Hoppa till huvudinnehåll

Ny priskartell har avslöjats i bilskolebranschen – bilskolor i Borgå prickas

Lähikuva ajokortista, jonka takapuolella näkyy eri ajokorttiluokat.
Bland annat i Borgå har bilskolor enats om priserna Lähikuva ajokortista, jonka takapuolella näkyy eri ajokorttiluokat. körkort,bilskolor,trafik

En ny priskartell har avslöjats i Finland - denna gång i bilskolebranschen. Konkurrens- och konsumentverket informerade på torsdagen om ett antal bilskolor som avtalat om bilskoleavgifterna sinsemellan.

Vid en presskonferens berättade KKV:s chefdirektör Kirsi Leivo att den enda avsikten med kartellen var att skruva upp priserna på körundervisningen med 30-40 procent.

- Det har förekommit kartellmisstankar också tidigare i bilskolebranschen, men de har varit svåra att bevisa, säger Leivo. Nu är bevisen tillräckligt starka.

Bilskolor i Borgå har lurat eleverna på hundratals euro

Tre bilskolor i Borgå hör till de misstänkta. De är Borgå Bilskola, Driver'sClub Bilskola Ab och Porvoon Auto-opisto.

En bilskola i nedervåningen av ett gult hus.
En bilskola i nedervåningen av ett gult hus. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,bilskolor,korsningar (plats),körkort,körundervisning,bilskola

En bilskola i hörnet av en korsning.
Drivers Club och Borgå bilskola hör till de bilskolor i Borgå som misstänks ha ingått i priskartellen. En bilskola i hörnet av en korsning. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,bilskolor,korsningar (plats),körkort,körundervisning,borgå bilskola

De ska ha enats om att höja priset för körundervisningen för B-körkort med 600 euro. Höjningen kan ha drabbat tusentals konsumenter, påpekar KKV.

Misstankar riktas också mot Nylands bilskoleförening (Uudenmaan Autokouluyhdistys) och sex av dess medlemmar.

Yle Östnyland har nått samtliga misstänka bilskolor i Borgå, men ingen vill kommentera Konsumentverkets beslut.

Stora påföljdsavgifter föreslås

Konkurrens- och konsumentverket föreslår att Marknadsdomstolen påför bilskolorna påföljdsavgifter. Största summan föreslås för Driver'sClub Bilskola Ab - 61 200 euro. För Borgå Bilskola föreslås 31 300 euro och för Porvoon Auto-opisto (nuvarande Timo Anttila Yhtiöt) 54 300 euro.

Också Hangö Bilskola misstänks för kartell, och föreslås få 13 900 euro i påföljdsavgifter.

Företag som konkurrerar med varandra får inte diskutera eller avtala om gemensamma prishöjningar, påpekar KKV.

Artikeln har uppdaterats. Artikeln uppdaterades klockan 13:19 så att det framgår att de nämnda summorna är förslag och att frågan om påföljdsavgifter avgörs av Marknadsdomstolen. Den sista mellanrubriken ändrades klockan 14.18 från "Stora påföljdsavgifter" till "Stora påföljdsavgifter föreslås"

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes