Hoppa till huvudinnehåll

”Kan låta masochistiskt, men jag njuter av det jobbiga läget” – TPS har inte ännu gett upp hoppet om en slutspelsplats

TPS-spelare firar seger.
TPS-spelarna hade lätt att le efter segern över Sport. TPS-spelare firar seger. Bild: Yle / Mattias Simonsen TPS (ishockey herrar)

Förändringens vindar blåser i Åbohallen. En ny tränare har tagit över och en ny sportchef är på inmarsch. De senaste matchernas facit: två segrar och en förlust – och TPS drömmer fortfarande om att nå tiondeplatsen i ligan.

2–0 mot Sport – och segerkontot var öppnat på hemmaplan. Efter nio raka förluster var det ett uppenbart lättat lag som samlades i Åbohallen nästa morgon för ett träningspass.

– Visst är det underligt hur mycket mer avslappnat det blir, skrattar tränaren Marko Virtanen för Yle Sporten.

Det märktes redan på onsdagskvällen hur mycket trepoängaren betydde för TPS. Efter att ha firat kring det egna målet åkte Ilari Filppula fram till anhängarnas kortsida och bankade klubban hårt i isen några gånger innan resten av laget hann dit för att tacka supportrarna för deras stöd.

Ett tecken på att trenden håller på att vända?

– De har gått bättre nu, men det är för tidigt att säga något. Vi har mycket jobb kvar. Det har vi snacka inom laget också – att målet är att nå slutspel. Men det återstår tuffa matcher som vi måste ta poäng från, manar Tony Sund.

Tony Sund.
Tony Sund. Tony Sund. Bild: Yle / Mattias Simonsen Tony Sund

Så sant som det är sagt. De lag som TPS lyckats slå efter landslagsuppehållet är KalPa och Sport. Två lag i minst lika djupa svackor som Åbolaget befunnit sig i.

Det nästa riktiga testet för laget: HIFK, som besöker hallen på lördagskvällen.

– Det är den stora frågan: hur ska vi kunna slå lag som HIFK? Det är en väldigt bra utmaning. Jag ser ändå att vi har tagit stora steg framåt den senaste tiden, säger Virtanen och får medhåll av målvakten Rasmus Tirronen:

– Det är poäng som vi måste ta för att nå vårt mål. Men samtidigt är det en ishockeymatch som vilken annan. Då pucken faller på isen har det ingen skillnad hur laget har spelat innan, säger han.

För TPS gäller det verkligen att glömma allt som hänt tidigare.

Ny tränare – ny spelstil

Efter en blytung inledning på säsongen fick tränaren Kalle Kaskinen gå. Han ersattes av Marko Virtanen i dramatisk stil bara timmar före en bortamatch i Jyväskylä.

Innan det hade sportchefen Antero Niittymäki avgått. Han ersätts av Rauli Urama i maj 2020.

På isen såg spelet inte heller snyggt ut. Virtanen menade genast att försvarsspelet måste göras om. Det har laget nu gjort – och det har gett utdelning åtminstone mot de övriga krislagen.

– Vi försöker vara aggressivare än vad vi varit tidigare. Förr försvarade vi mer mitten av försvarszonen. Nu försöker vi istället sätta hård press på anfallarna och vända till anfall snabbt, förklarar Tony Sund.

Enligt arkitekten Marko Virtanen själv handlar det inte om kärnfysik.

– Vi vill spela mer kompakt, pressa motståndarna och vinna tillbaka pucken snabbt. Så sparar vi krafter att använda i offensiv zon. Det handlar inte om några trollkonster. Det är helt vanlig hockey vi spelar. Vi måste bara göra det bra, slår han fast.

Marko Virtanen.
Marko Virtanen. Marko Virtanen. Bild: Yle / Mattias Simonsen Marko Virtanen

Tidigare i veckan klarnade det dessutom att Virtanen inte har kommit till TPS för att stanna. Raumolaget Lukko meddelade nämligen att Virtanen tar över deras A-juniorer säsongen 2020-21.

– Det var något vi hade kommit överens om i god tid. TPS visste om att jag kommer att fortsätta karriären på andra håll efter den här säsongen. Det är vardag i proffsidrott nuförtiden, säger Virtanen och understryker:

– Här ger jag ändå 100 procent för det här laget. Det kan låta lite masochistiskt, men jag njuter faktiskt av det här jobbiga läget.

Sund och Tirronen intygar i sin tur att all turbulens i kulisserna inte påverkat deras prestationer på isen.

– Nå, inte skulle jag säga att det påverkar allt för mycket. Vår uppgift är att sköta det som händer på isen. Andra får sköta det som händer utanför. Vi har fullt fokus på det som komma skall, säger Sund.

– Min uppgift är att försöka vara framför den där svarta grejen så mycket som möjligt. För mig spelar det inte så stor roll vem som är sportchef, kompar Tirronen.

"Det gäller att se sig själv i spegeln"

Även om TPS nu fått koll på spelet i defensiven finns det ännu många saker som måste åtgärdas innan man kan mäta sig med topplagen. Offensivt sett har spelet nämligen också haltat. På ett personligt plan också för Tony Sund.

Den tidigare Sport-backen, som den förra säsongen var en av ligans bästa offensiva försvarare och som sedan var på gränsen att ta en plats i VM-truppen och dessutom därefter fick pröva på hetluften i San Jose Sharks, har inte levt upp till förväntningarna.

– Det har varit tungt. Det finns mera att hämta. Men det har gått åt det bättre hållet. Det viktigaste för mig är ändå att laget vinner, säger Sund själv.

Målvaktsspelet har inte heller fungerat som önskat. Även om Rasmus Tirronen lyckades hålla nollan mot Sport på onsdagen har förstekeepern endast noterats för en räddningsprocent på 89,57 så här långt under säsongen.

Rasmus Tirronen.
Rasmus Tirronen. Rasmus Tirronen. Bild: Yle / Mattias Simonsen Rasmus Tirronen

– Det har varit lite ojämnt. Speciellt då laget har det lite svårare så borde mannen med den simplaste uppgiften på isen klara av att vara så jämn som möjligt. Det har jag inte lyckats med. Ibland har jag inte gett laget chansen att vinna, säger han och fortsätter:

– Det gäller att se sig själv i spegeln. Det hjälper inte att göra annat än att försöka gå framåt. Man måste vara mentalt tuff som målvakt och det är viktigt för mig att ta lärdom av det här.

Minst 62 poäng på 38 matcher

Trots segern över Sport ligger TPS fortfarande näst sist i tabellen. Avståndet upp till den tionde platsen – som innebär spel i play in-slutspel – är sex poäng.

Sammanlagt har Åbolaget samlat in 20 poäng på 22 matcher. De tidigare ligasäsongerna har det krävts minst 82 poäng för att sluta bland de tio främsta i ligan. Alltså måste TPS, som nu snittat färre än en poäng per match, resten av säsongen öka på takten rejält.

Omöjligt? Ingalunda.

– Vi har klara poängmängder som vi ska ha. Vi har dessutom spjälkat upp det i mindre grupper matcher och satt upp mål för hur många poäng vi ska ta. Men vi får se. Jag tror fullständigt på våra chanser. Vi måste vinna över lag som är före oss i tabellen, säger Rasmus Tirronen och fortsätter:

– Men vi måste också förtjäna det. Det kommer inte automatiskt då man byter tränare. Det är upp till oss spelare att vinna de enskilda matcherna. Varje kille i omklädningsrummet tror på att vi kan nå slutspelet och det är det vi jobbar för dagligen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport