Hoppa till huvudinnehåll

Minst 5 000 har dött i mässling i Kongo i år – WHO: Största epidemin i världen

Pojke får vaccin av läkare klädd i blått.
WHO uppger att det handlar om den största epidemin i världen och att dubbelt fler smittats av mässling än av ebola. Pojke får vaccin av läkare klädd i blått. Bild: AFP / Lehtikuva Kongo-Kinshasa,vaccin,mässling

I år har minst 5 000 personer dött i mässling i Demokratiska republiken Kongo, uppger Världshälsoorganisationen WHO. Sjukdomen har spridit sig till hela landet.

Myndigheterna uppger att cirka 250 000 personer beräknas ha smittats i år, rapporterar BBC. En stor del av de som dött i mässling eller blivit smittade är barn, enligt FN:s barnorganisation Unicef.

WHO uppger att det handlar om den största epidemin i världen och att smittan sprider sig snabbast i världen.

Mässling har dödat dubbelt så många människor i Kongo än vad ebola har gjort under de senaste 15 månaderna, skriver BBC.

Stora vaccinationskampanjer har ordnats i landet under året. I september vaccinerades till exempel kring 800 000 barn och totalt beräknar man att fyra miljoner människor har vaccinerats mot mässling i Kongo.

Enligt WHO dog kring110 000 personer i mässling år 2017.

Mässlingsfallen har också ökat kraftigt i Europa. Enligt WHO har nästan 90 000 fall av mässling upptäckts i 48 europeiska länder mellan januari och juni i år. Siffran är dubbelt så hög som i fjol.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes