Hoppa till huvudinnehåll

Byskola i Ingå håller tillsvidare fast vid traditionen att dela ut vårens betyg under andakt i kyrkan - i Lojo har skolor hittat nya lokaler för julfesten

Några flickor sitter i altargången i en kyrka. Uppe vid altaret står uppklädda skolelever.
Det är oklart om Västankvarns skola kan fortsätta med sin vårtradition i kyrkan. Bilden är inte från Ingå. Några flickor sitter i altargången i en kyrka. Uppe vid altaret står uppklädda skolelever. Bild: Mostphotos Skolavslutning,kyrka,Barn,skolelever

Traditioner måste kanske stöpas om nu när kyrkan inte längre anses vara en passande plats för skolfester. I Västankvarns skola i Ingå väntar man på direktiv från Utbildningsstyrelsen.

I Lojo måste Solbrinkens skola och Virkby skola hitta nya lokaler att ordna julfest i efter att biträdande justitieombudsmannen Pasi Pölönen ansett att det är problematiskt att ordna julfest i en kyrka.

Lojoskolorna har i flera år ordnat julfest i närbelägna kyrkor eftersom de saknar större samlingssalar i de egna skolhusen.

Den lilla byskolan i Västankvarn i Ingå firar inte vårfest eller julfest i kyrkan. Men de har en tradition att under en vårandakt dela ut betygen i närbelägna Taborkyrkan.

Taborkyrkan i Ingå
Taborkyrkan är metodistförsamlingens kyrka. Taborkyrkan i Ingå Bild: Marica Hildén / Yle Ingå,Västnyland,kyrka,metodism,metodister,taborkyrkan

Västankvarns skola tänker hålla fast vid traditionen tillsvidare, i väntan på rekommendationer från Utbildningsstyrelsen.

Rekommendationerna ska uppdateras vid årsskiftet på grund av JO:s beslut.

- För tillfället vet jag inte om vi ens behöver göra någon förändring, säger rektorn Henrika Ekman, eftersom alla barn i skolan deltar i den evangelisk-lutherska religionsundervisningen.

Hon upplever att det vore en annan situation om det fanns elever som inte läser religion i skolan.

Under den traditionella vårandakten i kyrkan har en präst deltagit och bland annat bett en bön.

Kristna inslag finns även på julfesten, i form av jultablå och några traditionella julsånger, berättar Ekman. Men det är inte en stor del av julfesten som är religiös, menar hon.

Solbrinkens skola firar julfest i Laurentiussalen

I Lojo var det oklart om de svenskspråkiga eleverna i årskurs 1-6 skulle få fira traditionell julfest. Nu har man ändå hittat lokaler att ersätta kyrkan med.

Det betyder att Virkby skolas julfest firas i Källhagens skola. Eleverna i Solbrinkens skola firar julfest i Laurentiussalen, meddelar biträdande rektorn Charlotta Allamo.

Artikeln baseras delvis på en radiointervju som Veronica Montén gjort med Henrika Ekman. Hör inslaget nedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland