Hoppa till huvudinnehåll

Universitetesblockaden i Hongkong: Polisen grep demonstranter som flydde från campus

Demonstrant blir slagen av kravallpolis under sitt försök att hitta en trygg passage ut från universitetet 18.11.2019
Demonstrant blir slagen av kravallpolis under sitt försök att hitta en trygg passage ut från universitetet 18.11.2019. Demonstrant blir slagen av kravallpolis under sitt försök att hitta en trygg passage ut från universitetet 18.11.2019 Bild: LEHTIKUVA / AFP Ye Aung Thu Hongkong,demonstrationer,kravallpolis,Tårgas,Gummikulor

Demonstranter som har tagit sig ut från det polytekniska universitetet (PolyU) i Hongkong har gripits av polisen.

En grupp på ungefär hundra personer försökte ta sig ut från universitetet och bemöttes av polisens tårgas och gummikulor.

Demonstranter vilar sig i Hongkong 18.11.2019.
Demonstranter vilar sig vid den omringade universitetsbyggnaden i Hongkong 18.11.2019. Demonstranter vilar sig i Hongkong 18.11.2019. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,demonstrationer,kravallpolis,Tårgas,Gummikulor

Det här var tredje gången som demonstranterna försökte ta sig ut från området. Polisen har omringat universitetet i två dagar.

En del demonstranter lyckades ta sig ut från byggnaden, och klättrade med hjälp av ett rep från en bro ner till väntande motorcyklar.

Demonstranter i Hongkong räddar sig med hjälp av rep 18.11.2019
Demonstranter i Hongkong räddar sig med hjälp av rep 18.11.2019 Demonstranter i Hongkong räddar sig med hjälp av rep 18.11.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,demonstrationer,kravallpolis,Tårgas,Gummikulor

Under den senaste veckan har campus omvandlats närmast till ett slagfält. De regeringsfientliga protesterna har trappats upp och poliserna har svarat med våldsamma metoder.

Demonstranter vid det polytekniska universitetet i Hongkong 18.11.2019
Demonstranter vid det polytekniska universitetet i Hongkong 18.11.2019 Demonstranter vid det polytekniska universitetet i Hongkong 18.11.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,demonstrationer,kravallpolis,Tårgas,Gummikulor

I morse försökte polisen storma det polytekniska universitetet efter att ha skjutit varningsskott mot studenter på universitetsområdet.

Det kinesiska styret kommer inte att sitta med händerna i kors om protesterna i Hongkong blir okontrollerbara― Liu Xiaoming, Kinas ambassadör i London

Det hördes våldsamma explosioner när maskerade studenter stoppade polisen med brandbomber, och universitetets huvudingång började brinna.

Kina: Utländsk inblandning behövs inte i Kinas interna frågor

Liu Xiaoming, Kinas ambassadör i London, säger att Kina inte vill ha någon som helst utländsk inblandning i konflikten i Hongkong.

Storbritannien har riktat kritik mot polisen och regeringen i Hongkong för deras våldsamma agerande mot demonstranterna. Kinas ambassadör anklagar Storbritannien för att ta parti.

Den kinesiska ambassadören anklagar också USA för inblandning i interna kinesiska angelägenheter.

Kinas ambassadör  Liu Xiaoming talar till medier i London: "Vi lutar oss inte bara tillbaka och tittar på det som sker i Hongkong".
Kinas ambassadör Liu Xiaoming talar till medier i London: "Vi lutar oss inte bara tillbaka och tittar på det som sker i Hongkong". Kinas ambassadör Liu Xiaoming talar till medier i London: "Vi lutar oss inte bara tillbaka och tittar på det som sker i Hongkong". Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,demonstrationer,kravallpolis,Tårgas,Gummikulor,Kina

Enligt ambassadör Liu Xiaoming kommer det kinesiska centralstyret absolut inte att sitta med händerna i kors om protesterna i Hongkong blir "okontrollerbara".

- Vi har tillräckligt med viljekraft och makt för att få slut på oroligheterna, sa han i dag

Oroliga kommentarer från EU

Också från EU-håll kommer det kritik. En taleskvinna för EU-kommissionen fördömer polisen i Hongkong för den våldsamma responsen på de regeringsfientliga demonstrationerna.

"Mänskor har rätt att samlas och uttrycka sina åsikter. Våldet är oacceptabelt, sa Maja Kocijancic EU-kommissionens taleskvinna vid en presskonferens i dag.

Hon sade att det är mycket bekymmersamt att det har rapporterats om att medicinsk personal och andra hjälparbetare har gripits då de har försökt hjälpa skadade.

Högsta domstolen: Förbudet mot ansiktsmasker är olagligt och hävs

Demokratiaktivisterna vann en liten delseger då landets högsta domstol i dag förkunnade att regeringens beslut att förbjuda ansiktsmasker i offentligheten bryter mot Hongkongs grundlag.

Regeringen tog i oktober i bruk en nödlag från kolonialtiden för att lättare kunna identifiera demonstranter. Många har dock helt och hållet struntat i förbudet.

Läs också