Hoppa till huvudinnehåll

Läkarstudenter sätter kvacksalveri och hälsotrender under lupp – “Det är ett stort problem och jättefarligt att allvarligt sjuka patienter inte vill ha medicinsk vård"

vita piller och en pillerburk av glas på ett grönt löv
vita piller och en pillerburk av glas på ett grönt löv Bild: (C)2014 Monika Wisniewska Amaviael, all rights reserved alternativ medicin,tabletter (preparat),läkemedel,terapi,mediciner,homeopati,homeopatiska preparat

Vad är skillnaden mellan mediciner och naturpreparat? Finns det en koppling mellan aluminium och autism? Är gurkmeja bra för hälsan? Det är bara några av de frågor som läkarstudenter i Åbo tar upp föra att råda bot på ovetenskaplig hälsofakta som sprids på nätet.

För en tid sedan rapporterades om ett uppmärksammat fall då Säkerhets- och kemikalieverket Tukes gav en varning åt arkitekten och bloggaren Maria Nordin för hennes självhjälpskurser.

Nordins metoder har granskats och ifrågasatts offentligt länge. Nu har Tukes beslutat att Nordin måste förtydliga vissa hälsopåståenden i kursinnehållet.

Ifall hon inte gör det tvingas hon betala 100 000 euro.

Enligt Tukes har Nordin i sin marknadsföring låtit förstå att hennes metoder kunde bota flera allvarliga sjukdomar. Tukes konstaterar att Nordin i sina kurser uppmanar bland annat personer att utsätta sig för sådant man är allergisk för.

Krister har ätit sprängticka, graviola, aprikosfrön och cannabisolja för att bota sin cancer.
Allt fler vänder sig till alternativ medicin. Krister har ätit sprängticka, graviola, aprikosfrön och cannabisolja för att bota sin cancer. Bild: YLE/Annvi Gardberg alternativ medicin,Medicinsk cannabis,sprängticka

Det är första gången Tukes ingriper i den här typen av tjänst.

Men frågar man läkarstudenter i Åbo borde fler varningar delas ut åt kvacksalvare och andra som förespråkar ovetenskapliga vårdmetoder.

- Det är jättefarligt att sjuka människor bara förlitar sig på alternativa metoder. Allvarligt sjuka människor behöver medicinsk hjälp, säger Mia Muhonen, som studerar medicin vid Åbo universitet och är medlem i föreningen Vastalääke.

Läkarstudent Mia Muhonen.
Läkarstudent Mia Muhonen. Läkarstudent Mia Muhonen. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo universitetscentralsjukhus,Åbo universitet,Åbo,kvacksalveri,vastalääke

Felaktiga hälsopåståenden väckte frustration hos studenterna

Läkarstudenternas frustration över felaktiga hälsopåståenden, vaccinkritik och alternativ medicin fick dem till slut att starta föreningen Vastalääke.

Föreningen grundades förra året bland läkarstudenter vid Åbo universitet med syftet att kämpa mot kvacksalveri som sprids som en löpeld på nätet i dag.

- Det finns så mycket felaktig information på nätet. Det är många som tror att man kan vårda sjukdomar med alternativa vårdmetoder, som exempelvis homeopati, säger Muhonen.

På sin webbplats erbjuder Vastalääke lättförståelig och lättillgänglig hälsovetenskap.

- Samtidigt som mängden ovetenskaplig fakta om alternativa metoder ökar, måste det finnas mer faktabaserad information på nätet.

Orsaken till att läkarstudenterna valt att belysa just den växande trenden med alternativa metoder är ganska enkel: det är farligt.

Vaccinering ges i armen.
Läkarstudenterna är bland annat oroliga över all felaktig information som sprids om vaccin på sociala medier. Vaccinering ges i armen. Bild: Copyright © Michael Folmer, All Rights Reserved. vaccinering,sjukdomar (diagnoser),vaccin,influensavacciner,Injektion,hälsovård,sjukhus,Spruta,Vărd

Målet är att erbjuda lättillgänglig faktabaserad hälsokunskap, som dessutom ska vara lätt att förstå.

Problemet med den faktabaserade informationen, konstaterar Muhonen, är att den kan vara svår att förstå. Därför låter många bli att läsa vetenskaplig forskning.

I dag har Vastalääke kring 50 medlemmar, alla är läkar- eller tandläkarstudenter vid Åbo universitet.

Förutom att publicera artiklar besöker de också skolor där de lär ut källkritik och hur man ska sålla bland all information man utsätts för.

Det är jättefrustrerande ifall en patient inte vill ha medicinsk hjälp, men lyckligtvis finns det inte så många av dem.

