Hoppa till huvudinnehåll

SDP:s Kvarnström hoppas på stark roll av staten för att lösa poststrejken: "Tålamodet prövas för var dag som går"

Johan Kvarnström eduskunnassa 24.10.2019
Åsikterna kring hur mycket staten ska blanda sig i poststrejken är delade. Johan Kvarnström hade trott att ministrarna skulle ta starkare ställning. Johan Kvarnström eduskunnassa 24.10.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE Johan Kvarnström,riksdagen,riksdagsledamöter,Finlands Socialdemokratiska Parti

Allt medan poststrejken fortsatte idag, rådde det i riksdagen diametralt olika åsikter om vilken som statens roll i frågan egentligen är. Men varken statsminister Antti Rinne (SDP) eller ministern ansvarig för ägarstyrning, Sirpa Paatero (SDP), ville kommentera frågan.

Frågan har ytterligare hettat till efter att postens tillfälliga vd Turkka Kuusisto igår i Kauppalehti sade att Postens avsikt att flytta över en del av arbetstagarna till ett annat kollektivavtal har regeringens stöd.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Johan Kvarnström anser att staten inte får ta till vad han kallar avtalsshopping när Yle träffar honom i riksdagen.

- Eftersom staten är hundraprocentig ägare av posten, så är statens roll stark.

När frågan kom upp i september tyckte Paatero att bolagets ledning skulle sänka sina löner. Nu har hon hållit en lägre profil i offentligheten.

Jag frågar om Kvarnström hade förväntat sig att de socialdemokratiska ministrarna tog starkare ställning i frågan nu när strejken pågår.

- Utifrån vad ministern sade i september, så trodde jag att reaktionen skulle vara ännu starkare. Eftersom jag vill ha ett väldigt tydligt budskap så prövas tålamodet för var dag som går. Men jag har fullt förtroende för att våra ministrar arbetar hårt med frågan.

Försiktigare ställningstaganden på borgerligt håll

Kvarnströms regeringspartikollega Sandra Bergqvist från Svenska Folkpartiet hoppas att strejkfrågan är löst innan jul. Hon tycker ändå att det är viktigt att staten helst inte blandar sig i tvisten.

- Parterna måste få ro att finna en lösning. Men visst, om det här pågår länge så måste staten ta sitt ansvar och fundera på hur man genom ägarstyrningen skulle kunna påverka.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo manar regeringen att hålla sig utanför konflikten.

- Det är viktigt att vi finner en ansvarsfull lösning. Staten ska absolut inte gå och blanda sig i frågan. Det är avtalsparterna som ska finna lösningen, säger Orpo.

Viceordföranden för Vänsterförbundets riksdagsgrupp Juho Koutto krävde idag i ett pressmeddelande svar av Paatero på om Kuusistos uttalande stämmer. Koutto ville ändå inte kommentera frågan utförligare idag, utan sade sig vänta på att partiets riskdagsgrupp i morgon diskuterar saken på sitt gruppmöte.

Inte heller Centerns gruppordförande Antti Kurvinen ville kommentera. Enligt Kurvinen ligger ansvaret inom regeringen på Paateros axlar.

Imorgon samlas de strejkande arbetstagarna till demonstration utanför riksdagens trappa. Det återstår att se vilken hälsning som riksdagsgrupperna då kommer med.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes