Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Rinne hoppas på överenskommelse om långsiktiga klimatmål – EU ska vara utsläppsneutralt år 2050

Antti Rinne
Statsminister Antti Rinne träffade blivande EU-ledare i Bryssel på måndagen. Antti Rinne Antti Rinne

Det är möjligt att enas om långsiktiga klimatmål för EU före årsskiftet, säger statsminister Antti Rinne. Han träffade blivande EU-ledare i Bryssel på måndagen.

Bryssel

En majoritet av EU-länderna anser att EU ska vara klimatneutralt före år 2050. Men en handfull länder bromsar utvecklingen. Det handlar om länder som Polen och Tjeckien som är beroende av energiintensiv industri.

Finland har under sitt ordförandeskap fört diskussioner med de tveksamma länderna i syfte att mjuka upp åsikterna.

Rinne säger att han kommer att besöka Polen i början av december och att klimatmålen hör till de frågor som kommer att diskuteras då.

Rinne betonar att övergången till en mer hållbar klimatpolitik ska ske på ett socialt hållbart sätt.

Han tar ändå i det här skedet inte ställning till hur EU ska försäkra att skärpningen av klimatambitionerna ska upplevas som rättvisa i de skeptiska länderna.

Förhandlingarna om EU:s långtidsbudget drar ut på tiden

Däremot ser det inte ut att bli någon överenskommelse om EU:s långtidsbudget under Finlands ordförandeperiod.

Budgetramen för åren 2021 till 2027 går på ungefär 1 000 miljarder euro – och medlemsländerna är oeniga om varifrån pengarna ska tas och hur de ska fördelas.

– Det är inte lätt att nå en överenskommelse om budgeten och dess delar, säger Rinne.

Han tror ändå att det förslag på storlek för budgeten som Finland kommer att presentera i december kommer att bli basen för ett slutligt resultat under våren.

Tillsättandet av den nya kommissionen framskrider

I Bryssel träffade statsminister Rinne bland annat Europeiska rådets blivande ordförande Charles Michel samt blivande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen.

Von der Leyen har fått en svår start då många av de tilltänkta medlemmarna i hennes team nobbats av Europaparlamentet.

På måndagen undanröjdes ändå ett hinder på von der Leyens väg då EU-parlamentet gav grönt ljus åt Ungerns kommissionärskandidat
Olivér Várhelyi.

Det här innebär att det är möjligt att rösta om parlamentets sammansättning i sin helhet vid nästa veckas plenum i Strasbourg.

Ursula von der Leyen har även bett Storbritannien att utse en kommissionär för landets återstående period som EU-medlem.

Premiärminister Boris Johnson har ändå vägrat nominera någon för uppdraget. EU har meddelat att man kommer att inleda en juridisk process mot Storbritannien på grund av detta.