Hoppa till huvudinnehåll

Volkers och Morrisons vittnesmål förstärkte bilden av Trumps besatthet av Joe Bidens Ukrainaaffärer – alla blickar är på USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland som vittnar på onsdagen

Timothy Morrison och Kurt Volker står med ena handen uppsträckt och svär eden inför sina vittnesmål i utredningen mot USA:s president Donald Trump.
Timothy Morrison (närmare kameran) och Kurt Volker var de två senare vittnena som hördes på tisdagen i utredningen mot USA:s president Donald Trump. Timothy Morrison och Kurt Volker står med ena handen uppsträckt och svär eden inför sina vittnesmål i utredningen mot USA:s president Donald Trump. Bild: /All Over Press Tim Morrison,Kurt Volker,riksrätt,Utredning,förhör,vittne

Kurt Volker och Timothy Morrison var de två senare vittnena som hördes på tisdagen i utredningen mot USA:s president Donald Trump, efter att förmiddagen ägnats åt att förhöra två andra vittnen.

Volker är USA:s tidigare specialsändebud och var inkallad av republikanerna, men hans vittnesmål verkade i stället ge stöd för demokraternas argumentation.

Volker sade att han i ett tidigare skede borde ha insett att Trumpadministrationens intresse för Ukraina hade att göra med att få igång en utredning om demokraten Joe Biden. I ett tidigare vittnesmål bakom stängda dörrar hade Volker sagt att han inte insett kopplingen.

Volker tog också den tidigare vice presidenten i försvar, och sade att anklagelser som låter förstå att Biden gjort sig skyldig till något olagligt är grundlösa. Volker intygade att USA:s utrikespolitik “inte borde bygga på konspirationsteorier kring Joe Biden”.

Volker sade ytterligare att president Trump hade en negativ syn på Ukraina, som enligt USA:s vedertagna utrikespolitik setts som en allierad.

Enligt Volker verkade Donald Trumps uppfattning om Ukraina bygga mer på information från Trumps personliga advokat, Rudy Giuliani, än på uppgifter från administrationens egna utrikespolitiska experter.

Volker har tidigare försett utredningen med textmeddelanden som visar hur tjänstemän säger att Trump inte gick med på att träffa Ukrainas president Zelensky, om inte Ukraina inleder en utredning om Bidens familj.

Morrison: Samband mellan militärt stöd och utredning om Joe Biden

Morrison lämnade sitt uppdrag som Ryssland-topprådgivare vid USA:s nationella säkerhetsråd NSC innan han första gången vittnade i riksrättsutredningen i oktober.

Han vittnade att USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland den 7 september i år informerat honom om att det militära stödet till Ukraina, som tillfälligt spärrats, skulle utbetalas om Ukraina inleder en utredning kring Joe Biden och det amerikanska presidentvalet 2016.

Morrison sade att Sondland agerade som om han representerade president Donald Trump, när han framförde informationen.

Onsdagens potentiellt explosiva vittne: EU-ambassadören Gordon Sondland

På onsdagen fortsätter vittnesförhören. Det på förhand klart mest intressanta vittnet är EU-ambassadören Gordon Sondland som vittnar tidigt på morgonen lokal tid i Washington.

Det största intresset gäller ett samtal mellan Sondland och president Donald Trump i juli i år, då Sondland var i Ukrainas huvudstad Kiev.

I samtalet frågade Trump ifall “Ukraina inlett en utredning”. Sondland sade efter samtalet att “Trump inte bryr sig ett skit om Ukraina” utan är intresserad av en utredning om Joe Biden.

Uppgifterna kommer från tjänstemannen David Holmes, som satt vid samma bord i Kiev vid tidpunkten för telefonsamtalet.

På onsdagen väntas Sondland få frågor om vilka avsikter och önskemål Trump hade gällande Ukraina och en utredning kring Joe Bidens familj.

Sondand skiljer sig också från tidigare vittnen i och med att han inte har en tidigare diplomatkarriär bakom sig. Han är hotellföretagare och fick jobbet som EU-ambassadör efter att ha donerat en miljon dollar till Donald Trumps valkampanj.