vad jag led av, för det var inte så att jag fick svåra magsmärtor varje gång jag åt kött.

Blev allergisk efter fästingbett

Allergin kommer från ett fästingbett som Sara antagligen fick sommaren 2017.

Efter bettet började hon få smärtor i magen och läkarna trodde det berodde på gallsten. De hittade aldrig något på ultraljudet men kom inte heller fram till någon annan förklaring.

Fästing på hud.
En liten fästing kan ställa till stort besvär. Fästing på hud. Bild: Viktor Cap 2013 fästingar,smittsamma sjukdomar,borrelios,vaccin,borreliosis,Bock,fästing

Smärtorna återkom då och då men Sara hittade ingen gemensam nämnare för dem.

- Nu i efterhand har jag insett att när jag åt kött med rödvinssås så reagerade jag. Och ifall jag åt kött och alkohol och dessutom kombinerade det med fysisk ansträngning var riskerna för en reaktion mycket större.

Det här beror på att olika födoämnen innehåller olika mycket histaminer. Histaminer gör allergin värre.

- Nu har jag lärt mig att jag hellre ska äta låghistaminkost, för får jag en reaktion är den åtminstone lindrigare.

En kompis trodde det var köttallergi

Sara led av oförklarliga magsmärtor i över ett år innan hon fick diagnosen. En kompis till henne föreslog köttallergi men eftersom Sara ibland kunde äta kött utan problem trodde hon inte det kunde vara problemet.

I somras bestämde hon sig ändå för att läsa på lite och insåg då att allt stämde in på henne. Hon ringde till sin läkare och bad om ett blodprov och en vecka senare fick hon svaret: Allergi mot alfa-gal.

- Det var en lättnad över att det jag trodde också stämde. Då trodde jag som sagt att det bara gällde att sluta äta kött, men sedan dess har jag upptäckt ännu fler saker jag antingen mår bättre eller sämre av.

Blivit rädd för en del mat

Det har varit svårt att ställa om sin vardag och Sara har upptäckt att hon blivit mer rädd när det kommer till mat.

- Det finns många veganska produkter som dessutom är märkta som veganska, men så finns det ju också människor som tycker att veganismen bara är tjafs. Går jag till ett kafé måste jag bara lita på att det jag beställer verkligen är veganskt. Har någon satt smör på smörgåsen så kommer jag att reagera, men jag gör det inte genast utan reaktionen kan komma många timmar senare.

Därför är det svårt att veta när och hur hon kommit i kontakt med något hon inte tål.

- Jag blir psykiskt trött av att hela tiden vara på min vakt, så det är mycket lättare att bara äta hemma. Då vet jag vad jag får i mig.

Unnar alla att äta kött

Blir Sara bortbjuden på middag till vänner tar hon ibland med sig egen mat. Hennes vänner kan ursäkta sig för att de äter kött, men hon unnar alla att äta det de vill och kan.

- Mina symtom blir inte bättre eller sämre av vad de äter.

Sara har gått med i flera allergigrupper på Facebook. Där har många skrivit att de inte fått stöd av sina närmaste eller i vissa fall inte ens blivit tagna på allvar.

Sara har inte upplevt något sådant. I stället har hon fått mycket stöd och sympati av sina vänner och det är hon glad över.

- Nu finns det ju också information om det här på nätet och man kan hänvisa till allergiförbundets sidor. Och så tror jag det hjälper när jag kan hänvisa till att jag tagit ett blodprov, då är det liksom mer på riktigt.

En mycket ovanlig allergi

Enligt Allergi- och astmaförbundet finns det inga siffror på hur många i Finland som har köttallergi, men den är ovanlig.

Det innebär också att det inte finns några särskilda märkningar på produkter som är säkra att äta för den som är allergisk. Det kan göra det besvärligt att handla mat.

- Vissa saker är jättelätt, till exempel att byta ut smöret eller grädden mot ett växtbaserat alternativ. Det kan vi tacka veganrörelsen för. Men går man till kexhyllan kan det finnas något enstaka paket där det står veganvänligt, men oftast får du lusläsa innehållsförteckningen för att veta om det går att äta eller inte.

Tre havrekex.
Sara kan inte ens äta en del kex utan att reagera. Tre havrekex. Bild: Yle/Rolf Granqvist jyväshyvä

Och fastän Sara lusläser innehållsförteckningen kan kexen ändå innehålla sådana ämnen som kan vara framställda från ett däggdjur.

