Hoppa till huvudinnehåll

Björklund om fusion mellan Närpes och Kaskö: " Om man inte har en majoritet bakom en stor förändring så ska man inte försöka göra den heller"

En kvinna med glasögon och axellångt brunt hår står i en korridor.
Fullmäktigeordförande Mikaela Björklund (SFP) i Närpes. En kvinna med glasögon och axellångt brunt hår står i en korridor. Bild: Yle/Juho Teir Fullmäktige,Närpes,ordförande,kvinna,mikaela björklund

Det blev en klar majoritet i Närpes fullmäktige som röstade för en fusion med Kaskö på måndagskvällen. Fullmäktigeordförande Mikaela Björklund (SFP) säger att hon är stolt över sitt fullmäktige som visat att de har en stark framtidstro.

- Alla hade verkligen satt sig in i ärendet och det var inget lätt ärende. Det är många som har kämpat med beslutet, men alla klarade av att ta ställning och det är jag väldigt glad för.

- Jag är också glad att mitt fullmäktige visade att de är ett framtidsinriktat fullmäktige som vill jobba för de egna kommuninvånarna men också för hela regionen.

Björklund tror också att det faktum att det var så jämt kring de som var för och emot en fusion i Kaskö talar sitt tydliga språk.

Hon tror att det kanske var bra med tanke på det att man inte i det här läget gick in för en fusion.

- Om man inte har en majoritet bakom en stor förändring så ska man inte försöka göra den heller. Man behöver veta att man har stöd för den och att alla vill vara med och jobba för att bygga upp någonting nytt. Har man inte det blir riskerar det att bli riktigt dåligt.

Bra avtal

Mikaela Björklund var själv nöjd med samgångsavtalet med Kaskö och hon tyckte att alla borde ha kunnat känna sig trygga med det. Därför tycker hon att de inte borde ha varit så svårt att jobba fram en ny kommun.

- Jag har hela tiden förstått att identitetsfrågan har varit stor i Kaskö.

Hur jobbar ni vidare nu?

- Nu inväntar vi för det första att vi ser alla beslut, hur de nu faktiskt ser ut. Sedan fortsätter vi att jobba för regionen och i alla fall vi då för Närpes bästa.

Tror du att den här diskussionen kommer upp på nytt?

- Jag har förstått att det inte var alldeles enkelt med beslutsgången i Kaskö så jag räknar med att det kanske blir någon runda här ännu. Jag vågar lova att det här fullmäktige i Närpes nog inte kommer att ta initiativ till fusion) . Jag tror att vi kom så här långt tack vare att det var Kaskö som tog initiativ.