Hoppa till huvudinnehåll

TPS har hittat en ny sportchef i Rauli Urama som har prisats för sitt jobb på förbundet – Erkka Westerlund: "Han var vårt förstaalternativ"

Rauli Urama talar under en presskonferens.
Rauli Urama talar under en presskonferens. Rauli Urama talar under en presskonferens. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Rauli Urama

Ishockeyklubben TPS meddelar att Rauli Urama i maj tar över som sportchef efter Antero Niittymäki som självmant avgick för en månad sedan. TPS styrelsemedlem Erkka Westerlund är nöjd med att sportchefspusselbiten föll på plats. Vi ville ha en person som har erfarenhet av idrottsledarskap och som känner till vad som krävs i internationell ishockey, säger Westerlund.

Under hösten har det stormat i Åbo kring hockeyligalaget TPS. Efter en miserabel start tackade sportchefen Antero Niittymäki för sig den 20 oktober. Niittymäki ville sparka chefstränaren Kalle Kaskinen, men fick inte lov av styrelsen, och drog sina egna slutsatser.

Ett par veckor senare sparkade styrelsen själv Kaskinen som ersattes av Marko Virtanen.

I samma veva inledde styrelsen jakten på en ny sportchef och nu är processen avslutad. I maj tar 50-årige Rauli Urama över som sportsligt ansvarig.

"Han var vårt förstaalternativ"

Styrelsemedlemmen Erkka Westerlund har haft en stor roll i rekryteringsprocessen och han säger på klubbens webbplats att han är belåten.

– Det viktigaste skedet var att definiera sportchefens uppgifter. Det första kriteriet var att utveckla TPS tävlingsverksamhet på ett långsiktigt och genomgående sätt. Det handlar inte bara om ligalaget. Vi ville ha en person som har erfarenhet av idrottsledarskap och som känner till vad som krävs i internationell ishockey.

– Under det senaste decenniet har Urama haft den ledande rollen i utvecklandet av finsk ishockey. Han var vårt förstaalternativ.

Sparkad under JVM 2017

Urama blev känd för den stora hockeypubliken då han i FM-ligan fungerade som chefstränare för Tappara (2006–08) och Lukko (2007–12) i totalt sex säsonger. Efter det har han jobbat som toppidrottschef på förbundet där han även har varit tränare för olika juniorlandslag.

Trots att Urama ingick i tränarkvartetten som fick sparken mitt under JVM 2017 har hans insatser på förbundet prisats då finsk ishockey under 2010-talet har gjort stora framsteg.

– Då jag blev tillfrågad av TPS tog jag ödmjukt emot det. Det handlar ändå om just TPS. Det var inget lätt beslut men jag upplever att jag nu vill gå in i en ny fas.

Urama inleder sitt jobb den 1 maj. Fram till det har vd Santtu Jokinen, träningschef Mika Suoraniemi och spelarscouten Tomi Kallio ansvaret för det sportsliga.

TPS har tagit 20 poäng på 22 matcher och ligger näst sist, på 14:e plats, i serietabellen.

Är Rauli Urama rätt lösning för TPS?

Ja
59.3% (32 röster)
Nej
40.7% (22 röster)
Antal avgivna röster: 54

Läs också