- Men det står bara namnet på ämnet och inget annat. Så som jag mår nu tvingas jag lämna bort allt jag är osäker på, och det blir ganska lite kvar. Just nu i alla fall.

De här sjukdomarna sprider fästingar

Fästingar är små men potentiellt väldigt farliga djur. Det här kan du drabbas av efter ett fästingbett.

 • Allergi mot alfa-gal, alltså köttallergi.
 • Borrelia: En bakterie som kan orsaka en infektionssjukdom som kallas borrelios eller Lyme disease. Hos ungefär hälften av dem som blivit smittade utvecklas på platsen för fästingbettet en rodnad som efterhand sprider sig och vanligtvis är cirkelformad, men som också kan ha en annan form. Det första symtomet kan också vara en godartad rodnande eller blåaktig mjuk knuta till exempel på örsnibben. Sjukdomens tidiga skede kan också vara helt symtomfritt eller endast vara förknippat med förkylningsliknande allmänsymtom. Obehandlad kan borrelios leda till kronisk borrelios som kan ge olika slag av symtom i huden, nervsystemet, lederna eller hjärtat. Borrelios behandlas med antibiotika.
 • Fästingburen encefalit (TBE): En hjärninflammation som orsakas av ett virus. Största delen av de smittade får inga symtom, men en del får feber, muskelvärk och sjukdomskänsla. Av dessa får cirka 20–30 procent efter en veckas feberfri period hjärninflammation som kan vara förknippad med bland annat feber, huvudvärk, stel nacke, ljuskänsliga ögon, illamående och andra neurologiska symtom, såsom medvetanderubbningar, kramper och förlamningssymtom. En del av dem som insjuknat i TBE får långvariga symtom och två till tio procent kan få bestående symtom i centrala nervsystemet. De vanligaste är irritation, minnes- och koncentrationssvårigheter, hörselskador, förlamningar och muskelsvaghet. Det finns ingen läkemedelsbehandling mot TBE, men sjukdomen kan förebyggas med vaccin.
 • Här kan du se THL:s råd kring hur du skyddar dig från fästingbett.
 • Källa: Institutet för hälsa och välfärd (THL)

Sara tror ändå allergikerna i Finland har mindre problem här i Finland än i USA.

- I USA reagerar många på socker eftersom man där använder en process som gör att animaliska ämnen kommer med i produkten. Sockret här görs inte med den processen och det är skönt.

Får stort stöd på sociala medier

Ibland kan Sara känna sig ensam med sin allergi, men då är grupperna på Facebook ett stort stöd.

- I Sverige finns det hundratals drabbade och i USA är det flera tusen. Men jag tror många är självdiagnostiserade för symtomen är så luddiga och många läkare vet inte om att de ska föreslå det här blodprovet.

Sara tror ändå allergin kommer att bli vanligare i framtiden.

- Fästingar och fästingbett blir allt vanligare. Jag tror fler och fler kommer att bli bitna och någon av betten överför den här allergin.

Det är också en av orsakerna till att hon valt att blogga om sin allergi.

- Först skrev jag för mig själv, men sedan tänkte jag att ifall fler blir smittade kan de också ha nytta av mina texter. De kan se hur min väg har varit och vilka misstag jag eventuellt gjort, och vilka lösningar jag hittat.

Har något gott kommit ur allergin?

- Det är ju väldigt vanligt att vara allergisk mot något men jag har aldrig varit det, så åtminstone har min förståelse för allergier ökat. Nu förstår jag bättre hur man måste förhandla med restaurangpersonal och bara hoppas på att de tar det på allvar och inte bara tror man är kräsen eller vill göra sig till.

Viktigt att tänka positivt

För nio år sedan fick Sara en nervskada i benet och sedan dess har hon märkt att hennes egen attityd är A och O. Därför försöker hon alltid tänka positivt.

- Ifall jag sitter och tjurar blir min livskvalitet mycket sämre. Att vara bitter är värre än att vara allergisk, för bitterhet sprider sig till andra människor. Ifall jag blir sur lider andra omkring mig och det är onödigt. Naturligtvis kommer det dåliga dagar, men då är det bara att acceptera det och försöka hitta saker som kan distrahera mig.