Hoppa till huvudinnehåll

Medborgarföreningen Vårt Åbo har gått i graven

Rivningen av det Blå huset i Åbo inleddes
Vårt Åbo kämpade förgäves för att Wikeström & Krogius- huset i hörnet av Slottsgatan och Skolgatan skulle förvaras. Rivningen av det Blå huset i Åbo inleddes Bild: YLE/Peter Petrélius wikeström & krogius

Medborgarföreningen Vårt Åbo upphör med sin verksamhet. Föreningen meddelade om beslutet i ett pressmeddelande.

Vårt Åbo grundades 1993 med målsättningen att aktivt föra en diskussion om stadsplaneringen i Åbo och för att skydda stadsmiljön i staden.

I pressmeddelandet nämner föreningen bland annat att man under de gångna 26 åren ordnat flera diskussioner och seminarier samt tagit ställning till olika planeringsfrågor. Vårt Åbo ser skyddandet av trähusen på Humlegårdsgatan 14 som sin största framgång.

Enligt föreningen har de största besvikelserna varit rivningen av Wikeström & Krogius- huset i hörnet av Slottsgatan och Skolgatan, rivningen av jugendhuset vid Åbolands sjukhus och den delvisa rivningen av de Strandellska husen i hörnet av Eriksgatan och Skolgatan.

Aktivt motstånd mot torgparkeringen

Föreningen har bland annat profilerat sig i torgparkeringsfrågan som en aktiv motsåndare till den underjordiska parkeringshallen. Vårt Åbo försökte bland annat stoppa planerna genom att vända sig till Högsta Förvaltningsdomstolen men i slutändan fick projektet grönt ljus av domstolen.

Föreningen har också understött planerna på att bygga en spårväg i Åbo.

Vårt Åbo anser att medborgaraktivismen försvårats bland annat genom att domsolarna höjt sina hanteringsavgifter vid årsskiftet. Vidare anser föreningen att möjligheterna att överklaga beslut begränsats.