Hoppa till huvudinnehåll

USA får kritik för beslutet att förändra sin över 40 år gamla linje gällande Israels bosättningspolitik: "Bryter mot internationell rätt"

Den israeliska bosättningen Psagot i Ramallah på Västbanken 19.11.2019
Den israeliska bosättningen Psagot i Ramallah på Västbanken. Den israeliska bosättningen Psagot i Ramallah på Västbanken 19.11.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Västbanken,Ramallah,Israeliska bosättningar,palestinier,Israel,Psagot

Israels bosättningar på ockuperade palestinska områden bryter mot internationell rätt, säger FN:s kommissariat för mänskliga rättigheter – en bekräftelse på en redan tidigare definierad ståndpunkt i frågan.

Därmed avvisar FN-organet klart Trump-administrationens uppdaterade ställningstagande.

På måndagen meddelade USA att man anser att Israel har rätt att bygga judiska bosättningar på ockuperade områden på Västbanken.

USA övergav därmed en över 40 år lång linje som handlar om att bosättningarna inte är förenliga med internationell rätt.

– Att en stat förändrar sin position i den här frågan ändrar inte på existerande internationell lag eller tolkningen av lagen, sade FN:s människorättsorganisations talesman Rupert Colville vid en presskonferens i Genève på tisdagen.

Ryssland fördömer USA för dess ändrade policy

Också Ryssland utrikesministerium har fördömt USA:s ändrade inställning och varnar för att den nya politiken kommer att förorsaka ytterligare spänning i regionen.

Moskva betraktar bosättningarna på palestinskt område som olagliga enligt internationell rätt, säger ministeriet i ett uttalande.

FN-resolution kräver att Israel upphör med bosättningsaktivitet på ockuperad mark

FN:s säkerhetsråd godkände i december 2016 en resolution (2334) som kräver att Israel upphör med sin bosättningsaktivitet på ockuperade palestinska territorier.

Israel vägrade att implementera dokumentet.

Spekulationer kring israelisk och amerikansk inrikespolitik

USA:s ändrade linje ses av många som en metod att försöka hjälpa Benjamin Netanyahu i samband med regeringsbildningen i Israel.

Det anses också handla om amerikansk inrikespolitik eftersom de finns viktiga väljargrupper i USA som applåderar beslutet.

USA har flera gånger de senaste åren aktivt ställts sig på Israels sida i känsliga frågor. År 2017 erkände USA Jerusalem som Israels huvudstad och 2018 flyttade USA sin ambassad dit.