Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Fler vittnesmål om Trumps påtryckningar på Ukraina, THL efterlyser kvalitetsregister, postförhandlingarna fortsätter

Timothy Morrison anländer till sitt förhör i utredningen mot USA:s president Donald Trump.
Timothy Morrison anländer till sitt förhör i Trumputredningen. Timothy Morrison anländer till sitt förhör i utredningen mot USA:s president Donald Trump. Bild: /All Over Press Tim Morrison,riksrätt,Utredning

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

När de stora årskullarna går i pension måste vi i allt högre grad sköta vår kontakt med myndigheterna digitalt. Men såväl unga som gamla har problem med tjänsterna: de äldre vet inte hur tekniken fungerar, de yngre förstår inte vad myndigheterna vill dem.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, vill grunda nationella kvalitetsregister för att förstärka den nationella granskningen av hälsovårdens kvalitet. Kvalitetsregistren skulle samla information om vårdens säkerhet, effektivitet och kundorientering.

I dag klockan 13 fortsätter parterna inom poststrejken sina förhandlingar hos riksförlikningsmannen. I går sa arbetstagarsidan PAU nej till ett medlingsbud som arbetsgivarsidan Palta var redo att godkänna.

Riksdagen diskuterar i dag oppositionspartiernas alternativ till budget för nästa år – de så kallade skuggbudgetarna. Plenum börjar kl 14 och sänds som vanligt direkt på riksdagens webbplats.

I dag uppmärksammas barnkonventionens dag. Det är trettio år sedan FN:s generalförsamling godkände konventionen som slår fast att alla världens barn har samma grundläggande rättigheter och lika värde.

Utrikes:

Kurt Volkers och Timothy Morrisons vittnesmål förstärkte bilden av Trumps besatthet av Joe Bidens Ukrainaaffärer. Volker och Morrison var de två senare vittnena som hördes på tisdagen i utredningen mot USA:s president Donald Trump, efter att förmiddagen ägnats åt att förhöra två andra vittnen.

Estland litar inte fullt ut på försvarsalliansen Nato och har därför tagit fram en plan B, säger inrikesminister Mart Helme i Tallinn. Estlands försvarsminister Jüri Luik tonar ner Natokritiken.

Israel säger sig ha angripit tiotals mål i Syrien som hämnd för gårdagens misslyckade raketattacker mot Israel. Syrien hävdar att de flesta missiler sköts ner, särskilt de som riktades mot mål i huvudstaden Damaskus.

Japans premiärminister Shinzo Abe blev i dag den långvarigaste japanska ledaren någonsin. Den tvåfaldige konservativa premiärministern har nu lett regeringen i 2 887 dagar, vilket slår premiärminister Taro Katsuras rekord.

Sport:

Goda nyheter för alla som tycker om spekulationer och lite dramatik. Finland får vänta på sina EM-motståndare i en dryg vecka. Aaron Ramsey såg till att Wales är klart för EM – och det skickar Finland till EM-lottningen med två gruppalternativ.

Om du missade gårdagskvällens fotbollsfest i Helsingfors kan du se höjdpunkterna här. Fotbollslandslaget bjöd bland annat på allsång med Markku Kanerva och Lukas Hradecky i spetsen!

Väder

Molnigheten är riklig och på många håll är det disigt. Ett regnområde rör sig från Österbotten genom södra Lappland österut under dagens lopp.

Temperaturen är +3 till 9 grader, varmast i Egentliga Finland. I norr några grader kallare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes