Hoppa till huvudinnehåll

Ekande tom jättestadion väntar på landslaget i EM-kvalets sista match: "Kommer att kännas lite konstigt"

En boll kommer flygande mot Joona Toivio
Joona Toivio. En boll kommer flygande mot Joona Toivio Bild: Lehtikuva fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Joona Toivio

Medan Finland är klart för ett historiskt slutspel har Greklands alla chanser att nå EM försvunnit. Intresset för kvällens sista gruppspelsmatch är därför minimalt i Aten, och inramningen består av tomma läktare på en jättearena. För finländarna en kontrast till tisdagens kommande torgfest.

EM-tåget har gått, och Grekland är kvar på perrongen. Också Nations League-dörren är stängd efter ett par dystra kvalår, där bland annat två bortaförluster mot Finland i Tammerfors ställt till det för grekerna.

Atens Olympiastadion rymmer närmare 70 000 åskådare, men det är inte många tusen som kommer att finnas bänkade när matchen mellan Grekland och Finland sparkar i gång vid 21.45 i kväll. Åskådarna blir försvinnande få.

– Jag tror att det kommer att kännas lite konstigt, säger landslagsbacken Joona Toivio.

– Jag hoppas att våra fans hörs mer än vad deras gör.

"Stort för fotbollen"

För det finländska landslagets del kommer måndagens magra inramning att få sin totala motsats kvällen efter.

Bollförbundet ställer till med stor folkfest i Helsingfors centrum. Spelarna åker på "hockeymanér" direkt från flygplatsen till festligheterna.

– Det är otroligt kul! Stort för fotbollen och för oss och fansen. Jättekul, säger Toivio om torgfesten.

Men före det ska Greklandsmötet klaras av med stil. Den första förberedelsematchen inför EM, om man så vill.

– Jag har inte tänkt på det så. Matchen har betydelse med tanke på EM och lottningen. Och vi vill vinna alla matcher, vi ska göra allt vi kan för att vinna.

Joona Toivio i landslaget
Joona Toivio i landslaget Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press fotboll,Joona Toivio,Finlands herrlandslag i fotboll

"Ingen koll på lottningen"

Vid seger flyttar Finland upp i den tredje korgen inför EM-lottningen om två veckor. Vad det i praktiken betyder är sedan en helt annan fråga.

– Jag har faktiskt nästan ingen koll på det. Jag har inte börjat tänka på det. Jag har fokus på matchen, sen efter det får vi tänka lite mer på slutspelet, konstaterar Toivio under en pressträff på landslagets hotell i centrala Aten.

Har det varit svårt att ladda om efter urladdningen och segern och festandet i fredags?

– För mig personligen inte så jättesvårt. Bara att vila, äta mycket mat och ladda batterierna.

"Unga spelare med energi"

Förbundskapten Markku Kanerva kommer att använda Greklandsmatchen till att testa nytt och också ge ansvar åt spelare som hittills haft mindre roller under kvalet. Ett tankesätt som gläder en av kvalsuccéns främsta trotjänare och största hjältar, backklippan Toivio.

– Såklart är det kul. Vi är ett lag och vi hoppas att alla ska få vara med och känna på hur det är ute på banan också.

Grekland som motståndare, vad förväntar du dig?

– De har ändrat mycket på sistone, men de senaste matcherna har de spelat bra. Flera unga spelare som kommit in med mycket energi. Det blir en jättetuff match.

– För oss är det viktigaste målet i kvalet nått. Att trycket är borta kan synas på ett positivt sätt på plan.

Kvällens match mellan Grekland och Finland bevakas med en chatt på Yle Sportens webbplats. Mats Ahlnäs håller i trådarna i Helsingfors och Christoffer Herberts är på plats i Aten. Delta i snacket, spekulera och ställ frågor om kvalsuccén! Avspark klockan 21.45.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport