Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad vill begränsa privatbilismen på Aurabron

Flera bussar kör längs Auragatan i Åbo.
Aurabron och Auragatan stockas ofta i rusningstid - en begränsning av privatbilismen kunde vara en lösning, menar Åbo stad. Flera bussar kör längs Auragatan i Åbo. Bild: Nora Engström / Yle Åbo,bussar,busstrafik,kollektivtrafik,aurabron

Trafiken på Aurabron i Åbo centrum borde begränsas för privatbilister. Det förslaget får stadsmiljönämnden framför sig på tisdag.

Förslaget är att ett körförbud för privatbilister ska införas på vardagar mellan klockan 7-17. Under den här tiden skulle endast bussar, taxibilar, cyklar och lastbilar ha rätt att köra på bron.

Förändringen skulle träda i kraft från och med 8 januari 2020 och gälla fram till att torgparkeringen står klar.

Målet med förslaget är att säkerställa att trafiken kan löpa smidigt, då bussarna tidvis har varit mycket försenade på grund av trafikstockningar. Passagerarna på bussarna har blivit färre, och därmed har också intäkterna minskat. Därför har trycket på att höja priserna för bussbiljetterna ökat, något som stadsfullmäktige i Åbo nyligen ändå sade nej till.

Redan nu är genomfart förbjuden för privatbilister i Åbo centrum och det här förbudet ska gälla också i fortsättningen, föreslår Åbo stad.

Åbo centrumförening som består av fastighetsägare och företagare har tidigare varit negativt inställd till ett körförbud på Aurabron.

Läs också