Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Utveckling i poststrejken, studenter ger inte upp i Hongkong, nej till Kaskö och Närpes

Människor förhandlar runt ett bord. Förhandlingarna leds av Vuokko Piekkala.
Vuokko Piekkala har lagt fram ett medlingsbud. I det här skedet berättar ingen något om medlingsbudets innehåll. Människor förhandlar runt ett bord. Förhandlingarna leds av Vuokko Piekkala. Bild: Lehtikuva Vuokko Piekkala

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Ett medlingsbud har lagts fram i poststrejken som pågått i över en vecka. Riksförlikningsman Vuokko Piekkala vill ha svar från de olika parterna före klockan 11 på tisdag förmiddag. Mer information om förslaget offentliggörs efter att parterna har gett sina svar. Förhandlingarna vid riksförlikningsmannens byrå pågick nästan hela måndagen, från middagstid till midnatt.

Kommunerna Närpes och Kaskö kommer inte att fusioneras och bilda en kommun. Det röstade respektive kommuners fullmäktige om igår. Inför mötet i Kaskö var det mycket jämnt, och som det såg ut skulle ja-sidan för en fusion ha vunnit med 9 mot 8 röster.

Konsument- och konkurrensverket (KKV) föreslår att marknadsdomstolen inte tillåter att detaljhandelskedjan Kesko köper Heinon Tukku. Kesko och Heinon Tukku har planer på att gå samman, men det skulle ge bolaget en för dominerande ställning på marknaden enligt KKV. Tillsammans står Kesko och Heinon Tukku för 60–70 procent av grossistmarknaden i Finland.

Utrikes:

Houthirebellerna i Jemen lade beslag på tre fartyg och en sydkoreansk oljeplattform på Röda havet
De tre fartygen beslagtogs i Röda havet, norr om sundet Bab al-Mandab. Houthirebellerna i Jemen har kapat minst tre fartyg på Röda havet; två av dem är sydkoreanska och ett tillhör Saudiarabien. Närmare 20 sjömän togs samtidigt som gisslan.

I Hongkong fortsätter polisen att belägra ett universitet i stadskärnan, som ockuperas av studenter. Över 600 studenter flydde från universitetet i går, men ett hundratal aktivister finns fortfarande kvar i universitetet. Både polisen och regeringschefen Carrie Lam kräver att studenterna ger upp och överlåter sig till polisen. Kravallpoliser har försökt arrestera så många flyende studenter som möjligt.

Från nordkoreanskt håll uppger man att landet inte är intresserat av meningslösa nedrustningssamtal med USA bara för att president Donald Trump ska kunna stoltsera med dem. USA och Sydkorea har ställt in en planerad gemensam militärövning som skulle inledas den här veckan, för att locka nordkoreanerna till förhandlingsbordet.

Väder

I dag är det mulet i landets södra och mellersta delar. Söderifrån mera allmänt duggregn. I eftermiddag och i natt lokalt även regn i landets västra del. Temperaturen är +2 till +6 grader, vid sydkusten tidvis något mildare.

I landets norra del är det också mulet och lokalt underkylt duggregn eller lätt snöfall. Temperaturen är på dagen 0 till +3 grader, i östra och norra Lappland några köldgrader. Svag eller måttlig sydlig till ostlig vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes