Hoppa till huvudinnehåll

Strömsös nudelskola – så här använder du olika nudlar på bästa sätt

Olika nudlar på en skärbräda i ett kök
Olika nudlar på en skärbräda i ett kök Bild: Carina Ahlskog/YLE nudel,Strömsö (tv-program),matrecept

I och med det asiatiska kökets intåg har också nudlar blivit populära i hemmaköken. Vi wokar, gör vårrullar, asiatiska sallader och soppor. Här en snabb genomgång av de vanligaste nudlarna och deras användningsområden. Vill du prova på att göra egna nudlar kan du testa Anders Samuelsson udonnudlar med en mustig buljong.

Äggnudlar (här finns det en hel uppsjö olika men användningsområdet är samma för alla)

Äggnudlar tål hög värme och har en fyllig smak som lyfter dina wokrätter. Nudlarnas långa och fasta form gör att de inte klibbar ihop och blandas lätt med övriga ingredienser. En nudel som jag föredrar i varma rätter men som även fungerar att äta kall.

Risnudlar (finns i olika former men vanligtvis som bandspaghetti)

Klassikern i Pad Thai eller andra thai nudelrätter.
Risnudlar passar bäst i wokrätter. Svåra att koka till bra konsistens. Kan med fördel bara blötläggas i varmt vatten.
En nudel med bra tuggmotstånd och fantastisk förmåga att suga upp såsen.
Dessutom är de naturligt glutenfria!

Sobanudlar

Görs på bovetemjöl och är därför lite mörkare än de flesta andra nudelsorterna.
Sobanudlar har sitt ursprung i Japan där de ofta serveras i het buljong, men man kan även hitta dem i sallad eller en het, fräst wokrätt. Personligen tycker jag att sobanudlar gör sig allra bäst i kallt format.

Snabbnudlar

Den mest skamfilade nudeln men faktum är att denna kan vara en riktig vardagsräddare med sina 2 minuter i tillagningstid. Bra utflyktsmat om man har med sig varmt vatten i termosen.

Glasnudlar

En nudelsort som ofta är gjord av mungbönsmjöl. De är till utseendet transparent, därav namnet. Används i soppor, wokade maträtter eller som fyllning i tex vår- och sommarrullar

Udonnudlar är vetenudlar gjorda på enbart vetemjöl och vatten. En nudel som blir ganska tjock i jämförelse med andra nudlar. Det som gör denna nudel speciell är konsistensen. Den får tack vare sin tillredning en lite tuggigare och segare konsistens.
Udon serveras vanligtvis i het buljong som tex i den traditionella nudelsoppan ramen.

Skurna udonnudlar på en skärbräda i ett kök
Skurna udonnudlar på en skärbräda i ett kök Bild: Carina Ahlskog/YLE nudel,Strömsö (tv-program),matrecept

Hemgjorda udonnudlar

Ingredienser:

  • 400 gr vetemjöl
  • 20 gram salt
  • 180 ml vatten

Gör så här:

  1. Blanda salt och vatten tills allt salt löst sig.
  2. Häll vattnet i mjölet lite i taget och arbeta in med fingrarna.
  3. Arbeta ihop tills allt mjöl absorberats. Det skall vara en lite hård deg. Tillsätt några droppar vatten vid behov.
  4. Täck och låt vila i kylen ca 30 minuter.
  5. Ta ut degen ur kylen och arbeta ihop den med händerna.
  6. Knåda ihop degen snabbt.
  7. Kör den sedan på tjockaste läget i pastavalsen tills degen får rätt konsistens. Du kan också bra använda en vanlig brödkavel om du om du inte har en pasta maskin.
  8. Kör igenom degen, vik ihop, vänd 90 grader och kör igen.
  9. Gör om denna procedur 6-8 gånger.
  10. Utkavlad nudeldeg på ett bord
    Utkavlad nudeldeg på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE nudel,Strömsö (tv-program),matrecept
  11. Låt degen vila igen ca 3 timmar i kylskåp. Att degen får vila länge är viktigt, för att man skall få fram det rätta tuggmotståndet, som bra udonnudlar ska ha.
  12. Ta ut degen och kavla ut den en sista gång ca 3-5 mm tjock och vik plattorna på längden.
  13. Skär dom med en vass kniv i ca 3mm tjocka strimlor.
  14. Koka direkt eller frys in.
Portion med udonnudlar i ramenbuljong
Portion med udonnudlar i ramenbuljong Bild: Carina Ahlskog/YLE nudel,Strömsö (tv-program),matrecept

Mustig ramenbuljong

Ingredienser:

  • 3 st lökar
  • 5 st salladslök
  • 3 st morötter
  • 1 st hel vitlök
  • 2 liter vatten
  • 1st fläsklägg
  • 3 dl torkad shiitake eller annan torkad svamp t.ex. trattkantareller
  • 0,5 st röd chili
  • 1 bit ingefära ca 5 cm
  • 1 msk sesamolja
  • 1 dl soja
  • 1 dl misopasta
  • 1 bit kombualger (hittas i etniska butiker)
Ramenbuljong i en kastrull på en spis
Ramenbuljong i en kastrull på en spis Bild: Carina Ahlskog/YLE Buljong,matrecept,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Skär lök, salladslök, morot och vitlök i klyftor och stek i olja tills allting får färg.
  2. Tillsätt vatten och fläsklägget och låt koka upp.
  3. Skumma bort äggviteämnena och tillsätt svamp, chili och ingefära och låt koka i cirka 2-3 timmar.
  4. Lyft ur fläsklägget.
  5. Sila av och pressa ur vätskan av grönsakerna.
  6. När fläsklägget svalnat, dra bort svålen, plocka köttet från benet och dela det i strimlor.
  7. Stek strimlorna krispiga i lite olja.
  8. Tillsätt sesamolja, soja, misopasta och kombualger smaka av buljongen och låt dra ca 30 minuter.
  9. Sila av och servera buljongen med udonudlar, krispigt fläsk, strimlad salladslök och valfria strimlade grönsaker.
Portion med udonnudlar i ramenbuljong
Portion med udonnudlar i ramenbuljong Bild: Carina Ahlskog/YLE Strömsö (tv-program),matrecept,nudel,ramen

Nyligen publicerat - Mat och dryck