Hoppa till huvudinnehåll

Obesegrade i EM-kvalet, ändå får spanska förbundkaptenen gå – Luis Enrique tillbaka som chefstränare för Spanien

Robert Moreno talar bakom en mikrofon sittandes.
Robert Moreno ledde det spanska landslaget i nio EM-kvalmatcher. Robert Moreno talar bakom en mikrofon sittandes. Bild: EPA-EFE/All Over Press Robert Moreno

Trots fina resultat och en gruppseger i EM-kvalet får förbundskaptenen för det spanska herrlandslaget, Robert Moreno, gå. I stället återvänder Luis Enrique, som lämnade förbundskaptensposten på grund av personliga skäl i somras, till landslaget.

Robert Moreno fick i juni ta över ansvaret för det spanska landslaget efter att Luis Enrique lämnat landslaget på grund av personliga orsaker. I augusti meddelade Enrique att hans nioåriga dotter gått bort i cancer.

Spanien fortsatte att spela bra under Morenos ledning och tog hem segern i grupp F, före Sverige. Ändå får Moreno stiga åt sidan.

Enligt Marca utspelades dramatiska scener i omklädningsrummet efter att Spanien i går besegrade Rumänien med 5–0. Moreno ska i samband med matchen ha fått beskedet att han inte fortsätter och sedan ha tagit ett tårfyllt avsked av laget.

Den spanske landslagsikonen Iker Casillas tog inte emot uppgifterna med glädje.

– Vårt land är ett skämt...länge leve Spanien!, skrev Casillas på Twitter efter matchen.

Redo att kliva åt sidan

På en presskonferens på tisdagseftermiddagen meddelade det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales att Enrique återvänder.

Moreno har tidigare sagt att han skulle välkomna Enrique tillbaka.

– Jag ser Luis som en vän och före allt annat kommer vänskap. Om han en dag vill återvända skulle jag vara överlyckligt att kliva åt sidan, har Moreno bland annat sagt till Sport enligt Fotbollskanalen.

Tränarbytet är Spaniens fjärde sedan Julen Lopetegui sparkades innan VM 2018.

– Alla visste att dörren skulle vara öppen för Luis Enrique ifall han ville komma tillbaka, sade Rubiales på dagens presskonferens.

Källa: Reuters