Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: En släng av övermod som må vara förlåten – hybrisen blev kort och lika bra så

Grafik av Christoffer Herberts med fotbollsspelare i bakgrunden.
I EM duger inget annat än hundraprocentig inställning, skriver Yle Sportens Christoffer Herberts. Grafik av Christoffer Herberts med fotbollsspelare i bakgrunden. Bild: Lehtikuva bollsport,Kommentar

Det fanns en svag doft av övermod i luften, men förlusten mot Grekland tog ner landslaget på jorden och påminde om två självklara saker inför EM. Nyckelspelarna måste hållas i skick och inget annat än hundraprocentig inställning duger.

Har man kvalat i 80 år utan framgång och till slut lyckas ta sig till ett slutspel är det kanske inte konstigt om man för några dagar blir lite kaxig.

Den totala euforin över EM-platsen och känslan av att precis allt nu är möjligt har de senaste dagarna så starkt genomsyrat finländsk landslagsfotboll att det lockade fram drag av övermod i uppladdningen och genomförandet av matchen mot Grekland.

Att festa halva natten ett par dagar innan match. Att komma till start utan nyckelspelare i en match där seger hade gett en enklare EM-väg. Att byta formation och flytta runt hela backlinjen mitt i en halvlek. Att tappa ens några få procent när det gäller inställning och attityd.

Håller inte. Ner med fötterna på jorden och jobba på bara. Påminnelserna kom effektivt från ett grekiskt lag som vaknat till liv rejält, men alldeles för sent, i ett EM-kval finns det inget som bättre sent än aldrig.

Det var lite dagen efter över hela det finländska spelet.

Finland kunde med lite tur ändå ha fått med sig något från Aten men det hade i så fall varit djupt orättvist. Det blev bara 2–1 i mål, men statistiken visar hur matchen egentligen såg ut. 26–4 i avslut. 9–1 i hörnor. Över 200 passningar fler för hemmalaget. Det var lite dagen efter över hela det finländska spelet.

Efteråt gick Markku Kanerva runt i intervjuzonen och såg genuint olycklig ut. ”Jag fick värdefull information” tröstade han sig med. Tränaren blev gladare först när han fick frågan hur dagens folkfest passar hans läggning. ”Jag har inte så stor erfarenhet, jag är en rookie när det gäller sånt” sa Kanerva och skrattade till.

Finlands herrlandslag är sannerligen nykomlingar när det gäller att ta sig till slutspel. Så den här lilla slängen av hybris må vara förlåten. Ingen anledning till oro. Efter kvällens folkfest kavlas ärmarna snabbt upp igen.

För att Finland ska ha någon chans att lyckas i EM krävs optimala förberedelser, starkast möjliga elva, sällsynt god organisation och hundraprocentig inställning i varje läge. Och framför allt, ödmjukhet.

Jo, jo, vi visste nog. Aten var bara en bra påminnelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport