Hoppa till huvudinnehåll

Trenden går åt rätt håll - för första gången minskar brännbara avfallet i Sydvästra Finland: “Men vi borde bli bättre på att sortera bioavfall”

glasburkar med olika sorters skräp i som ska i olika återvinningskärl
Glasbrukar med olika typer av avfall. glasburkar med olika sorters skräp i som ska i olika återvinningskärl Bild: Yle/Jasmine Nedergård återvinning,återanvändning,burkar,skräp,avfall,glasburk

Invånare i Sydvästra Finland sorterar allt flitigare sina sopor, men bioavfallssorteringen sackar efter den övriga sorteringen, visar en ny studie.

Det är Sydvästra Finlands Avfallsservice som gjort studien och man konstaterar att drygt 50 procent av invånarna i Sydvästra Finland sorterar bioavfall hemma.

Jämförelsevis är sorteringsgraden för papper, glas och metall mellan 80 och 90 procent.

Även plastförpackningarna sorteras flitigare, trots att det dykt upp senare än bioavfallssortering.

"Vi skulle kunna vara mycket bättre"

Cati Huhta som är invånarservicechef vid Sydvästra Finlands Avfallsservice säger att det inte finns några hinder för att vi skulle sortera mera bioavfall.

- Vi skulle kunna vara mycket bättre. När vi frågat våra kunder om sina sorteringsvanor, så berättar de att de nog är mycket mera aktiva att sortera annat avfall än bioavfall, såsom plast, papper, glas med mera.

Cati Huhta.
Människor som bor i hus ska inte vara rädd för att börja kompostera sitt bioavfall tycker Cati Huhta: "Kompostering är roligt och väldigt nyttigt." Cati Huhta. Bild: Yle / Mattias Simonsen porträtt,cati huhta

Bioavfallskärl vs egen kompost

Bor man i ett höghus med fler än 10 lägenheter måste bostadsbolaget skaffa eget bioavfallskärl.

Bor man däremot i hus eller har sommarstuga ute i skärgården, är det egen kompost som gäller, säger Huhta. Det är helt enkelt mera vettigt så.

- Det finns inte riktigt bioavfallskärl vid sommarstugorna och det är kanske inte heller miljömässigt vettigt att ha en bil som ska komma och tömma bioavfallet för det kommer utsläpp av transporter också.

Men man ska inte vara rädd för att skaffa en egen kompost tycker hon.

- Kompostering är roligt. Och väldigt nyttigt. Man ska inte vara rädd att skaffa den där komposten och sätta bioavfall dit, det är en riktigt rolig hobby. Och alla blommor och grönsaksland mår bra av det.

Skärp
När det gick att börja sortera plastförpackningar ökade människors sortering av allt avfall säger Huhta. Även klimatförändringen har aktiverat människorna. Skärp Bild: Emma Småros Plastförpackningar

Det brännbara avfallet minskar för första gången

Trots att det går lite trögare för bioavfallssorteringen så verkar både den och plastförpackningssorteringen hjälpt till att minska på det brännbara avfallet.

Minskningen är liten, tre procent, men det är första gången det brännbara avfallet minskar i Sydvästra Finland, säger Huhta.

- Vi har uppskattat att ungefär 50 procent har att göra med att folk har börjat sortera just bioavfall och plastförpackningar aktivare än tidigare. Vi får hoppas att trenden fortsätter, för även om tre procent låter lite så är det åt rätt håll.

Stora, runda insamlingskärl  i en skogsglänta på Norrskata, Korpo.
Det brännbara avfallet minskar för första gången någonsin i Sydvästra Finland. Det här har man märkt när man jämfört årets mängd vid dagens datum med förra årets mängd vid samma tidpunkt. Stora, runda insamlingskärl i en skogsglänta på Norrskata, Korpo. Bild: Yle/Marie Söderman avfall,Norrskata,Houtsala,återvinning

Fem snabba frågor om bioavfall

Många funderar vad man ska lägga bioavfallet i. Vad rekommenderar ni?

- Vi rekommenderar absolut papperspåsar. Det är inte förbjudet att sätta avfallet i bionedbrytbara påsar, men de försvårar processen när det far till anläggningen.

Huhta säger att man också kan söka efter tips på hur man gör en egen påse av tidningspapper, som också fungerar bra.

Vad ska inte läggas i bioavfallet?

- Mylla. Man tömmer en kruka med en växt i som inte klarat sig i bioavfallskärlet, men den hör inte hemma där. Den stör rötningsprocessen och ger ingen nytta där, när det redan är dött material.

- En annan sak som också ofta hamnar dit är kattsand, eller blöjor, det är också ohygieniskt. Tuggummi och tobaksfimpar hör inte heller hemma där.

Hur är det med benrester och vätskor?

- Små ben går, men allt som är lite större ska nog i det brännbara avfallet.

- Alla vätskor ska man sätta i avloppet. Men man måste också tänka på att inte lägga till exempel fett i avloppet. Har man vattnigt bioavfall så ska man låta det rinna ut innan man lägger det i bioavfallet.

En tänd tobak som hålls fast mellan två finger
Tobaksfimpar innehåller plast och hör därför inte till bioavfall. Tuggummi i sin tur består som namnet säger av en gummibas och ska därför sorteras som brännbart avfall. En tänd tobak som hålls fast mellan två finger Bild: Henrietta Hassinen / Yle tobak,tobaksprodukter,tobaksindustri,tobaksrökning,tobaksberoende,rökförbud,passiv rökning,hälsa

Hur kan man effektivera komposteringen?

- Tänk på att lägga allt i så små bitar som möjligt. Lägg inte dit ett helt kålhuvud om det blivit dåligt, för det gör processen långsammare. Man kan effektivera processer genom att stycka bioavfallet i mindre bitar. Det här gäller också allmänt för bioavfallskärlet.

Något annat tips du vill ge gällande bioavfall?

- En konkret grej såhär när vi nu har vintern emot oss: Om man lägger mycket våta saker i husbolagets bioavfallskärl så fryser det fast och då får man inte tömt det där bioavfallskärlet. Därför är det viktigt att också packa sådant avfall i till exempel en papperspåse. Lägg alltså inte löst bioavfall i husbolagets bioavfallskärl.