Hoppa till huvudinnehåll

Samoa och Tonga lider av mässlingsutbrott - undantagstillstånd, tvångsvaccinering och stängda skolor

Alla ovaccinerade i öriket Samoa med 200 000 invånare skall vaccineras med MPR-vaccin, ett kombinationsvaccin för mässling, påssjuka och röda hund.
Alla ovaccinerade i öriket Samoa med 200 000 invånare skall vaccineras med MPR-vaccin, ett kombinationsvaccin för mässling, påssjuka och röda hund. Alla ovaccinerade i öriket Samoa med 200 000 invånare skall vaccineras med MPR-vaccin, ett kombinationsvaccin för mässling, påssjuka och röda hund. vaccin mot mässling, påssjuka, röda hund,Samoa,mässling

Stillahavsländerna Samoa och Tonga har drabbats av omfattande utbrott av mässling som har lett till undantagstillstånd och beslut om tvångsvaccinering. I öriket Samoa har sex personer dött, fem av dem barn under två år.

Över 700 människor har insjuknat i mässling och myndigheterna har som utlyste undantagstillstånd har beslutat om obligatorisk vaccinering av alla invånare den här veckan.

Hur det skall gå till i praktiken och vad som händer om någon vägrar, är tills vidare oklart medger myndigheterna. Exakta direktiv till örikets 200 000 invånare har utlovats under måndagens lopp.

Barn mellan sex månader och 19 år gamla samt kvinnor mellan 20 och 35 prioriteras när tvångsvaccineringen inleds.

Alla skolor, daghem och örikets enda universitet har stängts för att hindra smittospridning och för att barn är mest utsatta för virussjukdomen som är mycket smittsam.

Epidemin har också spridits till grannlandet Tonga där man har påträffat minst 200 mässlingsfall. Även där har skolor och daghem stängts och myndigheterna överväger andra tvångsåtgärder.

Nya Zeeland som kämpar med ett eget mässlingsutbrott kring staden Auckland, ska den här veckan bistå Samoa med 30 sjukskötare, tio läkare och 3 000 doser av MPR-vaccin, ett kombinationsvaccin för mässling, påssjuka och röda hund. ´

- Andelen människor som är immuna mot mässling är mycket låg i Samoa, en av de lägsta i världen säger immunologen Helen Petousis-Harris vid Aucklands universitet.

- Om vi inte förbättrar läget, så kommer detta att ske igen.

Källor:AFP, AP

Läs också