Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland slog knockout på Ukraina med sitt krigsmaskineri av falska nyheter – nu ska Ukraina hålla ställningarna i kampen om freden

Soldater marscherar på ett tillbakalutat vis in i den lilla sal vid Ukrainas försvarsministerium där de i östra Ukraina stupades namn skrivs upp på en minnestavla och i en minnesbok.
Varje morgon ordnas en minnesstund för de stupade i kriget i östra Ukraina vid porten till landets försvarsministerium. Soldater marscherar på ett tillbakalutat vis in i den lilla sal vid Ukrainas försvarsministerium där de i östra Ukraina stupades namn skrivs upp på en minnestavla och i en minnesbok. Bild: Gustaf Antell strategisk kommunikation,Ukraina,Ukrainakrisen 2014,Ukrainas försvarsmakt

När kriget i Ukraina började år 2014 lyckades Ryssland ifrågasätta Ukrainas trovärdighet, men nu har Ukraina lärt sig.

Det är tidigt en kall lördagsmorgon i Kiev, Ukrainas huvudstad.

Utanför försvarsministeriets huvudingång, innanför den hårt bevakade porten, ordnas den dagliga minnesstunden för alla dem som har stupat i kriget.

Det är i dag över 13 000 döda, varav ungefär en fjärdedel är civila.

Den här morgonen skrivs tre soldaters namn på minnesväggen i den lilla kapellaktiga sal som har byggts vid porten till försvarsministeriet.

Utanför läses deras namn och militära grad upp och två soldater skjuter salut.

En ceremoni på det ukrainska försvarsministeriet för att minnas de som dödats i kriget i landet de senaste fem åren.
Efter en kort ceremoni inomhus samlas publiken ute för att salutera de stupade. En ceremoni på det ukrainska försvarsministeriet för att minnas de som dödats i kriget i landet de senaste fem åren. Bild: Gustaf Antell strategisk kommunikation,Ukraina,Ukrainas försvarsmakt,Ukrainakrisen 2014

På plats finns anhöriga till offren, men också soldater och höga tjänstemän från ministeriet. Det här är strategisk kommunikation 101 för länder i krig.

Strategisk kommunikation är förmågan att använda sig av genomtänkta budskap, som fosterländskhet, för att uppnå sina mål.

Något som Ukraina, när Krimkrisen och kriget i Donetsk och Luhansk började, var uselt på.

När ryska medier på Kremls order pumpade ut mestadels hårt vinklade eller påhittade berättelser om förtryck av ryskspråkiga och växande fascism hade Ukraina ingenting att svara med.

Inte ens protokoll för minnesceremonier.

Extern kommunikation var ett nytt koncept

– När Ryssland inledde sin aggression mot oss år 2014 insåg vi att vi inte hade verktyg att berätta vad som egentligen hände, ur vårt perspektiv, säger överstelöjtnant Iryna Makartjenko, chef för Kontoret för strategisk kommunikation vid Ukrainas försvarsministerium.

Överstelöjtnant Iryna Makartjenko i morgonljus.
Iryna Makartjenko. Överstelöjtnant Iryna Makartjenko i morgonljus. Bild: Gustaf Antell strategisk kommunikation,Ukraina,Ukrainas försvarsmakt,Iryna Makartjenko

– Då var det ett presscenter i krigszonen som var den primära nyhetsförmedlaren för vad som hände i kriget. På försvarsministeriet visste vi inte hur vi skulle sprida den här informationen på bästa sätt.

Det tog tid innan den här oförmågan ledde till en insikt att något konkret måste göras.

De som snabbast reagerade på den här ibalansen var ett gäng unga journalister på en liten privatägd nyhetsredaktion.

– Vi hade ett idémöte med kollegerna och då kom vi fram till att vi måste börja bekämpa de här falska nyheterna och motbevisa dem, säger Margo Gontar.

Gontar blev en av grundarna till StopFake.org, en webbplats den här gruppen journalister startade för att avslöja desinformation.

StopFake.org började som en ryskspråkig nyhetstjänst eftersom de upplevde att det var det bästa sättet att nå alla invånare i Ukraina.

Men snabbt lärde de sig att de också måste informera en utländsk publik om vad som egentligen händer i landet.

Vi hade ett idémöte med kollegerna och då kom vi fram till att vi måste börja bekämpa de här falska nyheterna och motbevisa dem. Vi startade Stopfake.org.― Margo Gontar, journalist

– Jag kommer ihåg att jag såg att ryska troll var aktiva i kommentarsspalter på nätet. De svarade på utlänningars frågor om varför det var bråk på Majdan, men ur ett ryskt perspektiv.

