Hoppa till huvudinnehåll

Bulgariska skrällsegern ger Finland mer att spela för – vinst över Grekland betyder troligen bättre läge till EM-lottningen

Jan Boril sparkar mot en boll nära Strahil Popovs huvud.
Närkamp mellan Bulgariens Strahil Popov (i vitt) och Tjeckiens Jan Boril. Jan Boril sparkar mot en boll nära Strahil Popovs huvud. Bild: EPA-EFE/All Over Press Bulgariens herrlandslag i fotboll,Tjeckiens herrlandslag i fotboll

Plötsligt har Finlands herrlandslag i fotboll lite mera på spel i dagens avslutande EM-kvalmatch borta i Grekland. En vinst kan nämligen innebära en mer fördelaktig lottning till sommarens EM-slutspel. Detta efter Tjeckiens överraskande svårigheter mot Bulgarien.

A-gruppens redan klara tvåa Tjeckien lyckades inte knipa hem några poäng från Bulgarien i gårdagskvällens kvalmatch. Vasil Bozhnikovs mål i den andra halvleken räckte för bulgarisk seger.

Resultatet är positivt för Finland. Det ger nämligen betydligt bättre chanser att hamna bland de grupptvåor som placeras i den tredje lottningskorgen i stället för den fjärde.

I den första korgen finns de sex bästa gruppvinnarna, medan den andra lottningskorgen består av de resterande fyra gruppvinnarna och de två bästa grupptvåorna.

I den tredje lottningskorgen hittas grupptvåorna nummer 3–8, medan de två sämsta grupptvåorna och de fyra länder som får sin plats via Nations League-slutspelet utgör den fjärde lottningskorgen.

Om Finland vinner över Grekland i kväll är åtminstone Tjeckien efter Finland i jämförelsen och med väldigt hög sannolikhet också tvåan i grupp E. Den gruppen avslutas i morgon och där ligger Ungern för tillfället på andraplatsen, men både Wales och Slovakien har chans att passera.

Vid finländsk vinst skulle Ungern behöva besegra Wales med tre mål mer än vad Finland slår Grekland med. Wales och Slovakien har inte chans att passera Finland vid blåvit vinst.

Vid blåvitt kryss eller förlust hamnar Finland i den fjärde lottningskorgen.

Matchen mellan Grekland och Finland börjar klockan 21:45 i kväll.

Albanska publiken buade ut franska nationalsången

Frankrike säkrade under gårdagskvällen segern i grupp H.

Albanien besegrades i Tirana med 2–0 efter mål av Corentin Tolisso och Antoine Griezmann. Både Frankrike och grupptvåan Turkiet hade redan säkrat EM-platser före gårdagen.

Matchens stora snackis inträffade ändå redan före avspark. Den albanska hemmapubliken buade nämligen medan den franska nationalsången spelades.

Orsaken till buropen var att man i Paris spelade fel nationalsång för Albanien när lagen möttes där tidigare under hösten. Då fick de albanska spelarna nämligen först höra Andorras nationalsång.

Antoine Griezmann pekar framåt med ena handen.
Antoine Griezmann gjorde ett mål och en assist mot Albanien. Antoine Griezmann pekar framåt med ena handen. Antoine Griezmann,Frankrikes herrlandslag i fotboll

England krossade Kosovo med 4–0 på bortaplan. Sammanlagt gjorde engelsmännen hela 37 mål under EM-kvalet.

Harry Kane gjorde ett mål i gårdagens match och klättrade i och med det upp till förstaplats i kvalets skytteliga. Kane gjorde tolv mål på åtta matcher och blev förste engelska spelare att göra mål i samtliga åtta EM-kvalmatcher.

Resultat, söndagens sena EM-kvalmatcher:

Grupp A:

Kosovo – England 0–4 (0–1)
Bulgarien – Tjeckien 1–0 (1–0)

Grupp H:

Moldavien – Island 1–2 (0–1)
Andorra – Turkiet 0–2 (0–2)
Albanien – Frankrike 0–2 (0–2)

Läs också