Hoppa till huvudinnehåll

Polisutredning kring tidigare lärare i Esbo är färdig – anmäldes för att ha kommenterat chefens bröst och flickelever i bikini

Mattlidens skolcentrum.
Mannen som pekas ut i anmälan jobbar inte längre som lärare vid Mattlidens skola och gymnasium i Esbo. Mattlidens skolcentrum. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Mattlidens gymnasium,Mattlidens skola,mattlidens skolcentrum

Polisens förundersökning om en tidigare lärare vid Mattlidens skola och gymnasium i Esbo är nu färdig och går till åklagare. I polisanmälan uppges mannen bland annat ha trakasserat en kvinnlig lärare, kommenterat flickor i nian i bikini och chefens bröst. En del av de misstänkta brotten antas ändå vara preskriberade.

Förundersökningen mot den manliga läraren lades ner i slutet av 2018 eftersom personen som gjorde anmälan inte gick att nå. Efter att Yle Huvudstadsregionen berättat om saken tog personen som gjorde anmälan kontakt med redaktionen och berättade att polisen inte har kontaktat henne.

Därefter inledde polisen förundersökningen på nytt och den är nu färdig.

Enligt Yle Huvudstadsregionens uppgifter misstänks den tidigare läraren nu för brott mot tjänsteplikt. I den tidigare utredningen misstänktes han också för sexuellt antastande och ärekränkning.

Sexuellt antastande och ärekränkning preskriberas efter två år

I polisanmälan, som gjordes i slutet av 2017, räknas tolv händelser upp där den manliga läraren ska ha betett sig osakligt.

Det handlar bland annat om att han tagit läraren som gjorde anmälan på brösten, att han kommenterat elevers utseende och vem han vill ha sex med.

Han ska också ha fällt kommentarer om flickor i nian i bikini i simhallen och om chefens bröst.

Vissa händelser som finns uppräknade i anmälan har ingen sexuell anspelning och handlar om att han ska ha tävlat med minderåriga elever i korgboll och vinnaren får öl.

Händelserna som räknas upp i anmälan har hänt under flera år. De färskaste uppges ha skett våren 2017.

Yle Huvudstadsregionen har tagit del av polisanmälan.

Sexuellt antastande och ärekränkning preskriberas efter två år, vilket innebär att den nya utredningen inte kan utgå från de brottsrubriceringarna.

Polisen har tidigare uppgett att den nya utredningen, som nu är färdig, utreds som brott mot tjänsteplikt. Det brottet preskriberas först efter fem år.

"Jag hoppas nu att det här leder till någonting också"

Personen som gjorde anmälan berättar att hon inte har hörts av polisen under den nya utredningen.

- Jag har väntat på att polisen ska kontakta mig men ingen har ringt, säger hon.

Hon tycker det är bra om utredningen nu går vidare till åklagare.

- Men det borde ha hänt för länge sedan. Det handlar om elevers trygghet. Jag hoppas nu att det här leder till någonting också, säger hon.

Utpekade mannen nekar till brott

Mannen som pekas ut i anmälan vill inte kommentera misstankarna som riktas mot honom.

Hans enda kommentar är att han under förundersökningen har nekat till brott.

Han jobbar inte längre som lärare vid Mattliden utan har nu andra uppgifter vid Esbo stad.

Oklart vad som hände med skärmdumparna

Yle Huvudstadsregionen berättade i februari om över hundra skärmdumpar som "försvunnit" under utredningen. Åklagaren beslöt först att lägga ner utredningen utan att ha sett dem.

Skärmdumparna visade snuskiga bilder som den anmälda läraren skickat till en kvinnlig lärare.

Hennes berättelse finns också med i polisanmälan som gjordes i slutet av 2017.

Det är oklart om skärmdumparna använts som bevis i den nya utredningen. Kvinnan som skickade dem till polisen vet inte vad som har hänt med materialet.

Hon uppger att hon inte heller har hörts av polisen.

Förundersökningsledaren vid Västra Nylands polisinrättning Matti Högman gick inte att nå under måndagen. Han meddelade i fredags att utredningen småningom landar på åklagarens bord.

Läs också