Först trodde Gontar att läsarna skulle förstå att de ryska förklaringarna var trams.

– Men när krisen vid Krim bröt ut insåg jag att desinformationen fungerade.

Självständighetstorget Majdan Nezalezjnosti i Kiev i höstvärme.
Självständighetstorget eller Majdan Nezalezjnosti i Kiev hösten 2019. Självständighetstorget Majdan Nezalezjnosti i Kiev i höstvärme. Bild: Gustaf Antell Majdan Nezalezjnosti,Kiev,Ukraina,Ukrainakrisen 2014,2014 Ukrainian revolution

Den 2 mars år 2014 lanserades Stopfake.org. För myndigheterna tog det betydligt längre att agera.

De insåg förstås snabbt att volontärer och medborgarorganisationer som berättade vad som egentligen hände vid fronten inte på långt när räckte till.

Att låta en liten webbplats bekämpa de ryska trollen var inte heller en hållbar lösning.

Försvarsministeriet började ordna dagliga presskonferenser dit också utländska medier bjöds in, men allt gick inte som på Strömsö.

Men när krisen vid Krim bröt ut insåg jag att den ryska desinformationen fungerade.― Margo Gontar

– När vi talar om kommunikation måste vi komma ihåg att ända till år 2014 tyckte försvaret att det de höll på med var interna angelägenheter, säger Iryna Makartjenko från försvarsministeriet.

Enligt Makartjenko förstod armén inte varför den borde kommunicera med omvärlden. Hon hörde till en liten grupp som fick som uppgift att ändra den här inställningen.

Ända till år 2014 tyckte försvaret att det de höll på med var interna angelägenheter.― Iryna Makartjenko, överstelöjtnant

– Det kom många utländska journalister hit och intresset för kriget var stort. Vi förstod att vi inte hade tillräckligt många som visste hur man kommunicerar med media.

Men först vid årsskiftet 2014–2015 började försvaret göra något av saken, alltså tio månader efter att Krimkrisen hade börjat.

I samband med att allmänt uppbåd infördes började soldater med mediabakgrund skolas för kommunikationsuppdrag.

Hundra soldater utbildades snabbt till pressofficerare. I dag finns pressofficerare både i stridsenheter och på olika nivåer ända upp till brigadnivå.

En motsvarande utbildning av personal skedde bland utvalda tjänstemän på försvarsministeriet. Också politiker började få mediautbildning.

– I början begicks många misstag, men vi fick också mycket hjälp av våra allierade, säger Makartjenko.

Närbild på en ukrainsk soldats arm och hand med blomma i.
Närbild på en ukrainsk soldats arm och hand med blomma i. Bild: Gustaf Antell Ukraina,Ukrainakrisen 2014,Ukrainas försvarsmakt,strategisk kommunikation

– Vi ser Ukraina som ett västerländskt, demokratiskt land och därför har vi tagit till oss en europeisk modell i vår strategiska kommunikation, betonar Makartjenko.

Ukraina är öppet med att USA, EU och Nato aktivt stöder landet i kommunikationsfrågor.

Under årens lopp har Ukraina nu samlat på sig erfarenheter som i dag är värdefulla också för kommunikationsexperter i väst.

Både Iryna Makartjenko och Margo Gontar anlitas i dag som experter på strategisk kommunikation i väst.

President Volodymyr Zelenskyj behärskar budskapet

Riksrättsutredningen i USA har satt Ukrainas kommunikationsförmåga på prov. Än så länge verkar landet ha klarat sig bra.

En anledning är att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj enligt många bedömare är en talangfull kommunikatör.

Men de ukrainska myndigheterna har också hittills klarat av att hålla budskapet kort, enkelt och tillräckligt vagt.

Det gäller att varken bränna broarna med Trump och en eventuell Demokratisk president om drygt ett år.

Mitt samtal var perfekt.― USAs president kommenterar sitt telefonsamtal med Ukrainas president den 25 juli 2019

En svårare nöt att knäcka är på kommande på inrikesfronten.

Över 13 000 personer har alltså dött i kriget i östra Ukraina och dödandet pågår fortfarande.

När Zelenskyj den 9 december träffar president Vladimir Putin i Paris, för att möjligen hitta en lösning på kriget, stöter han på en av alla fredsprocessers största utmaningar.

Hur ska han kunna övertyga sitt folk att de stupade och döda inte dog i onödan?

Vi talar med honom per telefon.― Rysslands president säger att Kreml har direktkontakt med Ukrainas president