Hoppa till huvudinnehåll

"Brexit-fenomenet härstammar egentligen från medeltiden" säger professor i internationell politik

Professor Beatrice Heuser vid Glasgow University 16.10.2019
Beatrice Heuser säger att demokrati och rätten att få rösta har visat sig vara väldigt viktig för att en allians ska hålla. Professor Beatrice Heuser vid Glasgow University 16.10.2019 Bild: Yle/Malin Lindholm Brexit,Storbritannien,historia,Glasgow University,Beatrice Heuser

Europa präglas just nu av brexit och ett växande stöd för populist- och högerpartier. Det är väldigt lätt att ingå i allianser och dela sina tillgångar med andra när man är rik - men när man inte är det så blir man väldigt lätt självisk och vill bryta upp alliansen, säger Beatrice Heuser, professor i internationell politik vid Glasgow University.


Jag träffar professor Heuser i det anrika Glasgow University, på hennes kontorsrum högst uppe på sjätte våningen.

Hon börjar med att berätta om en stor pendel, som gungar mellan en stor integrationsvilja och en kollektiv själviskhet. Just nu gungar pendeln mot det senare, som ett resultat av finanskrisen 2008.

- Det högerpopulistiska uppsvinget kan ses över hela Europa efter finanskrisen, och resultatet av det här uppsvinget i Storbritannien är brexit, säger Heuser, som är aktuell med en bok om de historiska trenderna i brexitprocessen.

Det populistiska uppsvinget kom mycket senare efter finanskrisen 2008 än det gjorde efter Wall Street-kraschen 1929.― Beatrice Heuser

Hon påpekar att den kollektiva själviskheten ändå kom mycket senare den här gången än den gjorde efter Wall Street-kraschen 1929.

- Lyckligtvis har vi välfärdsstater över hela Europa den här gången som stöds av den Europeiska unionen och det här har dämpat effekten av den ekonomiska krisen 2008.

Efter Wall Street-kraschen 1929 var de politiska följderna dessutom betydligt gravare.

- Vi är inte ens nära den radikaliserade politiken i hela Europa efter Wall Street-kraschen, säger Heuser.

Glasgow University
Över 500 år av tankar och forskning vilar bakom Glasgow universitetets stenväggar. Men inte helt konkret, även om universitetet grundades redan 1451, så är den nuvarande huvudbyggnaden från 1870. Glasgow University Bild: Malin Lindholm Glasgow University,Glasgows universitet,universitet,Skottland,Glasgow,Harry Potter -filmer

Brexit inget nytt fenomen i Europa - sträcker sig tillbaka ända till medeltiden

Liksom universitetet i Glasgow där vi befinner oss, har brexit-fenomenet en historia som sträcker sig tillbaks ända till medeltiden.

Heuser förklarar att det alltid inom europeisk historia har funnits grupper som vill bryta sig ut ur europeiska sammanslutningar.

Under medeltiden var det framförallt kristendomen, som till största del representerades av det tysk-romerska riket, som olika regenter ville bryta sig ut ur.

- Det förekom flera "brexit"-försök där regenter försökte få större makt genom att bli självständiga, förklarar Heuser.

I kontrast till det här har det också alltid funnits grupper som vill bevara freden i form av olika allianser som, i modernare tid, till exempel den Europeiska unionen.

Glasgow University
Universitetets imponerande stenvalv har använts i många filmer och tv-serier. Glasgow University Bild: Malin Lindholm Glasgow University,Glasgows universitet,universitet,Skottland,Glasgow,Harry Potter -filmer

Vad händer med EU efter brexit?

Brexit är ett lika stort samtalsämne som självständighetsfrågan i Skottland just nu, inte minst på universitetet där Beatrice Heusers undervisar.

Heuser använder sin bok om brexit som undervisningsmaterial i en av kurserna hon håller inom ramen för internationell politik.

I boken lyfter hon bland annat fram den Europeiska unionens betydelse för freden i Europa. Om unionen försvagas av ett brittiskt utträde ur EU, så innebär det att freden i Europa också gör det.

Men unionen behöver inte nödvändigtvis försvagas; Heuser tror att EU antingen kommer att dra stor nytta av att Storbritannien lämnar EU, eller också innebär det början på slutet för unionen.

- Alla EU-länder kommer att följa med situationen noggrant och beroende av hur Storbritannien klarar sig inom två till fem år så kommer andra länder att antingen säga att de också vill lämna unionen eller helt det motsatta, säger Heuser.

Ländernas enskilda makt sätter käppar i hjulet för EU

Även om alla EU-länder kommer fram till att de fortsättningsvis vill tillhöra den Europeiska unionen säger Heuser att EU är i behov av en väldigt stor reform för att klara sig på längre sikt.

Framför allt tycker hon att medlemsländernas stora bestämmanderätt bromsar utvecklingen av unionen så mycket att den inte kan fortsätta verka i dess nuvarande form.

De enskilda områdena hade så stor vetorätt att de kunde vägra nästan vilka stora åtgärder som helst inom det romerska riket― Beatrice Heuser, som jämför EU med det tysk-romerska riket.

- Den stora bestämmanderätten leder till att de individuella medlemsländerna kan blockera alla möjliga beslut, även när det finns en tydlig majoritet som stöder besluten.

I utrikes- och säkerhet samt skattepolitik krävs fortfarande enhällighet inom EU och i sådana fall kan ett enskilt medlemsland blockera besluten. I de flesta andra frågor kan Europeiska rådet fatta beslut med cirka 80 procent kvalificerad majoritet.

Det här i sin tur leder till att beslut verkställs alldeles för långsamt, och att initiativ aldrig slutförs.

- Även bristande övervakning av att EU-lagar följs och att stödpengar går till rätt ändamål är ett problem inom EU, säger Heuser.

Brexit-bok av Beatrice Heuser
Heuser skriver i boken "Brexit in History: Sovereignty Or a European Union?" att strävan efter absolut suveränitet, som många brexit-förespråkare har som mål, inte är ett sätt att bevara freden i Europa. Brexit-bok av Beatrice Heuser Bild: Yle/Malin Lindholm Brexit,böcker,historia,Beatrice Heuser

EU i dess nuvarande form är den bästa hittills

Trots bristerna inom EU tycker Heuser att unionen är ett stort steg framåt för Europa, ur ett historiskt perspektiv.

Det tysk-romerska riket var den senaste stora alliansen inom Europa, och den blev väldigt svag eftersom alla enskilda områden kunde vägra att skicka soldater till de centrala delarna av riket även om det behövdes, förklarar Heuser.

- De enskilda områdena hade så stor vetorätt att de kunde vägra nästan vilka stora åtgärder som helst inom det romerska riket.

Det andra problemet med det tysk-romerska riket var själva kejsaren, det vill säga diktaturen.

- Det var okej om kejsaren var en bra person, men det var förfärligt när kejsaren till exempel försökte påtvinga katolicismen på folket då det fanns en massa protestanter, säger Heuser.

Slutsatsen man kan dra av den här tillbakablicken är enligt Heuser att EU, med sin demokrati, trots allt är den bästa unionen Europa någonsin har haft. Men det har börjat knaka i fogarna och även den här unionen kan spricka, särskilt när och om Storbritannien lämnar EU.

Artikeln uppdaterades 22.11 med ytterligare information om EU.