Hoppa till huvudinnehåll

Oklart var läger och ungdomskvällar ska ordnas om Lovisaförsamlingarna säljer Pernå prästgård: "Det är vår största nöt att knäcka"

En kvinna med grått hår och lila tröja spelar ett fotbollsspel. Hon tittar in i kameran och ler. Bakom henne syns ett bord med ett kors på.
Ungdomsarbetsledare Ann-Mari Karlsson-är en fena på fotbollsspelet. Hon brukar ofta antingen spela med ungdomarna eller sitta i soffan och diskutera med dem. En kvinna med grått hår och lila tröja spelar ett fotbollsspel. Hon tittar in i kameran och ler. Bakom henne syns ett bord med ett kors på. Bild: Yle/Mira Bäck personer,ungdomsarbete,Lovisa svenska församling,ungdomsarbetsledare

Nyligen klarnade det att Lovisaförsamlingarna behöver renovera församlingshem och kyrkor för cirka två miljoner euro.

Samtidigt har en hel hop med fastigheter hamnat på försäljningslistan. Församlingarna har för många fastigheter varav vissa är i alltför dåligt skick för att en renovering skulle löna sig.

De här fastigheterna renoveras eller säljs:

Gemensamma kyrkofullmäktige godkände på sitt förra möte Lovisanejdens kyrkliga samfällighets fastighetsplan för åren 2020-2022.

De här fastigheterna finns med på listan över vad som behöver renoveras under de kommande åren:

 • Lovisa kyrka
 • Lappträsk stora och lilla kyrka samt klockstapeln
 • Liljendal kyrka
 • Pernå kyrka
 • Strömfors kyrka
 • Abborfors kapell
 • Andreaskapellet
 • Kungsböle begravningskapell
 • Lovisa kapell
 • Lappträsk kapell
 • Pernå klockstapel
 • Sävträsk kapell
 • Sarvsalö kapell
 • Lovisa församlingshem
 • Holken
 • Annagården i Liljendal
 • Mariagården
 • Lappträsk församlingshem
 • Sockenstugan i Pernå
 • Brukets församlingshem

Renoveringen av Sarvsalö kapell, Lovisa kapell och största delen av det som behövs fixas i Lovisa kyrka görs eller har gjorts redan i år.

Räknar man med kostnaderna för de renoveringar som utförs eller har utförts redan i år så blir den sammanlagda summan cirka 2,7 miljoner euro.

Det allra dyraste renoveringsobjektet är Lappträsk kyrka som beräknas kosta sammanlagt 800 000 euro. Pengarna för renoveringen av Lappträsk kyrka har satts in i nästa års budget, men det förutsätter att man får bidrag.

De här finns med på listan över fastigheterna som ska säljas. Innan en byggnad faktiskt kommer till salu måste ännu ett skilt beslut fattas.

 • Lappträsk lägergård
 • Lappträsk radhus
 • Liljendal prästgård
 • Liljendal kantorsgård
 • Pernå prästgård
 • Pernå gamla prästgård
 • Tessjö församlingshem
 • Lovisa församlingsgård

Det som påverkas mest av det här är barn- och ungdomsverksamheten.

Ungdomsarbetsledare Ann-Mari Karlsson har precis hunnit städa undan och sätta på diskmaskinen. Hon har dragit en hjälpledarutbildning för tio niondeklassare.

- I dag har vi pratat om barnläger och så blev de indelade i grupper. En grupp gjorde lek, en höll på med andakt och en hade drama, berättar Karlsson.

De har hållit till i Tikva, det vill säga källarvåningen i Lovisa församlingsgård, där Lovisaförsamlingarna brukar ordna ungdomskvällar och barnklubbar.

Åtminstone den här terminen får barnen och ungdomarna stanna i Tikva men sedan kanske man måste flytta.

Lovisa församlingsgård är en av fastigheterna som hamnade på försäljningslistan när Lovisa kyrkliga samfällighet gjorde upp fastighetsplanen för åren 2020-2022.

En byggnad upplyst med lampor i mörkret. Huset är vitt med svarta detaljer. Utanför står det Församlingsgården.
Det skulle bli alltför dyrt att renovera Lovisa församlingsgård, så huset hamnade i stället på listan över fastigheter man ska göra sig av med. En byggnad upplyst med lampor i mörkret. Huset är vitt med svarta detaljer. Utanför står det Församlingsgården. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa svenska församling,byggnader,Agricola svenska församling,lovisa församlingsgård

- I dagens läge vet vi ännu inte vart vi flyttar, men det här huset blir ju inte sålt i morgon, säger Karlsson.

Det troligaste alternativet är att flytta ungdomsverksamheten till Lovisa prästgård där man har haft den också tidigare. Karlsson känner sig inte stressad utan litar på att allt löser sig.

Med ungdomsverksamheten i Pernå kan det bli svårare.

Ungdomar och småbarn blir lidande

Både gamla och nya prästgården i Pernå ska säljas. I nya prästgården ordnas ungdomskvällar, läger och träffar för småbarnsföräldrar.

- Det är främst småbarn och ungdomar som blir lidande när eller om prästgården säljs, säger Karlsson.

Sockenstugan som ligger mitt emot Pernå kyrka kommer att finnas kvar och ska renoveras nästa år.

- Som det ser ut i dagens läge så går det inte att flytta över barn- och ungdomsarbetet från nya prästgården till Sockenstugan. Det krävs ganska stora ommöbleringar där, säger Karlsson.

Sockenstugan passar bättre för att hålla möten eller minnesstunder i, men det går förstås att anpassa huset för ungdomsverksamhet genom att byta ut möblerna.

Hur går det med lägren?

Det största frågetecknet är vad som händer med lägerverksamheten som har ordnats i prästgården. Sockenstugan lämpar sig inte för lägerverksamhet.

- Vi har haft läger i prästgården sommartid så att man har sovit i tält ute på bakgården. Vi har också haft ennattsläger så att vi har sovit på golvet där inne. Det är nog vår största nöt att knäcka och det finns ingen klar lösning, säger Karlsson.

Det är främst småbarn och ungdomar som blir lidande när eller om prästgården säljs― Ann-Mari Karlsson, ungdomsarbetsledare

Allra helst skulle hon önska att man kunde hålla kvar prästgården.

- Men vi är fullt medvetna om att vi har alldeles för många fastigheter. Vi måste ge bort någon. Det är bara att jobba med det som finns; det löser sig nog, säger Karlsson.

Nästa sommar ordnas läger ännu i prästgården i Pernå som vanligt. Skriftskollägren hålls i Valkeala i Kouvola, på Puhjonranta lägergård.

Ett gult trähus på en gårdsplan i mörkret. Huset lyses upp av lampor på gården. Till höger syns en del av ett liknande rött trähus som står intilldet gula.
För tillfället ordnas bland annat läger och ungdomskvällar i Pernå prästgård. Det gula huset är den nyare prästgården medan det röda huset till höger är den gamla prästgården. Den står tom. Ett gult trähus på en gårdsplan i mörkret. Huset lyses upp av lampor på gården. Till höger syns en del av ett liknande rött trähus som står intilldet gula. Bild: Yle/Mira Bäck Lovisa svenska församling,byggnader,Agricola svenska församling,Pernå gamla prästgård

I framtiden tror Karlsson att man kanske inte kan ordna lika många övernattningsläger. Det kanske i stället ordnas fler sommarklubbar dit man kommer på morgonen för att sedan åka hem på kvällen.

I det här skedet är ändå inget bestämt.

Vill inte ge upp lägren

Kyrkoherde Stina Lindgård tror att man kommer att hitta platser att ordna läger på, men att hyra lägergårdar innebär förstås lite större kostnader än nu.

- Men läger vill vi inte sluta med. Det tycker vi är viktigt för både barn och ungdomar. Det är en viktig del av vår verksamhet, säger Lindgård.

Vart flyttar verksamheten?

Enligt kyrkoherde Stina Lindgård har man ännu inte hunnit utreda exakt vart verksamheten från fastigheterna som ska säljas kan flytta. De här alternativen verkar mest troliga, enligt Lindgård:

Från församlingsgården i Lovisa:

I församlingsgården finns ganska många arbetsrum för personalen. Man utreder om personalen ska flytta till hyreslokaler.

Församlingssalen används mest för minnesstunder, möten och av pensionärsföreningarna. Den verksamheten går delvis att flytta till församlingshemmet.

I källarvåningen finns Tikva där man ordnar program för ungdomar. Om personalen börjar jobba i hyrda lokaler så lösgörs också en del av personalens rum i Lovisa prästgård. Då kan kanske ungdomsverksamheten flytta in där.

Från Liljendal prästgård:

Den intilliggande Mariagården ska renoveras och då kan verksamheten från Liljendal prästgård flytta in där i stället.

Från Pernå prästgård:

I prästgården har man haft ungdomsverksamhet, läger och familjeverksamhet. Pernå sockenstuga ska renoveras och en del av verksamheten från prästgården kan kanske flytta dit. Det är osäkert var det går att ordna läger.

Liljendal kantorsgård, Pernå gamla prästgård, Lappträsk lägergård och Tessjö församlingshem ska också säljas, men de står tomma redan nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland