Hoppa till huvudinnehåll

Sympatistrejkerna syns hos Wasaline

Under storolycksövningen bröt en brand ut på Wasa Express bildäck.
Wasa Express. Under storolycksövningen bröt en brand ut på Wasa Express bildäck. Bild: Gränsbevakningsväsendet/Pasi Kettunen Wasaline,sommarö2017

Poststrejken har nu börjat synas hos Wasaline. Hotet om sjömansunionens sympatistrejk på torsdag syns i antalet bokningar hos rederiet.

- Vi har färre bokningar, både last- och passagerare. Det är ett stort avbräck för oss, säger vd Peter Ståhlberg.

Tidigare i veckan meddelade Post- och Logistikunionen PAU att man godkänner inte riksförlikningsmannens medlingsbud. Det betyder att stödstrejker är att vänta.

Torsdagens sympatistrejk gäller endast fraktsidan men också passagerare är oroliga att båten inte ska gå.

- De hör bara strejk och kollar inte mera noggrant.

Ståhlberg är orolig att de fraktbolag som kommer att köra runt Bottenviken, om färjan inte tar ombord last, också fortsätter att göra det sen.

- Det är fel att de finskflaggade rederierna lider medan andra kör med fullbokade fartyg. Det är snedvridet, säger Ståhlberg.

Han önskar att de som har ett avtal skulle få arbetsro och inte tvingas ut i strejk.

- Det är en tråkig situation, för alla inblandade.

Sjömansunionens sympatistrejk inleds klockan sex på torsdag morgon om parterna i poststrejken inte kan enas före det. Då tas inga långtradare eller släp ombord. Däremot fungerar passagerartrafiken med personbilar och bussar som vanligt.

Måndag 25 november hotar man med att utöka sympatistrejken ytterligare och då står alla fartyg under finländsk flagg i hamn. Då utökar också JHL sin strejk och det påverkar även säkerhetskontrollen vid landets alla flygplatser.

De här strejkerna börjar om poststrejken fortsätter:

21.11 klockan 06: Sjömansunionen slutar ta in långtradare, tankbilar, lösa släp och liknande på utrikesfartens ropax -fartyg och passagerarfartyg. Unionens medlemmar som arbetar ombord på isbrytarna följer inte med fartygen ut till sjöss.

25.11 klockan 03: Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT utvidgar sin sympatistrejk för poststrejken till att omfatta Helsingforsregionens trafik HRT, som har hand om kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Strejken pågår ett dygn.

25.11 klockan 03: Kollektivtrafiken i huvudstadsregionen drabbas ytterligare då JHL utvidgar sin sympatistrejk så att den också gäller de anställda vid busskoncernen Koiviston Auto. Strejken pågår i ett dygn.

25.11 klockan 06: Säkerhetskontrollerna vid flygplatserna omfattas också av JHL:s utvidgade stödåtgärder. Åtgärderna berör säkerhetskontrollerna på samtliga flygfält i landet. Sympatistrejken avslutas när tisdagens arbetsskift börjar.

25.11 klockan 06: Sjömansunionen utvidgar sympatistrejken så att utrikesfartens last-, ropax- och passagerarfartyg, under finsk flagg, blir liggande i hamn. Medlemmar av Finlands Sjömans-Union följer inte längre med fartygen ut till sjöss. Stödåtgärderna varar tills en lösning i postkonflikten är nådd eller till dess att annat meddelas. Finlands näringsliv EK bedömer att strejken skulle drabba kring en tredjedel av Finlands utrikeshandel.

25.11 klockan 06: Luftfartsunionen IAU utvidgar sin sympatistrejk till att omfatta flera av arbetsgivarförbundet Paltas medlemsföretag. Bland annat Finnair och Airpro hör till de medlemsföretag som berörs av sympatistrejker. Strejken fortsätter i ett dygn.

Finnairin lentokoneen peräosaa, kone seisoo kentällä.
Finnair berörs av sympatistrejker. Finnairin lentokoneen peräosaa, kone seisoo kentällä. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle flygplan,Finnair

25.11 klockan 06: Elektrikerförbundet inleder också en sympatistrejk för poststrejken. Sympatistrejken omfattar sju post- och logistikcenter på sex orter: i Tammerfors, Helsingfors, Vanda, Kuopio, Uleåborg och i Lundo. Strejken omfattar också lastterminalen i Vanda. Sympatistrejken ska enligt planen pågå i två veckor och avslutas söndagen den 8 december vid midnatt.

25.11 klockan 24: Servicefacket Pam stöder postfacket PAU genom att förbjuda behandlingen av paket och brev som handhas av postombud. Sympatistrejken ska enligt planerna fortsätta ända fram till 8 december. Strejken bryter ut ifall en lösning på poststrejken inte nåtts innan dess.

Artikeln uppdaterades klockan 11:16 med informationen att AKT stödstrejkar den 25 november. I den tidigare versionen var datumet fel.

  • Europas krutdurk: Islänningarna lever med Ragnarök under fötterna

    Risken för utbrott ökar i takt med att glaciärerna smälter.

    I takt med att världen blir varmare och de isländska glaciärerna smälter, ökar också risken för vulkanutbrott på Island. Glaciärerna har nämligen en funktion som ett slags "lock" på berggrunden. När det locket lyfts har lavan lättare att ta sig upp till ytan. Men vad beror det på att Island är så otroligt vulkaniskt aktivt?

  • Forskning: Två av fem äldrevårdare har övervägt att säga upp sig

    Allt fler känner sig utmattade efter arbetsdagen.

    Det har blivit vanligare för äldrevårdare runtom i Finland att vilja säga upp sig. Två av fem äldrevårdare har övervägt att avsluta sin karriär inom branschen. Det visar ny forskning vid universiteten i Helsingfors och Jyväskylä, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Läs också