Hoppa till huvudinnehåll

Kvinna har isolerats på sjukhus i Tavastehus på grund av mässling

mässling
Så här ser mässlingsutslagen ut. mässling mässling

Mässling har påträffats hos en medelålders kvinna i Tavastehus. Hon har nu isolerats på Centralsjukhuset i Egentliga Tavastland men hon kan ha utsatt ett åttiotal personer för smitta.

Sjukhuset försöker få tag på dem alla för att utröna hur deras vaccinationsskydd ser ut.

Den insjuknade kvinnan besökte sjukhusets jour för första gången på måndag kväll. Det var då hon kan ha smittat de övriga som fanns på jouren just då. Hon sökte sig på nytt till jourmottagningen på onsdag kväll.

Kvinnan hade sannolikt smittats av mässling utomlands. Hon var inte vaccinerad mot sjukdomen.

Mässling smittar lätt

Mässling smittar mycket lätt - det räcker att man vistas i samma utrymme som den insjuknade. Inkubationstiden är i allmänhet 9-11 dygn.

De första symptomen är hög feber, ögoninflammation och andningsbesvär. Utslagen uppstår efter cirka 3-5 dygn och varar i en vecka. Sjukdomen smittar fyra dygn före utslagen blir synliga och fyra dygn efter att de uppstått.

Det är allvarligare att insjukna i mässling som vuxen, eller om man har någon sjukdom som sänker immunförsvaret. Följdsjukdomar är vanligast bland under femåringar och hos personer med nedsatt immunförsvar.

Neuvolan vastaava terveydenhoitaja Katarina Palo rokottamassa potilasta, Luoto, 3.12.2018.
Vaccinationerna inleddes 1975 Neuvolan vastaava terveydenhoitaja Katarina Palo rokottamassa potilasta, Luoto, 3.12.2018. Bild: Jari Kovalainen / Yle läkare,vaccinering,immuniseringsprogram,mässling,mässlingsvaccin,Measles virus,hälsovård,Österbotten,Larsmo,hälsovårdare

I Finland började man vaccinera folk mot mässling år 1975. Finländare födda före 1965 har i allmänhet haft mässling och är därmed skyddade mot smitta.

Läs också