Hoppa till huvudinnehåll

Risk att Sibbo blir utan Matkahuolto om drygt en vecka – företagaren: Det ger ingenting jämfört med vad det tar

En kvinna som står bakom en kassa, framför hyllor med paket.
Företagaren Camilla Bärlund har tyckt om att träffa Matkahuoltos kunder men berättar att verksamheten inte har varit lönsam. En kvinna som står bakom en kassa, framför hyllor med paket. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Matkahuolto,Sibbo,Nickby,Paket,camilla bärlund

Fredagen den 29 november klockan 16 sätter nuvarande företagarna bakom Matkahuolto i Sibbo lapp på luckan för verksamheten. Än så länge är det oklart om någon annan aktör vill ta över.

Suomen Työvaatetukku på Stora Byvägen i Nickby har varit företagaren bakom Matkahuolto i Sibbo sedan december förra året. Efter knappt ett år tackar de sig för att i fortsättningen endast driva sin egen verksamhet.

- Det ger ingenting jämfört med vad det tar. Ersättningen från Matkahuoltos sida är så pass dålig, säger Camilla Bärlund, företagaren bakom Suomen Työvaatetukku.

När företaget började driva Matkahuoltos verksamhet anställdes en person för att sköta arbetet. Ganska snabbt märkte de då att verksamheten inte var lönsam.

- Redan i februari-mars märkte vi att det inte går ihop och att vi inte kunde betala lön åt honom. Han är nu borta och istället har vi en kille som hoppar in två gånger i veckan.

”Kiva att träffa kunder”

Företaget har inte haft några problem med Matkahuolto - snarare tvärtom.

- Kontakten till dem har varit helt bra, så inga problem med Matkahuolto i sig. Det ger bara så mycket jobb och så lite ersättning, säger Bärlund.

En kvinna i står i en butik omringad av gula och orangea arbetskläder.
Camilla Bärlund vill i fortsättningen fokusera på den egna verksamheten. En kvinna i står i en butik omringad av gula och orangea arbetskläder. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Matkahuolto,Sibbo,Nickby,Paket,butiker,arbetskläder,camilla bärlund

Företaget får 70 cent för varje paket som avhämtas. Bärlund berättar att det inte var svårt att fatta beslutet om att sluta och att kunderna har varit förstående.

- Kunderna är fundersamma var de ska hämta sina paket i framtiden. Inga desto vidare klagomål. Kunderna förstår när man säger att det inte är lönsamt.

Det är också kunderna som Bärlund nämner som en positiv sida av att ha drivit Matkahuolto.

- Det har varit kiva att träffa kunder men då det är stress med vårt eget företag så då har man nog tänkt att ”nej nu skulle jag behöva få sköta mitt riktiga jobb”.

En lapp på en butiksdörr.
Företaget gick ut med informationen om att de slutar med Matkahuoltos tjänster förra veckan. En lapp på en butiksdörr. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Matkahuolto,Sibbo,Nickby,Paket

Bärlund berättar att de redan i augusti sade upp avtalet med Matkahuolto och förra veckan gick de ut med informationen på Facebook och med en lapp på ytterdörren.

Bärlund hoppas att någon annan företagare tar över Matkahuolto, men från och med december fokuserar Bärlund på sin verksamhet.

- Vi fortsätter som vanligt och håller öppet från klockan 8 till 16 varje vardag.

Risk att Sibbo blir utan Matkahuolto

Det är än så länge oklart om någon företagare vill ta över Matkahuolto i Sibbo.

Matkahuoltos kontaktchef Tom Nygren berättar att de länge sökt en ny aktör och att de nu håller på att avtala med en intresserad företagare.

- Vi försöker hitta en ny företagare så fort som möjligt. Målet är att ha en ny före de nuvarande företagarna slutar.

Nygren berättar att han tyvärr inte kan säga när de förhandlat färdigt men att bollen nu ligger hos de intresserade. Ifall aktören är villig att börja driva verksamheten kommer allting att gå fort.

- Då skriver vi på kontrakten och skickar iväg en utbildare som på några dagar skolar dem till uppdraget. Då kunde den nya aktören börja driva verksamheten ganska snabbt.

Ett gult trähus med en affär på gatunivån.
Suomen Työvaatetukku har drivit Matkahuoltos verksamhet på Stora byvägen i Nickby sedan december 2018. Ett gult trähus med en affär på gatunivån. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Matkahuolto,Sibbo,Nickby,Paket,butiker

I det här skedet vill Nygren inte gå ut med vem den intresserade aktören är. Vad som händer ifall ett avtal inte blir av är fortfarande oklart.

- Då måste vi tala med den nuvarande företagaren och höra ifall de kunde fortsätta lite längre och samtidigt fortsätta söka en ny aktör.

- Det är väldigt viktigt att Matkahuoltos verksamhet finns i Sibbo. Om det blir ett avbrott måste vi hitta på något annat alternativ, säger Tom Nygren.

Ifall det inte finns en ny företagare i början på december är det möjligt att Sibboborna får åka till Kervo för att uträtta sina ärenden.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland