Hoppa till huvudinnehåll

Filip Riskas tunga kritik efter Sports förlust i krismötet: ”TPS kom inte upp i någon nivå, men vi lyckades vara ännu sämre”

Simon Suoranta och Filip Riska i ligamatch.
Simon Suoranta och Filip Riska stötte på varandra i matchen. Simon Suoranta och Filip Riska i ligamatch. Bild: Yle / Mattias Simonsen Filip Riska,Simon Suoranta,Vasa Sport,TPS (ishockey herrar)

TPS ser lite ljus i tunneln. För Sport är det däremot nattsvart. Efter förlusten i krismötet är Filip Riska ärlig och mycket kritisk mot Vasalagets anfallsspel. ”Vi hade egentligen inte en enda farlig chans i matchen”, säger han till Yle Sporten.

Det har varit snudd på fascinerande att titta på TPS hemmafacit den här hösten i hockeyligan. Men efter nio raka förluster kom den efterlängtade segern i Åbo.

När seriens två svagaste lag möttes satte TPS punkt för hemmaförbannelsen. Lauri Pajuniemi gjorde båda målen när TPS slog Sport med 2–0.

– Det kändes redan i morse som att vi skulle vinna. Vi hade en målsättning när vi kom till hallen och vårt andra mål var en lättnad. Det satte punkt för matchen. Det var kanske inte så fint spel, men vi visste att defensiven var viktigast, säger Simon Suoranta till Yle Sporten.

Jumbon Sport gick rakt in i TPS-defensiven. När Filip Riska ska ge sin syn på matchen kommer också motorsågen fram.

– Det är dåligt att vi inte lyckas komma upp i någon nivå alls. TPS gjorde det inte heller, men vi lyckades ändå vara ännu sämre, säger han till Yle Sporten.

Inget lyckades framåt

Enligt Riska finns det en ljusglimt i Sports insats i Åbo. Målvakten Niko Hovinen räddade 23 skott och får klart godkänt.

– Han gav oss en möjlighet att spela om poängen, men inte ens han kunde rädda oss till slut. Vårt powerplay fungerade inte, vårt anfallsspel fungerade inte. Då är det ganska svårt att vinna matcherna.

– Vi gjorde inget mål och hade egentligen inte en enda farlig chans i matchen. Det blir lite ditåt, men det hettade aldrig till.

I mitten av november är säsongen nästan körd för Sport. Laget har tagit fjorton poäng och har tolv pinnar upp till den sista slutspelsplatsen.

Vasa Sport-tränaren Ari-Pekka Pajuluoma i båset.
Ari-Pekka Pajuluoma. Vasa Sport-tränaren Ari-Pekka Pajuluoma i båset. Bild: Matti Raivio/All Over Press Ari-Pekka Pajuluoma,Vasa Sport

Goda råd är dyra – och det spekuleras i att Ari-Pekka Pajuluomas dagar som tränare är räknade. Riska pekar framför allt på offensiven när han ska ringa in vad som inte stämmer.

– Vi får börja med att ta en riktig funderare på anfallsspelet. Vi gör för lite mål, och det betyder oftast att man skapar för lite. Vi är helt enkelt för lite i anfallszon och vi måste hitta nycklarna för att skapa längre anfall.

– Sedan finns det mentala knutar att lösa också.

Inte spelat sedan maj

Riska vann guld med HPK i våras. Sedan den sista finalmatchen i Uleåborg har han inte spelat ishockey på elitnivå. TPS-matchen var hans första match på över sex månader.

– Det enda som var bra med den här dagen var att jag äntligen fick dra på mig en matchtröja och vara med igen. Jag har funderat mycket på det i höst och tänkt på om jag ska fortsätta med det här.

Nu har 34-åringen ett kontrakt som är en månad långt. Dessutom finns en option för resten av säsongen.

– Jag är glad att få spela igen. Det spelar ingen roll om jag är ytter, målvakt, back eller materialare. Allt passar för mig. Jag älskar att få spela ishockey och ha det här som mitt yrke.

Vad kan du bidra med i det läge som Sport är?

– Jag hoppas att jag kan komma in som en fadersgestalt och framför allt stöda spelarna som ska göra målen. Jag hoppas att jag kan väcka någon och göra allt för att vända trenden.

"Lättar på bördan"

TPS läge är något bättre efter onsdagens seger. Spelarna medger att en sten föll från axlarna när slutsummern ljöd i hallen.

– Det här lättar på bördan. Vi behöver inte tänka på det här mer, säger Suoranta.

Rasmus Tirronen i TPS.
Rasmus Tirronen höll nollan. Rasmus Tirronen i TPS. Bild: Yle / Mattias Simonsen Rasmus Tirronen,TPS (ishockey herrar)

Målvakten Rasmus Tirronen hade en lugn afton mellan stolparna. På lördag lär det bli tuffare när HIFK, som föll med 4–5 efter förlängning hemma mot Lukko på onsdagen, kommer på besök.

Vinsten var den andra för TPS sedan Marko Virtanen tog över som tränare efter Kalle Kaskinen.

– Vi har startat om nu och den här segern var tung för oss och för åskådarna. De har följt oss tappert i höst, säger Tirronen.

Ishockey, FM-ligan:

HIFK–Lukko 4–5 e. förl. (1–1, 2–1, 1–2, 0–1)
Ilves–JYP 1–3 (1–3, 0–0, 0–0)
SaiPa–Pelicans 4–2 (1–2, 2–0, 1–0)
TPS–Sport 2–0 (0–0, 1–0, 1–0)
Ässät–KooKoo 1–5 (0–1, 0–1, 1–3)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport