Hoppa till huvudinnehåll

Bakslag för Sverige inför starten i världscupen – Ebba Andersson halkade och skadade knät

Ebba Andersson vid pressträff.
Ebba Andersson lär inte synas till i världscupen före årsskiftet. Ebba Andersson vid pressträff. Bild: imago images / Bildbyran/ All Over Press Ebba Andersson

Med en dryg vecka till världscuppremiären har det svenska landslaget åkt på ett negativt besked. Världsmästaren Ebba Andersson är skadad och tvingas vila.

När världscupen på skidor startar i Ruka nästa vecka kommer fjolårets sjua i sammandraget inte till start. På tisdagen meddelade det svenska landslaget att Ebba Andersson inte kan tävla före nyår.

Andersson skadade sitt knä under ett landslagsläger förra veckan, skriver SVT. Det var under en löpträning som 22-åringen halkade och slog knät som hon tidigare haft en skada i.

– Det är så klart jättetråkigt det som hänt. Jag såg verkligen fram emot att få börja tävla i helgen. Men det bästa jag kan göra nu är att blicka framåt och fokusera på min rehabilitering så att jag kan komma tillbaka så snart som möjligt, säger Andersson.

Hon har röntgats och undersökts av en ortoped. Enligt landslagsläkaren Magnus Oscarsson är en operation inte nödvändig, men det blir inga tävlingar före årsskiftet för Andersson.

I fjol var Andersson frekvent på pallen i världscupen. I VM i Seefeld tog hon guld tillsammans med sina lagkamrater i stafetten. Individuellt blev det som bäst en sjätteplats på tremilen.

Världscupen startar i Ruka med tre tävlingar för längdåkarna. Damernas program ser ut som följer: på fredag är det klassisk sprint, på lördag tio kilometer klassiskt och på söndag tio kilometer fritt (jaktstart).

Yle sänder hela världscupsäsongen i längdåkning.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport