Hoppa till huvudinnehåll

Blir det fem nordiska länder i EM? – så här ser vägen till mästerskapet ut för Norge och Island

Birkir Bjanason stångas om bollen i en match mot Albanien.
Island jagar en EM-biljett via playoff. Birkir Bjanason stångas om bollen i en match mot Albanien. fotboll,Islands herrlandslag i fotboll,Birkir Bjarnason

Norge och Island har ett sista halmstrå att greppa för att nå EM. Båda länderna kan kvala in via playoff och i dag lottades deras motståndare fram.

20 av 24 länder är redan klara för EM nästa sommar, bland dessa finns Finland, Sverige och Danmark. De sista fyra platserna kommer att delas ut via playoff i mars.

Norge och Island lyckades inte kvalificera sig för EM i kvalet men kan via playoff ta sig till den stora fotbollsfesten i juni och juli nästa år.

EM-playoff består av fyra divisioner med fyra lag i varje, där lagen får en sista chans tack vare insatser i Nations League.

I divisionerna spelar man ett slutspel där vinnarna i semifinalerna går till final och vinnaren av finalen kvalificerar sig för EM.

I dag lottades matchparen och för Islands del väntar Rumänien i semifinalen. Det andra matchparet i A-divisionen är Bulgarien mot Ungern.

Rumänien och Ungern är båda arrangörsländer i EM men eftersom de spelar i samma division kommer åtminstone ett av länderna att missa mästerskapet.

Norge som har chans att gå till EM från C-divisionen kommer att möta Serbien. Det andra matchparet är Skottland mot Israel.

Semifinalerna spelas den 26 mars och finalerna den 31 mars.

EM-playoff:

Division A:

Semifinal: Island – Rumänien, Bulgarien – Ungern
Final: Bulgarien/Ungern – Island/Rumänien

Division B:

Semifinal: Bosnien-Hercegovina – Nordirland, Slovakien – Irland
Final: Bosnien-Hercegovina/Nordirland – Slovakien/Irland

Division C:

Semifinal: Skottland – Israel, Norge – Serbien
Final: Norge/Serbien – Skottland/Israel

Division D:

Semifinal: Georgien – Vitryssland, Nordmakedonien – Kosovo
Final: Georgien/Vitryssland – Nordmakedonien/Kosovo

Läs också