Hoppa till huvudinnehåll

Wada redo att ge sin dom – stoppas Ryssland från fotbolls-EM och OS?

Dopningsmedel placerade på Rysslands flagga.
Dopningsmedel placerade på Rysslands flagga. Bild: Christian Ohde / All Over Press dopning,Ryssland

Den 9 december kan bli ödesdagen för rysk idrott. Då ska antidopningsbyrån Wada komma med sin senaste dom och Ryssland riskerar att uteslutas från flera stora mästerskap nästa år.

Efter många turer fick Wada i januari tillgång till data och provresultat från den ryska antidopningsbyrån Rusada. Detta var ett av kraven som ställdes för att Ryssland skulle få börja delta i det internationella antidopningsarbetet igen.

Sedan dess har Wada analyserat materialet och under arbetes gång har man hittat nya brister i antidopningsarbetet i Ryssland. Bland annat misstänker man att provresultat har manipulerats.

Wadas utredningen är nu klar och en rekommendation kommer att framföras till byråns exekutiva kommitté. Kommittén samlas till ett möte den 9 december och då kan Rysslands öde att avgöras.

Ryssland riskerar bland annat att stängas av från OS och de paralympiska spelen i Tokyo. Fotbollslandslaget riskerat också att uteslutas ur EM.

Landet riskerar också att nekas arrangemang för stora internationella mästerskap och tävlingar. Till exempel kan EM-matcher i S:t Petersburg vara i farozonen.

Ryssland har möjlighet att överklaga en eventuell fällande dom till skiljedomstolen Cas.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport