Hoppa till huvudinnehåll

SU vill ge 16-åringar rösträtt i kommunalvalet - "Jag skulle ha brytt mig mera om politik ifall jag fått rösta"

Ida-Marie Jungell vill ge 16-åringar rösträtt.
Ida-Marie Jungell vill ge 16-åringar rösträtt. Bild: Yle/Elvira Nyrönen. Jakobstad

Flera partier är redo att sänka rösträttsåldern till 16-år. Nu diskuterar även Svensk Ungdom frågan.

Sänkt rösträttsålder skulle öka det politiska intresset bland unga säger Ida-Marie Jungell (SFP) i Jakobstad och kommunalvalet vore ett bra startskott.

"Vad tror du att du vet, du är ju så ung", var en återkommande kommentar som Ida-Marie Jungell möttes av när hon gick med i politiken. Hon säger själv att hon var en gröngöling, men i dag har hon lärt sig massor.

- Jag har kommit fram till att enda vägen att lära sig är att vara med själv, säger Jungell.

Jungell vill att också andra unga ska engagera sig politiskt. Ett sätt att väcka intresset för politik skulle vara att sänka rösträttsåldern.

- Jag har en känsla av att det skulle behövas mera unga åsikter i politiken, speciellt i vår region.

Kommunalvalet vore ett passande startskott

Svensk Ungdom diskuterar frågan och anser att en lämplig rösträttsålder skulle vara 16 år. Kommande kommunalval skulle vara en lämplig tidpunkt för att prova anser Jungell.

Jeanette Huttunen på Åbo Akademi forskar i statsvetenskap och specialiserar sig inom ungas delaktighet i politiken. Hon säger att ungas engagemang inom politiken har ökat.

- Klimatförändringen har blivit en jättestor fråga med rörelsen som Greta Thunberg startat och via den känns det som att ungdomar syns i politiken mycket mera just nu.

Huttunen säger att i hennes forskning har det kommit fram att vid en eventuell sänkt rösträttsålder skulle gröna partier och vänstern gynnas.

Vasemmistoliiton mainospinssejä
Vasemmistoliiton mainospinssejä Bild: Karoliina Simoinen / Yle Vänsterförbundet,valrörelse,Narinken,EU-valet 2019,partier,politik

Logiskt att unga skulle få rösta

Huttunen anser att eftersom 16-åringar i Finland är straffrättsligt ansvariga och betalar inkomstskatt skulle det vara logiskt att de får ha en röst i hur skattepengarna används och hur ärenden som berör dem sköts.

Dock är valbarhetsåldern inte lika aktuell för sänkning.

Genom en sänkt rösträttsålder skulle man också kunna bygga upp bättre demokratifostran i skolan, där man redan har ämnet samhällslära obligatoriskt.

Man är också i en bättre fas i livet att bli politiskt aktiv under andra stadiet när man inte hunnit börja jobba och studera vidare, anser hon.

I det senaste riksdagsvalet har antalet ungas röster ökat med 8,2 procentenheter.

Enligt ungdomsbarometern har det klart visat sig att rösta i val är det bästa sättet att delta enligt ungdomarna, vilket är en positiv trend från Huttunens synvinkel.

nuoria osoittamassa mieltään eduskuntatalolla
nuoria osoittamassa mieltään eduskuntatalolla Bild: Marja Väänänen / Yle klimatstrejk,klimatförändring,Riksdagshuset (Finland),demonstrationer

Flera partier redo att sänka rösträttsåldern

Att kommunalvalet vore en bra tidpunkt för en sänkt rösträttsålder är både Jungell och Huttunen överens om.

Även professorn Juho Saari och hans arbetsgrupp som behandlade ojämlikheter inom politiskt deltagande föreslog att 16-åringar kunde rösta i nästa kommunalval och samtidigt öka demokratifostran i skolorna och se vart det leder.

SU, Centern, de Gröna, Samlingspartiet samt Kristdemokraterna har också sagt att de är öppna för att prova i kommunala val.

I länder som Skottland, Brasilien, Nicaragua och Etiopien får man som 16 - åring rösta.

I Österrike har man också tagit detta i bruk och fortsatt sedan tio år tillbaka. Även Norge och Estland har testat på att låta 16-åringarna rösta i kommunalval.

- Jag skulle ha brytt mig mera om politik om jag fått rösta redan vid 16-års ålder, säger Ida-Marie Jungell.

Text: Elvira Nyrönen och Mikaela Löv, Yle Österbotten

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten