Hoppa till huvudinnehåll

Korruptionsmisstänkt affärsman greps i Malta - “är av intresse” för utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia

Tända ljus och en bild på den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia.
Daphne Caruana Galizias kamp för att avslöja korruption och maktmissbruk ledde till att hon kallades Maltas Wikileaks. Hon mördades i oktober 2017 efter flera år av hot och påtryckningar. Tända ljus och en bild på den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia. Bild: imago/Christian Mang/ All Over Press Daphne Caruana Galizia,tryckfrihet,yttrandefrihet,journalister,journalistmord

Maltesiska polisen grep affärsmannen Yorgen Fenech ombord på en lyxjakt. Den korruptionsanklagade Fenech misstänks ha betalat för mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia, känd för sina korruptionsavslöjanden.

Polisen ska ha stoppat och bordat den kända maltesiska affärsmannen Yorgen Fenechs lyxjakt i natt.

Fenechs jakt var i färd med att lämna hamnen i Portomaso då polisen slog till.

Fenech är nu gripen i samband med utredningen av mordet på den kända grävande journalisten Daphne Caruana Galizia i oktober 2017.

Caruana Galizia mördades utanför sitt hem med en bomb som hade gömts i hennes bil.

Polisen undersöker vraket av journalisten Daphne Caruna Galizias bil, som sprängdes med en bomb. Caruna Galizia dödades i explosionen.
En bomb som hade gömts i Caruana Galizias bil detonerades strax efter att hon hade lämnat sitt hem. Polisen undersöker vraket av journalisten Daphne Caruna Galizias bil, som sprängdes med en bomb. Caruna Galizia dödades i explosionen. Bild: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA Malta

Tre män står åtalade för att ha utfört bombdådet, en fjärde man som misstänks ha agerat mellanhand mellan gärningsmännen och den som beordrade mordet är häktad.

Fenech misstänks vara den som gav order om och betalade för mordet på Caruana Galizia.

Mutor och skalföretag

Fenech har identifierats som delägare till det Dubai-registrerade bolaget 17 Black, som ligger bakom betalningar av mutor till maltesiska tjänstemän.

Bolaget ska regelbundet ha betalat stora summor till skalföretag i Panama som ägs av flera höga tjänstemän.

Europarådet pekade särskilt ut 17 Black i sin rapport om brister i lagstyre och korruptionsbekämpning i Malta och fallet Caruana Galizia.

Bolaget misstänks nu enbart ha använts för att förmedla mutor från ett energibolag i utbyte mot ett stort offentligt kontrakt.

Bolaget som tilldelades kontraktet ägs till stor del av Azerbajdzjans statliga oljebolag.

Korruptionsavslöjanden bakom mordet?

Avslöjandena tvingade Fenech att avgå från flera poster, bland annat energibolaget Elektrogas styrelse.

En av Elektrogas stora ägare Siemens uppgav att bolaget hade pressat Fenech att avgå efter avslöjandena.

- Då det i offentligheten har lyfts upp stark tvivel om Fenechs integritet har Siemens uppmanat styrelsen att frånta honom posten, skrev bolaget.

De uppgifter som nu har avslöjats om Fenech kan ha varit motivet till mordet på Caruana Galizia, menar maltesiska myndigheter.

Caruana Galizia blev känd för sina avslöjanden om korruption och maktmissbruk bland den politiska och ekonomiska eliten på Malta.

Hon utsattes regelbundet för hot och juridisk påtryckning på grund av sitt arbete och hade övervägt att lämna Malta strax före sin död.

- Skurkarna finns överallt idag. Läget är desperat, skrev hon på sin populära blog bara en halv timme före hon dödades.

Inga åtal, inga utredningar

I onsdags demonstrerade hundratals människor i Valetta mot korruption och regeringens hantering av fallet Caruana Galizia.

Flera maltesiska ministrar har pekats ut för misstänkt korruption i de fall Caruana Galizia avslöjade.

Bland dem som har pekats ut finns premiärminister Joseph Muscat.
En utredning mot Muscat har gjorts av en rannsakningsdomare, men aldrig publicerats.

Muscat lät senare befordra domaren som utförde utredningen.

Närbild på Joseph Muscat, Maltas premiärminister.
Premiärminister Joseph Muscat pekades ut i samband med de så kallade Panamapappren. En utredning om honom har gjorts av en rannsakningsdomare men aldrig publicerats. Närbild på Joseph Muscat, Maltas premiärminister. Bild: EPA-EFE/JULIEN WARNAND Malta,Joseph Muscat

Också i det fall där Fenech och bolaget 17 Black ska ha varit spindeln i nätet anklagas ministern för Energi och vatten, Konrad Mizzi, för korruption i Europarådets rapport.

Trots att landets egna myndigheter har avslöjat suspekta omständigheter har polisen eller åklagarmyndigheten inte vidtagit några åtgärder.

Muscat pekade i natt på Fenechs gripande då han försvarade sin regering.

- Att landets institutioner har fått resurser för den här operationen, en stor operation, för att se till att ingen flyr visar regeringens och min beslutsamhet. Vi tänker vända på varje sten i utredningen, sade Muscat.

Källor: BBC, Malta Independent, Malta Today, The Guardian, Europarådet