Hoppa till huvudinnehåll

Polisen sköt skarpt mot studenter som ockuperar universitet i centrum av Hongkong

I Hongkong stiger spänningen vid ett universitet i stadskärnan som har belägrats av kravallpoliser i flera dagar. Polisen försökte i morse storma det Polytekniska universitetet efter att ha skjutit varningsskott mot studenter på universitetsområdet.

Det hördes våldsamma explosioner när maskerade studenter stoppade polisen med brandbomber, och universitetets huvudingång började brinna.

Det finns minst 500 studenter kvar i universitetet som har isolerats och som belägras av kravallpoliser med bepansrade fordon och vattenkanoner.

Polisen varnar för att alla i området kommer att gripas och att man dessutom är redo att skjuta skarpt om studenterna använder dödligt våld mot polisen.

Polisen säger att man sköt skarpt vid tre tillfällen i natt och på morgonen men att ingen skadades av varningsskotten.

Tusentals aktivister och stadsbor försökte i morse ta sig till området för att rädda studenterna, men de stoppades vid polisens spärrar.

Det finns minst ett par hundra studenter kvar på det Polytekniska universitetet i centrum av Hongkong
Det finns minst 500 studenter kvar på det Polytekniska universitetet i centrum av Hongkong. Det finns minst ett par hundra studenter kvar på det Polytekniska universitetet i centrum av Hongkong Hongkong,Kina

I går träffades en polis av en pil i foten då studenter började försvara sig med både pilbågar och brandbomber. Studenterna har under veckoslutet också tänt eld på broar och vägtunnlar för att förhindra polisen från att avancera mot universitetet.

De flesta aktivister bär också paraplyer och masker på ansiktet för att skydda sig mot tårgasen som polisen skjuter mot dem.

- Kom ihåg att ni har liv i era händer, varför måste ni trycka oss mot döden, skrek en student åt poliserna från ett hustak.

Andra aktivister försöker avleda polisens uppmärksamhet med protester på flera håll i staden, där det också har förekommit våldsamma sammandrabbningar. Aktivister fortsätter också att blockera en av stadens viktigaste vägtunnlar, som förbinder ön Hongkong med halvön Kowloon.

Kollektivtrafiken lider av allvarliga störningar och alla skolor håller stängt när arbetsveckan börjar.

Rektorn grep in

Upp till 100 studenter försökte lämna universitetet i morse då rektorn Jin-Guang Teng hade övertalat polisen att inte använda våld mot fredliga studenter som ville ut.

Polisen svek ändå sitt löfte och använde bland annat gummiklädda kulor, tårgasgranater och vattenkanoner för att driva tillbaka studenter som försökte lämna området.

Myndigheterna verkar vara medvetna om att de unga aktivisterna har majoritetens sympatier på sin sida.

- Demonstranterna har bara reagerat på polisens aktioner. Vi har inte kämpat tillbaka så hårt som vi kunde, men jag är redo för fängelse. Vi kämpar för Hongkong, försäkrar den 23 årige ingenjören Joris som deltog i protesterna.

Aktivister försökte avleda polisens uppmärksamhet genom aktioner på flera andra håll i staden, bland annat i stadsdelen Kowloon
Aktivister försökte avleda polisens uppmärksamhet genom aktioner på flera andra håll i staden, bland annat på halvön Kowloon. Aktivister försökte avleda polisens uppmärksamhet genom aktioner på flera andra håll i staden, bland annat i stadsdelen Kowloon Bild: imago images/Marcel Lorenz/ All Over Press Hongkong,Kina

Åtminstone 60 personer greps i natt medan ett 40-tal skadade har vårdats på sjukhus.

Ny våldsammare fas

Sammandrabbningen vid universitet tycks inleda en ny våldsammare fas mellan polisen och aktivister, som har demonstrerat mot regeringen och Kina så gott som dagligen sedan i somras.

Aktivister ockuperade gator, tunnlar och broar i affärskvarteren hela förra veckan och myndigheterna har ständigt trappat upp våldet för att få ett slut på kravallerna i stadens centrum.

Studenterna har använt universitet i området som sina baser för aktioner inne i stadskärnan och det Polytekniska universitetet är nu det sista som aktivister ockuperar i området.

Demokratiaktivisterna vann en liten delseger då Högsta domstolen på måndag förkunnade att regeringens beslut att förbjuda ansiktsmasker i offentligheten, bryter mot Hongkongs grundlag.

USA fördömer för första gången

President Donald Trumps administration tog i morse delvis bladet från munnen och fördömde Hongkongpolisens oproportionerliga våld mot demonstranter.

- Vi fördömer det oberättigade bruket av våld och uppmanar alla parter att avhålla sig från våld och att inleda en konstruktiv dialog, säger en av presidentens medarbetare till nyhetsbyrån Reuters.

- USA förväntar sig att Kina respekterar sina åtaganden och skyddar Hongkongs frihet, rättsväsende och demokratiska liv, säger medarbetaren som av någon anledning vill hålla sig anonym.

Trump har fått hård kritik både hemma och utomlands för att han har undvikit att kommentera läget i Hongkong, även om han har antytt att Kina har rätt att göra vad det vill.

Källor: AFP, AP, Reuters