Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Poststrejken fortsätter, korruptionsmisstänkt affärsman gripen och har dina släktingar rätt att veta om dina genfel?

-Jag är postiljon, inte en slav, står det på ett demonstrationsplakat utanför Posthuset i Ilmala
Jag är en brevbärare, inte en slav står det på ett demonstrationsplakat utanför Posthuset i Ilmala. Bilden är från förra veckan. -Jag är postiljon, inte en slav, står det på ett demonstrationsplakat utanför Posthuset i Ilmala Bild: Lehtikuva Poststrejk,arbetsliv,slav,brevbärare, postiljoner

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Poststrejken fortsätter- riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala lade inte fram något nytt medlingsbud i går. En ny träff mellan parterna i tvisten har heller inte bestämts. Postens anställda strejkar för att undvika ett motsvarande kollektivavtal som de anställda vid dotterbolaget Posti Palvelut har. Tidningsutdelaren Juha Koskinens lön sjönk med en fjärdedel när han år 2017 flyttades över till Posti Palvelut.

Både socialarbetare och polisen anser att unga numera oftare tar till våld. "Unga förstår inte vad som händer när en människa blir slagen", säger kommissarie Hannu Väänänen vid Västra Nylands polisinrättning.

Dina gener kan vara avgörande för den behandling du får mot en viss sjukdom. I samband med vissa cancerformer är individanpassad vård redan mer eller mindre vardag, men samtidigt uppstår ett etiskt dilemma. Borde sjukvården också informera nära släktingar om de genetiska sjukdomsriskerna? I dag får läkarna inte ens informera syskon om riskerna

De finska arbetskraftsinvandrarna har fler arbetsskador, högre sjuklighet och lever kortare liv än motsvarande åldersgrupp av människor födda i Sverige, visar en kartläggning. Särskilt bland männen är skillnaden till personer födda i Sverige stor.

Utrikes

Maltesiska polisen har gripit affärsmannen Yorgen Fenech misstänkt för att ha betalat för mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Caruana Galizia är känd för sina korruptionsavslöjanden som tvingat Fenech att avgå från flera poster.

I USA avslutades tidigt i morse demokraternas presidentvalsdebatt i staden Atlanta i delstaten Georgia. Variationen var stor i ämnesvalen, allt från klimatförändring och utrikespolitik till föräldraledigheter och raspolitik debatterades.

Väder

Väderrapporten

I dag är det mulet uppehållsväder i hela landet. I Lappland kan solen titta fram på dagen.

Temperaturen är mellan 0 och +5 grader, i Lappland kan temperaturen krypa under nollstrecket.

Väglaget är normalt i hela landet men i nordöstra Österbotten och södra Lappland kan trottoarerna vara hala.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes