Hoppa till huvudinnehåll

Poststrejken drabbar Nya Östis hårt – chefredaktören: Det här kostar oss mellan 6000 och 8000 euro

En kvinna står lutad mot en skylt framför en gul husvägg.
Nya Östis chefredaktör Carita Liljendahl är glad över att se hur efterlängtad tidningen är. En kvinna står lutad mot en skylt framför en gul husvägg. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Lovisa,Nya Östis,tidningar,chefredaktörer,carita liljendahl

Den senaste tiden har varit hektisk för Nya Östis, som på grund av poststrejken tagit till kreativa lösningar för att nå sina prenumeranter. Mitt i all stress har chefredaktören märkt hur viktig tidningen är för läsarna.

De sista förberedelserna inför nästa nummer av Nya Östis är i full gång på onsdagseftermiddagen. Chefredaktören Carita Liljendahl kan ändå slita sig loss från arbetet en stund för att träffa Yle Östnyland på ett kafé i Lovisa.

- De senaste veckorna har faktiskt varit ganska hektiska. Telefonen har ringt i ett och det har varit stressigt. Jag skulle inte vilja att den här strejken skulle hålla på allt för många veckor till, säger Liljendahl.

I vanliga fall delas Nya Östis ut i samband med dagsposten en gång i veckan, varje torsdag. Men på grund av strejken trillar inget fysiskt exemplar av tidningen i prenumeranternas postlådor.

Tidningen har därför fått ta till några specialarrangemang för att se till att nå så många som möjligt. Tidningen finns bland annat nu som en digital version på nätet, gratis och tillgänglig för alla.

En kvinna sitter och lutar mot ett bord inne i ett rum med lila väggar.
Nästa nummer av Nya Östis (21.11) delas ut som en storspridning till alla hushåll, så att alla åtminstone får ett fysiskt exemplar av tidningen under poststrejken. En kvinna sitter och lutar mot ett bord inne i ett rum med lila väggar. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Lovisa,Nya Östis,tidningar,chefredaktörer,kaféer,carita liljendahl

Förra veckan trycktes 800 extra exemplar av tidningen. De kunde avhämtas i Liljendal och Lovisa.

Men Nya Östis kunde inte hålla koll på ifall alla som hämtade tidningen var prenumeranter, vilket ledde till att tidningarna tog slut och en del blev utan.

För att se till att alla iallafall får ett fysiskt nummer av tidningen trycker tidningen den här veckan upp ännu fler exemplar.

- Tidningen som utkommer torsdagen 21 november delas ut som storspridning på lördagen 23.11. Någon kan få den först på söndag förmiddag, allting ska vara utdelat före klockan 12 på söndag. Det är då ett annat bolag än posten som vi har anlitat, säger Liljendahl.

Dyrt att stå på egna ben

Efter den här veckan är det ändå slut på extra upplagor av tidningen. Ifall strejken blir utdragen kommer tidningen från och med nästa vecka enbart att finnas som e-tidning på nätet.

Liljendahl berättar att det här är det enda de ekonomiskt har möjlighet till.

- Vi har räknat med att de här extra storspridningarna har kostat mellan sex och åtta tusen euro, vi har inte fått alla fakturor ännu, och det är ganska mycket för en liten understödsförening.

Det som har varit positivt och glädjande är att se hur efterlängtad tidningen är och hur mycket människor vill ha den

Nya Östis måste nämligen själva stå för alla kostnader då de inte har något stort mediebolag bakom sig. Tidningen får inte gå på minus. Men än så länge är Liljendahl inte orolig.

- Man får ta till en massa kreativa lösningar. Det gäller att räkna ut och vara noggrann så det har nog på det sättet gått bra.

Strejken har också bidragit till positiva saker

Mitt i allt det hektiska arbetet kring strejken har Carita Liljendahl ändå märkt av en del positiva saker. Hon nämner bland annat den respons hon fått av prenumeranterna.

- Det som har varit positivt och glädjande är att se hur efterlängtad tidningen är och hur mycket människor vill ha den. De är olyckliga då de inte får den och skulle då till och med vara redo att hjälpa oss att dela ut den. Detta har visat att vi behövs.

Att gratis erbjuda e-tidningen och att dela ut tidningen till alla hushåll kan också ha en positiv effekt – nämligen fler prenumeranter.

- Det kan ju hända att någon som läser e-tidningen tycker att den är så bra att de vill ha den. Samma sak då den på lördagen går ut till alla hushåll, också de som inte prenumererar på den. Det är mycket möjligt att vi via den får nya läsare.

Liljendahl berättar att prenumeranterna för det mesta har varit glada och tacksamma men att också en del upprörda prenumeranter tagit kontakt.

- Nu har det ju varit någon som har varit lite sur att det sedan är gamla nyheter när de får tidningen som de betalat för. Men när man sedan förklara att vi gör vad vi kan, att det är posten som strejkar och att det inte är vårt fel, så är det nog ganska mycket förståelse, säger Liljendahl.