Hoppa till huvudinnehåll

10 mål på 10 kvalmatcher, men Pukki grämde sig över den sista missen: "Det borde ha varit 11"

Teemu Pukki iklädd Finlands vita landslagströja med en boll i handen under match.
Teemu Pukki gjorde ett mål i kvalavslutningen mot Grekland, men visste själv att det borde ha varit två. Teemu Pukki iklädd Finlands vita landslagströja med en boll i handen under match. Bild: imago images/ANE Edition/ All Over Press Teemu Pukki

Med tio mål blev Teemu Pukki alla tiders finländska målskytt i ett kval, och anfallarens fullträffar förde Finland till EM. Han höll på att skjuta Finland till seger också i sista matchen i Aten, men bommade ett jätteläge. En miss som tydligt störde målsprutan efteråt.

– Det var en svår match. Vi kom aldrig in i den men ändå hade vi chansen att vinna, fast vi kanske inte förtjänade det. Vi gjorde första målet och själv hade jag läge att göra 2–1. Ett mål där hade kanske gett oss en seger men sedan gjorde de i stället direkt i nästa anfall.

Det är bara att skriva under den matchanalys som Teemu Pukki bjöd på i intervjuzonen på Atens Olympiastadion direkt efter Finlands 1–2-förlust mot Grekland.

De finländska fotbollsherrarna gjorde ingen bra match, men ändå fanns en värdefull trepoängare inom räckhåll.

Med 1–1 på tavlan och 20 minuter kvar att spela fick Teemu Pukki ett jätteläge efter en fin framspelning av Jukka Raitala. Lägen som Pukki satt genom hela kvalet. Men inte den här gången.

– Jag klåpade lite. Hade för bråttom. Jag borde ha gjort något annat. Det var ett läge där man ska göra mål, förklarar Pukki besviket för de finländska medierna på plats.

Iskall i första halvlek

När Pukki hade fått läge i första halvlek missade han däremot inte. Iskallt förde han upp Finland i ledningen, med hans tionde mål i kvalet.

– Det hade jag inte kunnat tro. Jag hade inte planerat att göra så många. Men det borde ha varit elva. Det grämer just nu, säger alla tiders finländska målskytt i ett enskilt kval.

– Såklart är jag mycket stolt över det. Och det som värmer mest är att mina mål har hjälpt oss att nå vår dröm, säger Pukki.

Använde all energi i fredags

Förlusten i Aten betyder att Finland finns i den fjärde lottningskorgen när EM-grupperna ska formeras. En grupp med Belgien, Danmark och Ryssland ligger nu nära till hands, med alla begränsningar som finns kring vilka lag som kan finnas i vilka grupper. Och oavsett blir det en grupp med tre motståndare som lyckats bättre än Finland i kvalet.

– Vi ville vinna för att ta plats i den tredje lottningskorgen. Men det märktes att vi gjorde det stora jobbet i fredags och använde all energi då. Det påverkade mycket.

Alla tiders kval fick allt annat än alla tiders avslutning. Det var en jobbig kväll för landslaget och också för den största kvalhjälten. Teemu Pukki såg faktiskt lite sliten och slutkörd ut där han efter 90 minuters kamp stod i måndagsnatten vid Olympiastadion i Aten.

– Nu känner jag mig otroligt trött. Benen var tunga mot slutet, säger Pukki som nu styr mot folkfesten i Helsingfors där det EM-klara laget på tisdag kväll ska firas inför glada supportrar.

– Nu är jag inte lycklig när vi förlorade, förlusten grämer. Men jag tror jag är mer positiv i morgon. Förhoppningsvis, säger Teemu Pukki.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport