Hoppa till huvudinnehåll

Israel angrep tiotals mål i Syrien efter syriska missilattacker mot ockuperade Golan

Vy över Damaskus där luftförsvaret reagerar på utländska missiler.
Israel angrep tiotals iranska mål i Syrien, bland annat i Damaskus. Vy över Damaskus där luftförsvaret reagerar på utländska missiler. Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press Syrien,Damaskus,missiler

Israel säger sig ha angripit tiotals mål i Syrien som hämnd för gårdagens misslyckade raketattacker mot Israel. Syrien hävdar att de flesta missiler sköts ner, särskilt de som riktades mot mål i huvudstaden Damaskus.

Utländska journalister på plats bekräftar att det hördes flera kraftiga explosioner i Damaskus natten till onsdag, men de exakta målen är tills vidare oklara.

Syrierna uppgav på morgonen att minst två civila dödades medan flera civila skadades i nattens attacker.

- Vårt luftvärn konfronterade häftiga attacker och stoppade de flesta fientliga missiler innan de nådde sina mål, säger den syriska militärledningen som antydde att missilerna avfyrades av israeliska plan som flög över grannlandet Libanon.

Israel har under det syriska inbördeskriget flera gånger angripit iranska baser och vapenlager i Syrien, medan syrierna har angripit israeliska ställningar i de ockuperade och omtvistade Golanhöjderna.

- Stridsplan, inklusive missiler, angrep flera dussin militära mål såsom baser, vapenlager och högkvarter som tillhörde den syriska armén och Irans al-Quds styrka, som vedergällning för gårdagens raketattacker, säger talesmannen Avichay Adraee.

Israelerna säger sig också har förstört ett antal syriska luftvärnsbatterier.

Israel dödade förra veckan en ledare för palestinska Islamiska Jihad genom en missilattack mot hans hem i Damaskus
Israel dödade förra veckan en ledare för palestinska Islamiska Jihad genom en missilattack mot hans hem i Damaskus. Israel dödade förra veckan en ledare för palestinska Islamiska Jihad genom en missilattack mot hans hem i Damaskus Israel,Syrien

al-Quds är det iranska revolutionära gardets elitstyrka som opererar utomlands. Organisationen har ett starkt fotfäste i Syrien, som bland annat utnyttjas för vapentransporter till Irans bundsförvant Hizbollah i Libanon.

Israelerna anklagade i tisdags Iran för att ha avfyrat fyra raketer mot de ockuperade Golanhöjderna från Syrien. Raketerna sköts ner och israelerna hämnades alltså i natt med missilattacker.

- Gårdagens iranska attack mot Israel är det bästa beviset på Irans verkliga avsikter i Syrien. Irans ställningar utgör ett hot mot Israels säkerhet och stabilitet men också mot Syrien, säger den israeliska talesmannen Adraee.

Israelerna dödade förra veckan en ledare för den radikala palestinska
gruppen Islamiska Jihad i en missilattack mot hans hem i Damaskus.

Källor: AFP, Reuters