Den moderna människan vill självständigt bota sig själv

Vad beror den här ökade trenden på och varför nöjer vi oss inte med den västerländska medicinen då vi blir sjuka?

- Människor vill vara självständiga. Man vill själv söka information och prova på nya saker. Jag tror att sociala medier, bloggare och andra mediepersoner har en stor påverkan, säger Muhonen.

Ett vanligt scenario för läkare nu för tiden är att patienten redan innan den möter läkaren har fastställt en diagnos och vårdmetod för sina symtom.

- Ifall patienten redan har en stark åsikt och är övertygad om en viss diagnos kan det vara svårt att ändra personens åsikt.

Läkarna får inte döma - men diskutera

I och med att alternativa vårdmetoder och preparat är så pass tillgängliga i dag måste läkare fråga patienter ifall de tar några naturprodukter. Naturprodukter kan exempelvis påverka laboratorieundersökningars resultat.

Muhonen som läkarstudent har hittills endast stött på ett par patienter som föredragit alternativa metoder.

- Det är frustrerande ifall en patient inte vill ha medicinsk hjälp, men lyckligtvis finns det inte så många av dem.

Hur reagerar du då du möter någon som föredrar alternativa vårdmetoder?

- Som läkare får man inte döma någon. I en sådan situation gäller det att diskutera saken med patienten.

Hur oroliga är ni läkare över spridningen av alternativa vårdmetoder?

- Mycket. Det är ett stort problem och jättefarligt att allvarligt sjuka patienter inte vill ha medicinsk vård och förlitar sig på homeopatiska läkemedel.

Hälsotrenderna under lupp

Vissa alternativa vårdmetoder är rent ut sagt livsfarliga. Men Vastalääke belyser också hälsotrender som i sig inte är farliga – endast dyra, onödiga eller ineffektiva.

Att äta gurkmeja är inte farligt, men effekten märks främst i plånboken.

I en artikel behandlas bland annat trendkryddan gurkmeja som hyllats för sina goda hälsoegenskaper de senaste åren. Och visst kan man njuta av gurkmeja, konstateras i artikeln – för smakens skull. Gurkmeja kan inte rekommenderas som ett alternativ för vetenskapligt bevisad vård. (Här kan du läsa artikeln om gurkmeja)

Gurkmeja.
Gurkmeja har varit en stark hälsotrend de senaste åren. Gurkmeja. Gurkmeja,krydda

Dåliga erfarenheter hos läkare kan få människor att vända sig till kvacksalveri

Muhonen misstänker att en del söker sig till alternativ medicin på grund av dåliga erfarnheter hos läkare, eller att de upplever att de inte blir hörda av läkare.

- Vissa tycker att de inte får bra vård av läkare för att de har så ont om tid. Alternativa vårdare har kanske mycket tid och då känns det bra att någon lyssnar på en.

Lääkäri ja potilas
Arkivbild. Många tycker att läkarna inte hinner lyssna på patientens problem. Lääkäri ja potilas läkare,hälsocentraler,hälsostationer,socialsektorn,social- och hälsovårdsområden,social- och hälsovårdstjänster,social- och hälsovårdsreformen (sote),självbetjäning,hälsovård,blodprovstagning,sjukhushygien,medical glove

Enligt Muhonen måste läkarna se sig själva i spegeln på den här punkten.

- Som läkare måste man visa att man lyssnar på patienten. Allt går inte att förklara med bara några meningar.

En anna grupp som ifrågasätter västerländsk medicin är konspirationsteoretiker.

- Det finns en del som tror på alla konspirationsteorier om läkemedelsbranschen, att vi läkare får provision för alla recept vi skriver ut. Men det stämmer ju såklart inte, förtydligar Muhonen.

Hoppas på kvacksalverilag

Med föreningen Vastalääke hoppas läkarstudenterna nå hela Finland och sprida faktabaserad hälsovetenskap. Muhonen hoppas även att en kvacksalverilag ska stiftas så snart som möjligt.

- Att ge varningar är i dag en långsam process. En kvacksalverilag skulle innebära att jättesjuka människor inte skulle få vårdas med bara alternativa metoder utan med medicinsk vård.

Kan det finnas något positivt med alternativa metoder?

- Det är positivt att människor vill ta hand om sin hälsa. Men nej, jag ser inget positivt med alternativa metoder. De är dyra, ineffektiva och ibland farliga.


Artikeln är uppdaterad 20.11.2019 klockan 5:55 med förtydligande gällande Maria Nordins kurs. Tukes har inte förbjudit innehållet i Nordins kurs. Däremot är hon tvungen att förtydliga vissa delar.

Läs också