Hoppa till huvudinnehåll

En häxjakt eller en befogad utredning mot en president som inte kan bete sig? Varierande åsikter om riksrätt när Svenska Yle besökte vågmästardelstaten Pennsylvania i USA

Benjamin Toll är professor i statsvetenskap vid Wiles University i Pennsylvania.
Biträdande professor Benjamin Toll är skeptisk och tvivlar på att utredningen mot Trump påverkar folkopinionen. Benjamin Toll är professor i statsvetenskap vid Wiles University i Pennsylvania. Bild: YLE/Ville Hupa Wilkes-Barre,Pennsylvania,Wilkes University,Benjamin Toll

Det som pågår just nu i Washington, en numera offentlig utredning om riksrätt mot president Donald Trump, är inget som tilltalar mannen som för Svenska Yle presenterar sig som Larry.

- Det är en häxjakt. Ett slöseri av mina skattepengar. Demokraterna vann inte, så nu är de desperata. Det är förargligt.

Larry målar fasader i centrum i Wilkes-Barre, en stad med drygt 40 000 invånare i nordöstra Pennsylvania. Han sympatiserar med Trump.

- Han har gjort mycket för oss. Visst, han är unik och utåtriktad. Den mest intressanta presidenten vi någonsin haft. Men han är öppen.

Larry är en väljare i Pennsylvania.
Trumpanhängare. Larry anklagar demokraterna för häxjakt mot Trump. Larry är en väljare i Pennsylvania. Bild: YLE/Ville Hupa Scranton,USA:s politik,Pennsylvania,Larry i Pennsylvania

Wilkes-Barre ligger i kommunområdet Luzerne County. Området brukar fungera som en bra indikator på hur hur de politiska vindarna blåser i vågmästardelstaten Pennsylvania.

Luzerne County har i alla presidentval från och med 1936 röstat på den kandidat som vunnit alla delstatens elektorer.

Universitetsstuderande: Trump borde ha fått riksrätt för Mueller-rapporten

Åren 2008 och 2012 röstade en majoritet på Barack Obama. Men år 2016 skiftade maktbalansen rejält. Då fick Donald Trump nästan 60 procent av rösterna i Luzerne County.

På ett kafé nära stadens universitet sitter studenterna Isaiah McGahee och Shawn Austin.

McGahee studerar statskunskap. Kanske är det en orsak till att han följt med utredningen noggrant.

- Jag tycker Trump borde ha fått riksrätt utgående från Mueller-rapporten, som jag läst. Den innehöll tillräckligt med förödande bevis.

Rapporten som sammanfattades av specialåklagaren Robert Mueller utredde Donald Trump och hans kampanjs eventuella samröre med Ryssland inför presidentvalet 2016.

McGahee resonerar kring fakta och drar en båge från Mueller-utredningen till det pågående Ukrainadramat. Han har läst på och gjort sin tolkning.

- När gäller Ukraina-kopplingen så tycker jag det strikt taget ännu inte finns grunder för riksrätt. Att Trump bad om hjälp från utlandet är dåligt. Men om inte demokraterna kommer fram med något nytt så tycker jag det vi vet nu inte räcker till en fällande dom i riksrätten.

Shawn Austin har också följt med processen. Han tycker Trumps beteende meriterar en utredning om riksrätt, men ogillar den ständiga uppmärksamheten på presidenten.

Två väljare i Scranton, Pennsylvania.
Shawn Austin (till vänster) och Isaiah McGahee studerar vid Wilkes University. Två väljare i Scranton, Pennsylvania. Bild: YLE/Ville Hupa Pennsylvania,USA:s politik,Scranton,Shawn Austin

- För att besegra Donald Trump i valet, borde huvudfokus ligga på demokraternas budskap. Men i stället leder det här till att alla talar om Trump. Jag tror det kan gynna presidenten.

Femton minuters bilresa från Wilkes-Barre, ligger det lilla samhället Dallas. Här bor några tusen invånare. En klar majoritet röstar republikanskt.

En äldre kvinna säger att hon heter Angie. Hon vill inte bli fotograferad, men går med på att kommentera dramat i Washington.

- Det är en bluff. Det är hemskt att de inte gillar vår president, fastän han försöker få bort korrumperade politiker, både demokrater och republikaner.

Statsvetarprofessor: få amerikanska väljare förstår vad riksrätt är

Benjamin Toll är biträdande professor i statsvetenskap vid Wilkes University. Hans specialområde är väljarbeteende i amerikanska val.

- Den amerikanska väljarkåren är starkt tudelad just nu. Både demokrater och republikaner tror att de kan dra nytta av det som pågår.

Som forskare vet vi att folk i allmänhet har begränsade kunskaper om politik i USA. Det finns många missuppfattningar kring vad riksrätt är för något. Det förblir något abstrakt som inte påverkar folks vardag

- Demokraterna tror helhjärtat på att utredningen får folkopinionen att vända starkare mot Trump, medan republikanerna tror tvärtom, att det hela får många amerikaner att bli frustrerade på demokraterna.

Centrum i Wilkes-Barre i Pennsylvania.
Staden Wilkes-Barre har cirka 40 000 invånare. Här, liksom i hela Pennsylvania, förutspås kampen om rösterna bli jämn i presidentvalet 2020. Centrum i Wilkes-Barre i Pennsylvania. Bild: YLE/Ville Hupa Wilkes-Barre,Pennsylvania

Toll varnar också för att tro att särskilt många amerikaner skulle följa med utredningen, eller beröras av vad som pågår i Washington.

- Som forskare vet vi att folk i allmänhet har begränsade kunskaper om politik i USA. Det finns många missuppfattningar kring vad riksrätt är för något. Det förblir något abstrakt som inte påverkar folks vardag.

Läs också